Een nieuwe dieethype maakt furore op internet. Het is een combinatie van twee succesnummers: het paleo-dieet en veganisme.
Op het eerste gezicht lijkt het tegenstrijdig. Paleo is toch juist veel vlees, terwijl veganisten ieder dierlijk product mijden? Volgens de 'uitvinder' van het 'Pegan' dieet is het niet meer dan logisch. Dr. Mark Hyman, van de Cleveland Clinic Center for Functional Medicine zegt op ABCNews: "Het is gewoon een zinvol dieet".
Het 'Pegan dieet' is een combinatie tussen de twee populaire diëten. Paleo-eters genieten van vlees, noten, vis en groenten. Zij vermijden graanproducten en bewerkte levensmiddelen. Veganisten eten fruit en granen, maar geen dierlijke producten. Hyman combineert de beste elementen van beide diëten tot een gebalanceerd en gezond dieet, claimt hij. Pegan-aanhangers eten een beetje vlees, glutenvrije volkoren granen en vooral veel groenten en fruit. "Je mijdt zuivel. Je mijdt gluten. Je eet veel minder suiker. Je eet helemaal geen bewerkte, geraffineerde voedingsmiddelen meer. Pegan is een goede manier van eten die gezondheid oplevert", aldus Hyman.
Tot de geclaimde gezondheidsvoordelen horen gewichtsverlies, een lager cholesterolgehalte en het terugdraaien van beginnende diabetes. Wie zich zorgen maakt over een tekort aan calcium vanwege de zuivel die pegan in de ban doet, kan altijd een supplement nemen - of notenmelk natuurlijk.
Aanhangers en fans bestoken de sociale media inmiddels met foto's van hun gerechten met eieren, avocado's, geroosterde groenten, kip, mango en... boerenkool. Boerenkool is immers al jaren hip in de Engelstalige wereld en heet daar kale.
Fotocredits: '#Green', Yellow Green Farmers Market
Dit artikel afdrukken
Pegan-aanhangers eten een beetje vlees, glutenvrije volkoren granen en vooral veel groenten en fruitGlutenvrij, zuivelvrij, suikervrij
Het 'Pegan dieet' is een combinatie tussen de twee populaire diëten. Paleo-eters genieten van vlees, noten, vis en groenten. Zij vermijden graanproducten en bewerkte levensmiddelen. Veganisten eten fruit en granen, maar geen dierlijke producten. Hyman combineert de beste elementen van beide diëten tot een gebalanceerd en gezond dieet, claimt hij. Pegan-aanhangers eten een beetje vlees, glutenvrije volkoren granen en vooral veel groenten en fruit. "Je mijdt zuivel. Je mijdt gluten. Je eet veel minder suiker. Je eet helemaal geen bewerkte, geraffineerde voedingsmiddelen meer. Pegan is een goede manier van eten die gezondheid oplevert", aldus Hyman.
Tot de geclaimde gezondheidsvoordelen horen gewichtsverlies, een lager cholesterolgehalte en het terugdraaien van beginnende diabetes. Wie zich zorgen maakt over een tekort aan calcium vanwege de zuivel die pegan in de ban doet, kan altijd een supplement nemen - of notenmelk natuurlijk.
Aanhangers en fans bestoken de sociale media inmiddels met foto's van hun gerechten met eieren, avocado's, geroosterde groenten, kip, mango en... boerenkool. Boerenkool is immers al jaren hip in de Engelstalige wereld en heet daar kale.
Fotocredits: '#Green', Yellow Green Farmers Market
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
What's next, het Meso- en het Neo-dieet? Het Out-of-Africa-dieet?
Waar blijven het Klootwijks Wilde Keuken Op Zee-dieet en Foodlogs Consensus-dieet?
Ik heb laatst een kaas gekocht met de vermelding LaBoule. De kaas zag er wit uit en ik kreeg het vermoeden dat de kaas niet meer goed was.
Ik dacht dat ik een gewone Edammer had gekocht.
Deze LaBoule had een vreemde geur.
Gaarne uw reaktie a.u.b.
pents2010@hotmail.com
Prima dieet lijkt me, of dieet: gewoon gezond eten, niet milieubelastend. Het liefst ook het vlees weggelaten eigenlijk.
Op naar de volgende golf obesessieve eetstoornissen. Vandaag of morgen mag je per dag nog één blaadje boerenkool, maar dan wel rauw en 3 theelepels chiazaad of incabessen (maar vooral niet allebei). En oh ja, minstens 5 liter water, maar dan wel uit een bron van minstens 5000 jaar oud en met precies een halve theelepel Himalayazout. En een capsule visolie, maar dan wel van het duurste merk.
Stella, waarom het vlees weg laten?