Wakker Dier start morgen met een radiospot tegen de 'foute' kazen van Maaslander en Old Amsterdam. In de kazen zit 'stalmelk', melk van koeien die nooit buiten komen. Naast weidemelk, moet er weidekaas komen, vindt de actieorganisatie.
In het persbericht bij de lancering van de radiospot, schrijft Wakker Dier:
Onder ‘foute kaas’ verstaat Wakker Dier kaas waar stalmelk in zit: melk van koeien die nooit buiten komen. Door schaalvergroting en intensivering staan steeds meer melkkoeien altijd op stal, inmiddels al 30%. In een poging het tij te keren, kiezen steeds meer zuivelproducenten voor weidemelk. Zo is veel verse melk tegenwoordig gegarandeerd weidemelk. Maar kaas bevat te vaak nog stalmelk. Wakker Dier: “Als je bedenkt dat voor één kilo kaas wel tien liter melk nodig is, is weideganggarantie voor kaas tien keer zo belangrijk.” Daarom roept Wakker Dier consumenten op om te kiezen voor kaas die wél volledig is gemaakt van weidemelk, zoals biologische kaas, of kaas van de merken Beemster en Milner. Wakker Dier: “Veel weilanden zijn leeg, mede door merken als Maaslander en Old Amsterdam. Het wordt hoog tijd dat deze grote en bekende merken hun verantwoordelijkheid nemen en ook kiezen voor 100% melk van koeien die lekker in de wei staan!"
'Consumenten voorlichten'
De dierenwelzijnsorganisatie gaat twee spots uitzenden om consumenten voor te lichten. De eerste richt zich op Maaslander en Old Amsterdam. De tweede noemt Beemster en Milner. Die laatste twee kaasmerken produceren al wel kaas van weidemelk. Dat is melk van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zeker 6 uur per dag weidegang hebben.
Op de website van Wakker Dier is een overzicht te vinden van kazen met en zonder weidemelklogo.
Fotocredits: 'Koeien blij', Harco Rutgers
Dit artikel afdrukken
Onder ‘foute kaas’ verstaat Wakker Dier kaas waar stalmelk in zit: melk van koeien die nooit buiten komen. Door schaalvergroting en intensivering staan steeds meer melkkoeien altijd op stal, inmiddels al 30%. In een poging het tij te keren, kiezen steeds meer zuivelproducenten voor weidemelk. Zo is veel verse melk tegenwoordig gegarandeerd weidemelk. Maar kaas bevat te vaak nog stalmelk. Wakker Dier: “Als je bedenkt dat voor één kilo kaas wel tien liter melk nodig is, is weideganggarantie voor kaas tien keer zo belangrijk.” Daarom roept Wakker Dier consumenten op om te kiezen voor kaas die wél volledig is gemaakt van weidemelk, zoals biologische kaas, of kaas van de merken Beemster en Milner. Wakker Dier: “Veel weilanden zijn leeg, mede door merken als Maaslander en Old Amsterdam. Het wordt hoog tijd dat deze grote en bekende merken hun verantwoordelijkheid nemen en ook kiezen voor 100% melk van koeien die lekker in de wei staan!"
'Consumenten voorlichten'
De dierenwelzijnsorganisatie gaat twee spots uitzenden om consumenten voor te lichten. De eerste richt zich op Maaslander en Old Amsterdam. De tweede noemt Beemster en Milner. Die laatste twee kaasmerken produceren al wel kaas van weidemelk. Dat is melk van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zeker 6 uur per dag weidegang hebben.
Op de website van Wakker Dier is een overzicht te vinden van kazen met en zonder weidemelklogo.
Fotocredits: 'Koeien blij', Harco Rutgers
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wakker Dier moet zich zelfs de vraag stellen of er wel Nederlandse melk in zo'n hypermodern snel gerijpt product als Old Amsterdam zit. Ik heb van mensen uit het vak begrepen dat er vaak melk van Duitse koeien in Oud-Amsterdamse kaas zit.
Wél lekker, dat "Old Amsterdam", maar nep van de bovenste plank dus.
Met zijn gefotoshopte nostalgische filmpjes uit een tijd waarin stalmelk nog uitgevonden moest worden.
Te genant voor woorden: een dubbeltje kan er dus nog niet eens van af op die 16,45 euro de kilo Old Amsterdam "premium"kaas, voor die 10 liter a 1 cent extra voor melk van koeien die tenminste nog 120 dagen 6 uur buiten mogen grazen. Ga je rot schamen!
Zie ook het lijstje bij het rapport "Maak van de melkveehouderij geen vee-industrie", dat de Dierenbescherming onlangs publiceerde met producten en supers die al dan niet weidemelk gebruiken in hun producten.
Wel heel typisch dat je bij de Weense Spar geen old amsterdam en maaslander kunt krijgen, maar wel die Beemster, zou het kunnen dat ze (regering?organisaties?) daar een betere neus hebben voor boer en landschap en de koe als grazer (met of zonder bel)? Nootje: Oostenrijk heeft indertijd tegen de afschaffing van het quotum gestemd, heel goed van Oostenrijk, heel verantwoord, helemaal binnen hun politiek dat landbouw niet meer (maar ook niet minder) dan een deelfunctie is van het platteland (nou ja, bergland ook en daar vooral)!
Gisteren bij Ecoboerderij De Haan een stuk A2-kaas gekocht (nieuw nieuw nieuw!), hij is heerlijk! Deze kaas wordt gemaakt van melk afkomstig van samenwerkende (biologische) melkveehouders die uitsluitend A2-melk produceren. Helaas mag het geen rauwmelkse kaas zijn, omdat het niet op de boerderij zelf is gemaakt.
Kan een van de Foodloggers mij uitleggen waarom die regel ooit is bedacht - waarom melk niet eerst getransporteerd mag worden naar een melkfabriek, om er aldaar rauwmelkse kaas te kunnen/mogen maken?
Joehoee wakker dier, 80 % van de nl melk blijft niet binnen NL grenzen.. Druppel op gloeiende plaat,
Wel goed voor de bewustwording overigens, en zou beter zijn als Nl merken alleen weide melk afnemen.
Maar vertel nou eens het hele verhaal, er Is al zoveel ruis..