Begin deze week werd bekend dat de kwaliteit van luxe Belgisch rundvlees stelselmatig te hoog werd ingeschat. Het verantwoordelijke Belgische departement dook in de affaire. Vandaag ontdekte Boerderij het resultaat: er is geen verklaring voor.
Eerder deze week kwam aan het licht dat 26,5 procent van de Belgische slachtrunderen hoger gewaardeerd worden in de zogenaamde SEUROP-classificering dan ze werkelijk waard zijn, meldde Vilt. Het SEUROP-systeem is een kwaliteitsindeling van vlees.
Op basis van gegevens over 2014 bleek 26,5 procent van de runderkarkassen overgewaardeerd in de handel te worden gebracht. Ze werden in de slachterijen minstens twee subklassen hoger ingedeeld dan hun werkelijke vleeskwaliteit.
Bij mannelijke dieren bleek de overwaardering naar een hogere klasse nog aanmerkelijk groter. Het aantal foutieve indelingen beliep tussen de 34 en 46 procent. Een en ander betekent dat bijna de helft van de stieren twee subklassen te hoog werd ingeschaald. Bij vrouwelijke dieren werd ruim een kwart te hoog ingeschaald.
De structurele overwaardering van de betere vleesdieren, zorgt er op termijn voor dat mindere dieren weinig waard worden omdat de middenkwaliteit door deze inschalingsfouten of -fraude uit het systeem wordt weggeduwd.
Het Departement Landbouw en Visserij van België vermoedt dat de trend al vijf jaar gaande is. Het probeerde een verklaring te vinden voor de vele overwaarderingen. Vandaag liet een woordvoerder van het departement weten dat slachterijen en keuringsinstanties geen duidelijk antwoord kunnen geven op de overwaardering. "Misschien is dat al een signaal op zich", stelt hij tegenover Boerderij.
Navraag bij de Nederlandse Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) leert dat in ons land slachtrunderen slechts incidenteel over- of ondergewaardeerd worden. De classificeerders worden beoordeeld op de kwaliteit van hun werk en eventueel bijgeschoold als dat nodig blijkt. Als een Nederlandse classificeerder karkassen structureel verkeerd indeelt, volgt schorsing.
Fotocredits: There is nothing like a nice piece of meat, David Blackwell
Dit artikel afdrukken
Op basis van gegevens over 2014 bleek 26,5 procent van de runderkarkassen overgewaardeerd in de handel te worden gebracht. Ze werden in de slachterijen minstens twee subklassen hoger ingedeeld dan hun werkelijke vleeskwaliteit.
Bij mannelijke dieren bleek de overwaardering naar een hogere klasse nog aanmerkelijk groter. Het aantal foutieve indelingen beliep tussen de 34 en 46 procent. Een en ander betekent dat bijna de helft van de stieren twee subklassen te hoog werd ingeschaald. Bij vrouwelijke dieren werd ruim een kwart te hoog ingeschaald.
Vandaag maakte een woordvoerder van het departement bekend dat slachterijen en keuringsinstanties geen duidelijk antwoord kunnen geven op overwaardering. "Misschien is dat al een signaal op zich"Verdwijnende middenkwaliteiten
De structurele overwaardering van de betere vleesdieren, zorgt er op termijn voor dat mindere dieren weinig waard worden omdat de middenkwaliteit door deze inschalingsfouten of -fraude uit het systeem wordt weggeduwd.
Het Departement Landbouw en Visserij van België vermoedt dat de trend al vijf jaar gaande is. Het probeerde een verklaring te vinden voor de vele overwaarderingen. Vandaag liet een woordvoerder van het departement weten dat slachterijen en keuringsinstanties geen duidelijk antwoord kunnen geven op de overwaardering. "Misschien is dat al een signaal op zich", stelt hij tegenover Boerderij.
Navraag bij de Nederlandse Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) leert dat in ons land slachtrunderen slechts incidenteel over- of ondergewaardeerd worden. De classificeerders worden beoordeeld op de kwaliteit van hun werk en eventueel bijgeschoold als dat nodig blijkt. Als een Nederlandse classificeerder karkassen structureel verkeerd indeelt, volgt schorsing.
Fotocredits: There is nothing like a nice piece of meat, David Blackwell
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Belgisch Blauw scoort in de SEUROP vnl. S en E.
Heeft totaal niets met melkkoeien te maken die met name O en P classificeren.
Overclassificatie kan binnen de categorie; EUROP valt uiteen in -per letter- +, o en -. S is alleen voor rund met meeste bespiering, de echte dikbil.
Belgische blauwen koeien zijn zoogkoeien, geen melkkoeien.
Marc, wat bedoelt die ambtenaar precies? Dat willen we weten.
(En dank! Verwijzingen naar melkkoeien horen niet in het stukje; aangepast)
Het lijkt erop alsof ze de borging van de classificatie niet in de greep hebben. In Nederland worden voor zover ik weet geclassificeerde runderen steekproefsgewijs opnieuw geclassificeerd om zo vast te stellen of de classificatie volgens de standaard verloopt.
Dat is essentieel omdat de combinatie van bespierdheid (de letters SEUROP) en een cijfer 1 tot en met 5 voor de vetbedekking de uitbetalingsprijs aan de veehouder bepaalt.
Daarbij gaat het om een beoordeling van het karkas; wordt het karkas verwerkt tot onderdelen, dan is het verschil tussen bijv E+ en Eo of E- en U+ niet meer aan de onderdelen af te zien.
Oftewel, op onderdelenniveau kunnen de prijzen hetzelfde zijn terwijl de karkasprijs wel kan afwijken.
Afhankelijk van de fijnheid van het uitbetalingssysteem beurt de veehouder bij overclassificatie in ieder geval meer dan "de norm". Verder kan ik het niet bedenken wat die ambtenaar bedoelt.
Wat is hier 'onverklaarbaar' aan?
Ynte, overclassering leidt, zoals Marc zegt, tot hogere uitbetalingsprijzen. Meestal is er dan iets aan de hand, maar het wordt niet benoemd: fraude.