Een slim dopje op je melkpak geeft aan of je de melk kunt drinken. Dat is geen toekomstmuziek meer.
In de toekomst worden houdbaarheidsdata op bijvoorbeeld melk overbodig door de uitvinding van een nieuwe dop. Dat meldt Berkeley University.
Sensoren meten aantal bacteriën
Wetenschappers van de University of California Berkeley ontwikkelden samen met Taiwan’s National Chiao Tung University een slimme dop voor melkpakken. Het met uiterste precisie in 3D-geprinte dopje is uitgerust met draadloze sensoren.
Als je even schudt met het pak, komt een beetje melk in aanraking met het dopje. Door de verandering van elektrische spanning in de melk onder invloed van het aantal bacteriën, geven de sensoren aan wanneer de melk te sterk verzuurd is geraakt. Het dopje signaleert de gebruiker dan dat de melk niet meer geschikt is voor consumptie.
Goedkoop
Onderzoekers voorspellen dat deze 3D-printtechnologie heel goedkoop kan worden. Vooral omdat iedere consument in de toekomst zelf dit soort sensoren kan 3D-printen en gebruiken. Zo kun je de kwaliteit van voedsel zelf in de gaten houden en kunnen zowel de verspilling van voedsel als voedselvergiftigingen eenvoudig worden tegengegaan.
Scannen versheid
Het houdt niet op bij het slimme dopje, zegt wetenschapper en hoofdauteur Liwei Lin. Hij verwacht dat er binnenkort apparaten op de markt komen waarmee we verse producten op de markt of in de supermarkt kunnen scannen. "We kunnen dan vaststellen hoe vers een bepaalde groente is, voordat we die kopen”, zegt hij.
Het artikel is verschenen in Microsystems & Nanoengineering.
Fotocredits: illustratie bij het artikel, Sung-Yueh Wu
Dit artikel afdrukken
Sensoren meten aantal bacteriën
Wetenschappers van de University of California Berkeley ontwikkelden samen met Taiwan’s National Chiao Tung University een slimme dop voor melkpakken. Het met uiterste precisie in 3D-geprinte dopje is uitgerust met draadloze sensoren.
Als je even schudt met het pak, komt een beetje melk in aanraking met het dopje. Door de verandering van elektrische spanning in de melk onder invloed van het aantal bacteriën, geven de sensoren aan wanneer de melk te sterk verzuurd is geraakt. Het dopje signaleert de gebruiker dan dat de melk niet meer geschikt is voor consumptie.
Goedkoop
Onderzoekers voorspellen dat deze 3D-printtechnologie heel goedkoop kan worden. Vooral omdat iedere consument in de toekomst zelf dit soort sensoren kan 3D-printen en gebruiken. Zo kun je de kwaliteit van voedsel zelf in de gaten houden en kunnen zowel de verspilling van voedsel als voedselvergiftigingen eenvoudig worden tegengegaan.
Scannen versheid
Het houdt niet op bij het slimme dopje, zegt wetenschapper en hoofdauteur Liwei Lin. Hij verwacht dat er binnenkort apparaten op de markt komen waarmee we verse producten op de markt of in de supermarkt kunnen scannen. "We kunnen dan vaststellen hoe vers een bepaalde groente is, voordat we die kopen”, zegt hij.
Het artikel is verschenen in Microsystems & Nanoengineering.
Fotocredits: illustratie bij het artikel, Sung-Yueh Wu
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Een echt slim dopje maakt onderscheid tussen zure en bedorven melk. Zure melk is niet per definitie bedorven.
Als de melk na verloop van tijd zuur werd, knoopte mijn moeder een theedoek tussen de 4 poten van een omgekeerde stoel, zette daar een pan onder en goot de melk in de theedoek. Met een lepel werd geregeld het dikke deel uit de doek geschraapt. Soms gingen er dan nog stukken beschuit in de 'hangop' alvorens met wat suiker op te dienen.
Mmmm.
Joep, kun jij aangeven wanneer zuur te zuur is geworden? Het dopje kan dat.
Dick #2, Kwestie van smaak lijkt mij. Rauwe melk wordt meestal lekker zuur; gepasteuriseerde melk wordt vaak vies-zuur met klonten en moet als bedorven beschouwd worden, ook al bakte men er vroeger nog wel pannenkoeken van. Karnemelk en yoghurt kunnen ook erg lekker zuur worden, soms ook met enige koolzuur belletjes, maar vies-muffig zou ik niet meer willen gebruiken.
Misschien heeft Robert-Jeroen Vriesendorp hier meer ervaring mee. Zijn zuurkool recept werd bij mij veel zuurder dan de supermarkt versie, maar was beslist niet bedorven.
Maar hoe bepaal jij nou wanneer je er ziek van wordt?
Dick #4, Uit eigen ervaring.
Als dat slimme dopje voorspelt wanneer je er ziek van wordt, dan zal iedereen voor iedere beker melk even schudden en mogelijk bang worden van het consumeren van melk zonder zo'n dopje.
Naar ik weet, ben ik nog nooit van verzuurde melk of licht-schiftende melk met een zwak muffig luchtje, beetje schimmel op de kaas of kwark, prikkende luchtbelletjes in de karnemelk, ziek of misselijk geworden. Anders is het met gesteriliseerde producten die van zichzelf geen melkzure bacteriën meer hebben.