De Franse boerenprotesten leidden de afgelopen dagen tot boze reacties van Spaanse en Duitse boerenorganisaties. In Nederland was de boerenreactie nog gematigd.

Vanmorgen bleek brancheorganisatie LTO Nederland zich nadrukkelijk in het protestkamp te scharen. Voorzitter Albert Jan Maat schrijft een brief op poten aan de Franse ambassade.

Maat hint in zijn brief dat het 'Koop Frans'-beleid wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken, als andere landen daardoor juist Franse producten gaan boycotten
'Koop Frans' ontoelaatbaar
In de brief stelt Maat dat de Franse regering de boeren hun gang laat gaan en niet ingrijpt. "Men moet afblijven van personen en goederen maar de acties worden op hun beloop gelaten. Dat kan natuurlijk niet", citeert het FD. Ook is hij fel tegen de Franse maatregel om scholen en overheidsdiensten alleen nog Frans vlees te laten inkopen. "Deze oproep is in strijd met alle afspraken die er zijn over de gemeenschappelijke markt. Er ontstaat op deze manier een sfeer waarin producten uit andere landen van hogerhand het stempel "fout" krijgen. Dat is absoluut ontoelaatbaar."
Maat hint in zijn brief dat het 'Koop Frans'-beleid wel eens verkeerd zou kunnen uitpakken, als andere landen daardoor juist Franse producten gaan boycotten. Een Spaanse vakbond heeft dat al gesuggereerd, aldus het FD.

'Boeren weerbaarder maken'
De Franse regering zou de boeren juist moeten helpen weerbaarder te worden. "Er moet beter gekeken worden naar andere exportmogelijkheden. Ook met Rusland valt te praten, want elk lidstaat kan zelf onderhandelingen beginnen over de bestaande boycotmaatregelen van Moskou. Maar met een "eet Franse waar"-actie of het opkopen van partijen melk of vlees los je het probleem niet op", aldus Maat.

Dat het slechtste wat je kunt doen: boeren tegen boeren opzetten
Het voornemen van de Franse regering om de veehouders met €600 miljoen tegemoet te komen, kan wel door de beugel volgens Maat. "Dit plan bestaat voornamelijk uit schuldsanering en dat kan als je de voorwaarden eerst voorlegt aan de Europese Commissie. Wij hebben in Nederland iets soortgelijks gedaan met de tuinbouw in 2010."

'Boeren tegen boeren opzetten'
Volgens Maat laat Frankrijk kansen liggen. "Wat we zeer betreuren is dat ze niet samen met anderen optrekken om de situatie van boeren in Europees verband te verbeteren”, zegt Maat op BNR. "Dat het slechtste wat je kunt doen: boeren tegen boeren opzetten”, besluit hij.

Fotocredits: Albert Jan Maat, LTO
Dit artikel afdrukken