Dat een overmaat aan buikvet (vet dat tussen de organen zit, niet onderhuids vet) niet gezond is, is inmiddels wel bekend. Maar een beetje van dat vet is nuttig, omdat het de organen beschermt tegen schokken.

Het vermoeden bestond al langer dat dit type vet ook een rol zou kunnen hebben bij zgn. 'inflammatory bowel diseases' (IBD), waar o.a. Crohn toe behoort. Het is alleen erg lastig te onderzoeken en daarom was onbekend welke rol dit vet zou spelen. Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben weten aan te tonen dat dit buikvet een pro-inflammatoire rol speelt. Buikvet wordt ook wel creeping fat genoemd omdat het zich vormt rond de ingewanden.


Graphics credit: American Gastroenterological Association

Om goed onderzoek te kunnen doen, namen de onderzoekers vetcellen af bij gezonde mensen en van patiënten met de ziekte van Crohn en met Colitis Ulcerosa. Ze waren op zoek naar de signaalstoffen die de cellen afgaven. Ze stelden vast dat de signalen van cellen van gezonde mensen anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) waren, maar bij de patiënten juist pro-inflammatoir (ontstekingsbevorderend) werkten. Daarmee lijkt voor het eerst een actieve rol van deze vetcellen bij IBD te zijn aangetoond. Of dit ook betekent dat de veranderde signalen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze ziekten is nog niet te zeggen. Toch lijkt hiermee opnieuw een reden te zijn gevonden om op je hoede te zijn voor buikvet.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology.

Fotocredits: 'De kerk is tegen honger in de wereld', Enrico
Dit artikel afdrukken