Wat is volgens jou het nieuws vandaag? Foodloglezers hebben vandaag alweer alle gelegenheid om zelf het Foodlognieuws mee te maken in ons zomerexperiment.
Meedoen is eenvoudig en vergt slechts een goede neus voor wat nieuws is en wat schrijfvaardigheid.
Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: 'Newspapers', Dave Crosby
Dit artikel afdrukken
Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: 'Newspapers', Dave Crosby
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
RUSSEN WOEDEND OVER VOEDSELVERNIETIGING
De Russische wet om voedsel dat illegaal het land in is gekomen in het openbaar te vernietigen, leidt tot woedende protesten van de Russen zelf, melden media waaronder Reuters.
De eerste vernietiging van een partij Europese kaas was gisteren op de televisie te zien. Oordelen als 'voedselcrematoria', verwijzingen naar de vele Russen onder de armoedegrens en de gestegen voedselprijzen en een door 280.000 Russen ondertekende petitie mogen echter niet baten.
De Russische regering zet de vernietiging in als tegenmaatregel tegen de smokkelactiviteiten die sinds de importstop op grote schaal plaatsvinden. "Vooral Wit-Rusland is een populaire doorvoerhaven geworden voor 'Braziliaanse' producten uit de EU, of voor kazen die zogenaamd voor Kazachstan bedoeld zijn maar spoorloos verdwijnen zodra ze in Rusland arriveren", schrijft De Morgen.
ERESALUUT FASTFOODKETEN ARBY'S BIJ AFSCHEID KRITIKASTER JON STEWART
Jon Stewart heeft donderdagavond, na 16 jaar, afscheid genomen als presentator van The Daily Show. Woensdag, tijdens de voorlaatste uitzending, kocht de fastfoodketen Arby's twee advertenties. Het was een tongue-in-cheek hommage aan de afscheidnemende presentator Jon Stewart. Deze grapte doorheen de jaren over de franchise in termen als "Arby's, de maaltijd, die een uitdaging is voor uw dikke darm." De Wall Street Journal schrijft, hoe aantrekkelijk de demografie van de "Daily Show" is voor adverteerders, aangezien haar publiek veelal jong en welvarend is.
KOOLHYDRATEN ROL IN PALEOLITHISCHE VOEDING EN EVOLUTIE VAN BREIN
Het 'paleodieet' is inmiddels behoorlijk populair. En waar er drie decennia geleden nog maar een handjevol wetenschappelijk onderzoeken naar het paleolithisch voedingspatroon gedaan waren, is dit vandaag de dag een serieus vakgebied.
Veel onderzoek naar de vraag waardoor ons brein zo groot is geworden, richtte zich op de invloed van vleesconsumptie of van de rol van koken. Een groep onderzoekers stelt nu dat daarbij koolhydraten ten onrechte weinig aandacht hebben gekregen. In een artikel in 'The Quarterly Review of Biology' stellen ze dat er aanwijzingen zijn dat koolhydraten, m.n. zetmelen, een belangrijke rol hebben gespeeld in de groei van onze hersenen. Ze gebruiken daarbij vijf argumenten:
1. Het brein is grootverbruiker van energie en gebruikt ca. 60% van de beschikbare glucose. Alhoewel glucose ook uit andere bronnen gemaakt kan worden, is dat niet zo efficiënt en zijn koolhydraten de meest directe bron.
2. Tijdens zwangerschap en lactatie is de behoefte aan glucose nog groter. Te laag bloedsuiker is nadelig voor de gezondheid van moeder en kind.
3. Zetmelen waren ruim beschikbaar uit knollen, zaden, bepaalde soorten fruit en noten.
4. Rauw zijn zetmelen slecht verteerbaar, maar gekookt worden het veel beter verteerbare bronnen van koolhydraten.
5. De meeste primaten hebben slechts twee kopieën van het speeksel-amylase-gen, maar de mens meer - gemiddeld zes. Daardoor kunnen koolhydraten beter verteerd worden. Wanneer deze genetische veranderingen hebben plaatsgevonden is niet zeker, maar er zijn aanwijzingen dat dit in de afgelopen miljoen jaar gebeurd is.
Veel schattingen van de macronutriënten in het paleolithisch patroon, zoals van Eaton en Kuipers, kwamen altijd al uit op een aandeel van ca. 40% koolhydraten. Desondanks is er een grote groep mensen die lowcarb en paleo samentrekken. De combinatie van argumenten in dit onderzoek lijkt er op te wijzen dat 'starchy' koolhydraten wel degelijk een belangrijke rol speelden in het paleolithisch voedingspatroon en wellicht dus zelfs bij de evolutie van ons grote brein.
Dennis ik heb hier niet zoveel verstand van, maar ik dacht/hoorde/las dat die zetmelen prima zijn, maar wat er om die zetmelen heen zit het probleem vormt. De graankorrel is de laatste vijftig jaar drie keer zo groot geworden.
BIJENSTERFTE AFGELOPEN WINTER VERDUBBELD
Dat blijkt uit de data die bijenonderzoeksorganisatie COLOSS verzameld heeft over afgelopen winter. COLOSS berekende dat de bijensterfte in 31 landen (EU-lidstaten maar ook Rusland, Israël, Egypte en Oekraïne) afgelopen winter uitkwam op gemiddeld 17,4 procent. Input kwam van 23.000 imkers, meldt Vilt.
Een kleine 68.000 van de bijna 470.000 bijenkolonies waarvoor data verzameld werden, overleefde de winter niet en nog eens drie procent van de kolonies ging verloren door problemen met de koningin. Beide fenomenen samen leveren een sterfte op van 17,4 procent. Lang niet overal is de bijensterfte even hoog. Ze varieert van amper vijf procent in Noorwegen tot een kwart van de bijenpopulatie in Oostenrijk, en is zelfs regionaal verschillend. Voor [België] rapporteert COLOSS een schrikbarend hoog cijfer dat boven de andere resultaten uittorent, namelijk 36,4 procent winterverlies van bijenkolonies. De data werden aangeleverd via Honeybee Valley (UGent), aldus Vilt. De Nederlandse bijensterfte kwam uit op 18%, meldt Boerderij.
De Nederlandse bijenonderzoekster Romée van der Zee van COLOSS licht toe dat een van de voornaamste doelstellingen van het COLOSS-netwerk is de moeilijk verklaarbare verschillen in bijensterfte bloot te leggen. Volgens Van der Zee kan uit de toegenomen bijensterfte niet afgeleid worden dat de omstreden neonicotinoïden [waarvoor een 3-jarig moratorium is ingesteld binnen de EU, red.] geen of maar een beperkte rol spelen. “Er is een verbod voor clothianidin, imidacloprid and thiamethoxam. Maar twee andere varianten, thiacloprid en acetamiprid, worden door het verbod juist steeds meer toegepast.”