Het paleodieet moet geleid hebben tot het meest belangrijke wezenskenmerk van de mens: zijn grote brein. Veel onderzoek naar de vraag hoe dat kon ontstaan, richtte zich op de invloed van vleesconsumptie of van de rol van koken.
Zetmelen
Een groep onderzoekers stelt nu dat de rol van koolhydraten voor de ontwikkeling van ons brein te weinig is onderzocht. In een artikel in The Quarterly Review of Biology stellen ze dat er aanwijzingen zijn dat koolhydraten, en met name zetmelen, een belangrijke rol hebben gespeeld in de groei van onze hersenen. Ze geven daar vijf argumenten voor:
1. Het brein is grootverbruiker van energie en gebruikt circa 60% van de beschikbare glucose. Alhoewel glucose ook uit andere bronnen gemaakt kan worden, is dat niet zo efficiënt en zijn koolhydraten de meest directe bron.
2. Tijdens zwangerschap en lactatie is de behoefte aan glucose nog groter. Een te laag bloedsuikerniveau is nadelig voor de gezondheid van moeder en kind.
3. Zetmelen waren ruim beschikbaar uit knollen, zaden, bepaalde soorten fruit en noten.
4. Rauw zijn zetmelen slecht verteerbaar, maar gekookt worden het veel beter verteerbare bronnen van koolhydraten.
5. De meeste primaten hebben slechts twee kopieën van het speeksel-amylase-gen, maar de mens meer - gemiddeld zes. Daardoor kunnen koolhydraten beter verteerd worden. Wanneer deze genetische veranderingen hebben plaatsgevonden is niet zeker, maar er zijn aanwijzingen dat dit in de afgelopen miljoen jaar gebeurd is. Het is niet onaannemelijk dat ons vermogen om koolhydraten beter te verteren gelijk op is gegaan met ons beheersing van vuur om te koken. Alleen koken - zo stellen de onderzoekers - is een plausibele verklaring voor de selectie van onze amylase-genen en zorgde voor de ontwikkeling van ons grotendeels op glucose draaiende brein.
40%
Veel schattingen van de macronutriënten in het paleolithisch patroon, zoals van Boyd Eaton en Remko Kuipers, kwamen altijd al uit op een aandeel van circa 40% koolhydraten. Desondanks is er een grote groep mensen die lowcarb en paleo samentrekken. De combinatie van argumenten in dit onderzoek lijkt er op te wijzen dat zetmeelrijke koolhydraten wel degelijk een belangrijke rol hebben gespeeld in het paleolithisch voedingspatroon en mogelijk zelfs bij de evolutie van ons grote brein.
Toegevoegd (zaterdag 22 augustus 2015, 13.00h) de bekende paleotheoreticus Tim Noakes weerlegt de hypothese met een theoretische pennestreek:
.@Makoki66 @MarikaSboros Stupidity in hypothesis is that first we must build the brains, then fuel them. Can't build brains from carbs
— Tim Noakes (@ProfTimNoakes) August 22, 2015
Fotocredits: The path to paleo, Michael Rammell
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Al lang bekend dat hersenen glucose-afhankelijk zijn... maar ontkend door een aantal paleo-adepten... dus prima deze herbevestiging,
Wat eet je dan allemaal met paleo? Is het niet zo dat fruit en veel groentesoorten die je met paleo eet gewoon koolhydraatrijk zijn? Dan is paleo toch doodsimpel gewoon niet KH arm? Ik snap het niet? Tja, dat je geen brood en andere hoge KH producten eet die ze in die tijd ook niet hadden, die snap ik wel, maar bijv fruit?
het GOK 'dieet' is KH arm, daar mag je alleen fruit(hooguit 2 stuks(geen hele meloen tellen uiteraard)) in je uurtje bijv en bepaalde KH rijke groente alleen in je uurtje, alleen groente die onder 5gram KH per 100 gram hebben mag je erbuiten en dat is niet veel, dat moet je dus aanvullen met veel eiwitten uit dierlijke producten.
@Astrid # 2 Het is wel zo dat er veel paleo adepten zijn die ook low carb prediken, maar paleo is niet per definitie low carb! Ik vind daarom dit soort dingen altijd wat vreemd ook. Ik ben zelf geen paleo adept, maar heb wel veel contacten met mensen die daar fanatiek mee bezig zijn (zowel in Nederland als in de VS) en die zijn echt lang niet allemaal low carb bezig. Er zijn zelfs vegetarische paleo mensen, krijg dat maar eens low carb gedaan...
Low carb paleo, dan eet je ws echt alleen maar dierlijke producten? Ik denk dat wij(Iris en ik dus)zo'n beetje in dezelfde lijn zitten van "het niet helemaal begrijpen". Idd Iris, veganistich paleo, dat krijg je idd niet low carb. Ik noem mezelf 3/4 planteneter en hierdoor eet ik meer KH dan met GOK en ik ben er meer door afgevallen dan met GOK. Ik eet veel fruit en groente en weinig dierlijke producten, noten en zaden als vervanging van vlees in de sla bijv. Misschien is mijn manier van eten ook zelfs wel paleo te noemen, daar ik nauwelijks tot geen kant en klaar fabrieks spul eet en dus zoveel mogelijk, nou 99% denk ik, alles vers zelf klaarmaak.
Goed bezig Astrid! (als je de olijf(olie) en gefermenteerde producten - niet helemaal deel van Paleo, maar de mens en haar mogelijkheden ontwikkelen zich - en kruidigheid (ook wilde 'groenten' maken deel uit van Paleo... zoals Melchior zal beamen) maar niet vergeet ;) Het gaat zeker niet alleen om afvallen. Liever dik gezond dan dun aangetast.
Paleo (of wat daar op lijkt) was geheel afhankelijk van lokale omstandigheden... maar heeft in zeer diverse situaties met zeer verschillende zaken toch heel wat positiefs opgeleverd... lijkt het. Van koolhydraatrijk tot vettenrijk... wat zijn de gemeenschappelijke factoren? Het mensenaap dieet in zeer beperkte vorm als absolute leidraad nemen is niet wetenschappelijk te noemen. Met meer recht kan ik het MD promoten.
Misschien een kookprogramma op internet zetten? Lijkt me interessant.