Duitse onderzoekers ontdekten in 5% van de illegaal in reizigersbagage meegesmokkelde etenswaren pathogene microben. Dat betekent nog niet onmiddellijk dat ze ook gevaarlijker zijn dan Duits eten, zeggen ze erbij.
Voor het in de EU binnenbrengen van levensmiddelen gelden strenge regels. De EU probeert te voorkomen dat 'exotische' ziekteverwekkers uitbraken van dierziekten veroorzaken die grote economische en sociale gevolgen kunnen hebben. Ze kunnen zelfs tot handelsrestricties leiden. De EU wil vermijden dat mensen ziek worden van illegaal geïmporteerde levensmiddelen.
Reizigersbagage
Reizigers blijken een regelmatige bron van voedsel dat illegaal vanuit derde landen de EU binnenkomt. Om vast te stellen welk risico dat voedsel vormt voor de openbare gezondheid, analyseerden Duitse wetenschappers de geconfisqueerde voedingsmiddelen. Ze werden in beslag genomen op twee Duitse vliegvelden.
Het Bundesinstitut für Risikobewertung onderzocht alle tussen 2012 en 2013 in beslag genomen illegale etenswaren uit de reizigersbagage op de luchthavens van Frankfurt en Berlin-Schönefeld. Het ging om 663 levensmidddelen, aangetroffen bij 296 passagiers en afkomstig uit 35 verschillende landen.
Iets meer dan de helft van de geconfisqueerde etenswaren kwam uit Rusland en Turkije. Van de Turkse producten ging het in 83% van de gevallen om zuivelproducten. Vanuit Rusland komt vooral worst en spek mee (65%).
De grootste individuele inbeslagname betrof 22 kilo kaas en boter bij een Russische reiziger.
Microbiologische besmetting
Van de in beslag genomen goederen werden 474 monsters onderzocht op microbiologische samenstelling. De belangstelling ging met name uit naar Salmonella, Listeria, Campylobacter, Yersinia, Verocytotoxin-producing E.coli (VTEC) en Brucella. In 5% (23 producten) werd tenminste één van de pathogenen waar op getest werd, aangetroffen. Die werden vooral gevonden op vlees (33%), vleesproducten (42%) en melkproducten (21%).
De onderzoekers durven nog niet te zeggen of het voedsel onveiliger is, dan het voedsel dat de reizigers in Duitsland gekocht zouden hebben. Daar is nog nader onderzoek voor nodig, zeggen ze. De studie verscheen in The International Journal of Food Microbiology.
Fotocredits: 'Food contraband intercepted at Washington Dulles International Airport', U.S. Department of Agriculture
Dit artikel afdrukken
Reizigersbagage
Reizigers blijken een regelmatige bron van voedsel dat illegaal vanuit derde landen de EU binnenkomt. Om vast te stellen welk risico dat voedsel vormt voor de openbare gezondheid, analyseerden Duitse wetenschappers de geconfisqueerde voedingsmiddelen. Ze werden in beslag genomen op twee Duitse vliegvelden.
Het Bundesinstitut für Risikobewertung onderzocht alle tussen 2012 en 2013 in beslag genomen illegale etenswaren uit de reizigersbagage op de luchthavens van Frankfurt en Berlin-Schönefeld. Het ging om 663 levensmidddelen, aangetroffen bij 296 passagiers en afkomstig uit 35 verschillende landen.
Iets meer dan de helft van de geconfisqueerde etenswaren kwam uit Rusland en Turkije. Van de Turkse producten ging het in 83% van de gevallen om zuivelproducten. Vanuit Rusland komt vooral worst en spek mee (65%).
De grootste individuele inbeslagname betrof 22 kilo kaas en boter bij een Russische reiziger.
Microbiologische besmetting
Van de in beslag genomen goederen werden 474 monsters onderzocht op microbiologische samenstelling. De belangstelling ging met name uit naar Salmonella, Listeria, Campylobacter, Yersinia, Verocytotoxin-producing E.coli (VTEC) en Brucella. In 5% (23 producten) werd tenminste één van de pathogenen waar op getest werd, aangetroffen. Die werden vooral gevonden op vlees (33%), vleesproducten (42%) en melkproducten (21%).
De onderzoekers durven nog niet te zeggen of het voedsel onveiliger is, dan het voedsel dat de reizigers in Duitsland gekocht zouden hebben. Daar is nog nader onderzoek voor nodig, zeggen ze. De studie verscheen in The International Journal of Food Microbiology.
Fotocredits: 'Food contraband intercepted at Washington Dulles International Airport', U.S. Department of Agriculture
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
en kijk je hoeft niet eens het buitenland in om ziekmakend voedsel te kopen.........
Volgens mij is het niet zo moeilijk om vanuit de RASFF portal te kijken wat er gevonden is in Duitsland. En dan heb je het alleen over de officiële gemelde gevallen.
Er staat trouwens niets over de hoeveelheid kve/g. Een beetje listeria in een product mag gewoon in sommige producten, net als Campylobacter.
Dus wat is het percentage op legale producten op de Duitse markt? 4%, 0,1% of 6%?
Je vraagt je inderdaad af wat de onderzoekers wilden onderzoeken. Ze wijzen er nl. op dat ze nu weten wat binnenkomt aan 'gangbare' pathogenen, maar niet hoe die zich verhouden tot het regulier in Duitsland verkrijgbare voedsel.
Astrid stelt wel een terechte vraag. Juist omdat de producten getest zijn op de 'normale' pathogenen en niet op enge ebolavirussen en zelfs niet eens op hepatitis als ik het goed heb.
Aan de andere kant is ebola niet een voedselgerelateerde ziekte.
Interessanter zou het zijn als het niet om individueel gesmokkelde waar gaat, (daar heeft alleen de eter last van) maar om grotere schaal illegale import.
Echt wel overdreven je reactie. Mensen die uit de ebola landen kwamen en ziekte verschijnselen hadden kwamen toch ook in quarantaine.
Ooit wel eens ziek geweest in tropisch landen waar het met de voedsel hygiëne anders gesteld is als hier? Wil je niet meemaken