De NOS meldt gisteravond dat de Japanse boorslak de Zeeuwse creuse, de oester met de diepe kom, bedreigt. Weinigen weten dat de creuse eveneens een Japanse immigrant is in onze wateren. Het dier werd in het begin van de jaren '60 van de vorige eeuw geïntroduceerd om de Zeeuwse oestereconomie op gang te houden na de oesterziekte die de befaamde echte Zeeuwse platte oester trof.

'Vrij ernstig'
De Nederlandse Oestervereniging taxeert de situatie als "vrij ernstig". Met name jonge creuses vallen ten prooi aan de oesterboorder. Op een aantal plaatsen in de kom van de Oosterschelde zijn er nagenoeg geen jonge oesters meer te vinden. Daarbij komt dat de oesters al geruime tijd bedreigd worden door een herpesvirus.

De Nederlandse Oestervereniging klopt aan bij het ministerie van Economische Zaken en de provincie Zeeland. De Vereniging wil dat er maatregelen komen om de oesterboorder actief te beheren. Tevens zou de schade die oesterkwekers lijden, moeten worden gecompenseerd door bijvoorbeeld een verlaging van de pachtprijzen van de oesterpercelen.

De platte oesters - die zeldzamer zijn en meer geld opbrengen dan de Japanse creuses - die worden gekweekt op een locatie in het Grevelingenmeer hebben geen last van de boorslak.

Fotocredits: Start oesterseizoen, MSCkeurmerk
Dit artikel afdrukken