Zojuist verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) de eerste review van studies waarin een aantal officiële dieetvormen op basis van richtlijnen wordt vergeleken met het paleodieet.

Het paleodieet verschilt sterk van bestaande, officieel aanbevolen gezonde menu’s. Het legt de nadruk op het weglaten van graan, zuivel en industrieel bewerkte voedingsmiddelen.

Een internationale groep van vier wetenschappers, waaronder de Nederlandse onderzoekers Hanno Pijl en Esther van Zuuren van de Leidse Universiteit (LUMC), vergeleken het paleodieet met gangbare diëten bij patiënten die leden aan één of meer verschijnselen van het metabool syndroom, een voorloper van suikerziekte of type II diabetes.

Scoort beter
De metastudie vatte 4 studies samen, waarin het paleomenu werd afgezet tegen 4 gangbare menu’s. De onderzoekers wilden testen of het paleomenu beter scoort bij het verlagen van het risico op chronische ziekten dan andere diëten. Ze keken naar de effecten op bloeddruk, suiker- en cholesterolspiegel, buikomvang en triglyceriden.

Het paleomenu bleek binnen 2 weken tot 6 maanden een gunstiger effect te hebben op alle genoemde uitkomstmaten
In de studies werd het paleomenu getest tegen diëten waarin diabetes- en hartpatiënten werd aanbevolen magere zuivel, geraffineerde plantaardige oliën, volle graanproducten en weinig verzadigd vet te gebruiken. Industrieel verwerkte voedingsproducten werden niet verboden. Het paleomenu bleek binnen 2 weken tot 6 maanden een gunstiger effect te hebben op alle genoemde uitkomstmaten. Bovendien vielen mensen er beter door af.
De onderzoeken laten zien dat paleovoeding andere menu’s waarin volle granen, magere zuivel, plantaardige vetten en weinig verzadigd vet worden aanbevolen, overtuigend verslaat.

Wetenschappelijk aannemelijk
Omdat de studies betrekking hebben op slechts een beperkt aantal mensen, willen de onderzoekers de kwaliteit van het bewijs slechts ‘gemiddeld’ (moderate) noemen. Methodoloog en medeauteur Zbys Fedorowicz had voor het uitvoeren van de review geen kennis van paleo, maar verklaart tegen Foodlog verrast te zijn over de effecten op zijn eigen lichaam. Uit nieuwsgierigheid testte hij het menu zelf en verloor binnen enkele weken 7 kilo. Los van die persoonlijke ervaring, beproefde hij de onderzoeken op hun methodologische merites. Op basis daarvan oordeelt hij dat “er goede aanwijzingen (evidence, zegt hij in het Engels) zijn dat paleo effectief is.”

De auteurs van het artikel bevelen het vrijmaken van onderzoeksmiddelen aan om te kunnen bepalen welke effecten het paleo-voedingsprincipe heeft op andere ziektebeelden en voorlopers daarvan. Tevens vinden ze dat onderzoek moet worden gedaan naar het gemakkelijk beschikbaar maken van paleovoeding om mensen zich er beter aan te kunnen laten houden. In samenhang daarmee moeten ook de lange termijn effecten beter vastgelegd en geëvalueerd worden.

In gesprek met Foodlog noemen de Leidse hoogleraar Pijl en onderzoeker Van Zuuren de AJCN-studie een “hit voor paleo" omdat “het voor het eerst wetenschappelijk aannemelijk maakt dat het de kans op diabetes bij mensen met overgewicht verkleint.”

Pijl en Van Zuuren geven op het Ancestral Heath Symposium dat op 26 september in Groningen wordt gehouden een toelichting op het onderzoek.

Fotocredits: 'Diabetic Living Magazine', SocTech
Dit artikel afdrukken