Het International Agency for Research on Cancer (IARC), een Frans onderdeel van de WHO, noemde in maart dit jaar glyfosaat 'mogelijk kankerverwekkend'. Eerder deze week verscheen de eindstudie. Gistermiddag verstuurde Monsanto een persbericht waarin het bedrijf stelt dat het basisbestanddeel van zijn onkruidverdelger Roundup veilig gebruikt kan worden. Meer dan 800 evaluaties en onderzoeken hebben volgens Monsanto aangetoond dat "glyfosaat geen onaanvaardbaar risico vormt voor mens, dier en milieu.'

Glyfosaat in zelfde categorie als ontbijtspek en grapefruit
Monsanto stelt dat het IARC afwijkend te werk gaat. Het zou stoffen op zichzelf en niet in de context van hun gebruik testen. Wie zo te werk gaat, zegt Monsanto, zal ontdekken dat ook grapefruits en ontbijtspek kankerverwekkend kunnen zijn.

Monsanto noteert dat als volgt: Het IARC Monograph Programme heeft als doel potentiële kankergevaren te identificeren en kijkt niet naar de risico’s van daadwerkelijke blootstelling, ofwel de kans dat zich daadwerkelijk kanker ontwikkelt. Er wordt niet gekeken of en in hoeverre glyfosaat gevaarlijk is bij dagelijks gebruik volgens de voorschriften. Hierdoor kwamen ook producten als grapefruitsap en ontbijtspek bij IARC in dezelfde categorie als glyfosaat terecht. Regelgevende instanties verplichten zichzelf daarnaast om alle beschikbare informatie uitputtend mee te wegen in het eindoordeel. De evaluatie van het IARC gebruikte echter slechts een selectie van de beschikbare data.

Monsanto wil meer duidelijkheid
Een recente Duitse evaluatie van glyfosaat kwam tot de conclusie, schrijft Monsanto, dat geen kankerverwekkende eigenschappen konden worden vastgesteld, dat het geen toxisch risico vormt voor vruchtbaarheid, voortplanting of embryonale/foetale ontwikkeling bij proefdieren en dat er geen risico’s voor de menselijke gezondheid zijn vast te stellen. Dat zegt de producent van Roundup omdat de evaluatie gebaseerd was op uitsluitend studies die ook het IARC bij de opstelling van zijn oordeel gebruikte.

Monsanto zegt graag "meer duidelijkheid te krijgen over de glyfosaatclassificering van het IARC en hoe dit bureau tot een conclusie komt die zo ingrijpend verschilt van die van regelgevende instanties elders in de wereld."

Kort na het zomerreces zal de Nederlandse Tweede Kamer een eindoordeel vormen over het verbod op particulier gebruik van glyfosaat in ons land dat op 1 november zou moeten ingaan. Het persbericht van Monsanto is erop gericht de discussie over de veiligheid van zijn product alvast aan te wakkeren.

Follow the Money meende eerder dit jaar te kunnen concluderen dat de afwijkende onderzoeksresultaten voortkomen uit de belangenverstrengeling van niet onafhankelijke onderzoekers en het achterhouden van onderzoeksresultaten. Ook andere onderzoekers dan die van het IARC oordeelden dat glyfosaat kankerverwekkend kan zijn.

Fotocredits: Roundup, JeepersMedia
Dit artikel afdrukken