1. Tomaten in blik
Osteopaat dr. Joseph Mercola, auteur van Effortless Healing koopt geen tomaten in blik. "In veel blikken zit BPA, een toxische chemische stof die in verband gebracht wordt met vruchtbaarheidsproblemen, borst- en prostaatkanker, diabetes en hartziekten. Je moet bijzonder oppassen met tomaten, want dankzij hun hoge zuurgraad laten ze de BPA 'lekken' naar de inhoud van het blik. Volgens sommige onderzoeken kunnen een paar lepels per dag de veiligheidsniveau's voor kinderen al te boven gaan. Ik vermijd blikvoedsel - in het bijzonder tomaten - en houd het bij verse of bevroren groenten en fruit, of die in glas."

2. Ontbijtgranen of repen
Bij Olympisch baanwielrenster Jess Varnish zul je nooit ontbijtgranen in haar boodschappenmandje aantreffen. "Je hebt er niets aan suikerrijke ontbijtgranen of repen te eten - je krijgt een snelle energiepiek en dan heb je kort daarna weer honger. Mijn favoriete ontbijt: eiwitpannenkoeken. Dat klinkt ongezond, maar ze zijn echt goed voor je. Meng gewoon 50 gram havermout, 100 gram cottage cheese en 2 eieren, en bak van dat beslag pannenkoekjes in een beetje rice bran olie. Serveer ze met fruit, yoghurt en esdoornsiroop, daar zit minder suiker in dan in honing. Met eiwitten gaat je metabolisme versneld aan de slag en de olie is bovendien goed voor je huid dankzij de vitamine E die er in zit."

3. Sushi
Diëtiste Rachel Beller, auteur van Eat to Lose, Eat to Win heeft iets tegen sushi. "Een gezamenlijk sushigerecht voor 4 personen bevat maar liefst 4.049 calorieën. Eén portie sushi kan het equivalent aan koolhydraten van 4 sneetjes brood bevatten, dankzij de hoge glycemische index van de witte rijst. Die wordt vaak met extra suiker aangemaakt. En sushi helpt je ook al niet twee keer per week vette vis te eten. Een portie vis is zo'n 140 gram, in een California Roll zit ongeveer 5 gram. Verder barsten de sojasaus, gerookte vis en miso soep van het zout. Als je van Japans eten houdt, kies dan voor sashimi - dan krijg je met de rauwe of geroosterde tonijn en zalm eiwitten binnen, samen met omega 3, selenium, niacine, vitamine B en magnesium."

4. Margarine
Cardioloog Aseem Malhotra is een uitgesproken tegenstander van margarine. Hij zegt: "Margarine krijgt al sinds de jaren '70 lof toegezwaaid omdat het vetarm en gezond is. Maar het is grotendeels synthetisch, gemaakt van laagwaardige olieën en kan ongezonde transvetten bevatten. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het voedingsadvies om verzadigde vetten te beperken gebaseerd was op zwakke bewijzen. We hebben jarenlang gedacht dat het voor een goede hartgezondheid belangrijk was een laag cholesterolgehalte na te streven, maar komen er nu achter dat verzadigde vetten uit onbewerkte voedingsmiddelen zoals boter, kaas en yoghurt, niet schadelijk zijn. Overstappen op dit soort producten heeft nog extra gunstige bijwerkingen, omdat je er ook vitamine K mee binnenkrijgt, dat goed is voor het bloed en onze calciumniveaus versterkt."

5. Sappen en smoothies
Dr. David B. Agus, oncoloog, zul je nooit met een geperst vruchtensap of een smoothie betrappen. “Als we de binnenkant van een vrucht of groente aan de lucht blootstellen, begint dat ter plekke te oxideren. Al helemaal als we het blootstellen aan de vernietigende kracht van een blender, die alle vezels en fytonutriënten er uit haalt. Verkopers van sappen verwijzen maar al te graag naar de gezondheidsvoordelen van vers fruit en groente. Maar ze vergeten te vermelden dat de onderzoeken daar naar gedaan zijn met hele, niet fijngemalen, vruchten. Veel studies laten geen enkel voordeel zien van sappen en een paar zelfs nadelen (omdat er zoveel natuurlijke suikers in zitten). Ik raad het drinken van kokoswater aan. Dat is de sportdrank van Moeder Natuur."

6. Bevroren yoghurt
Huisarts Giovanni Miletto, auteur van The Food Hospital (samen met dr. Shaw Somers en Lucy Jones): "Kiezen tussen een ijsje en bevroren yoghurt is vergelijken tussen een cakeje en een borrel - geen van beide is bijzonder voedzaam. Yoghurtijs is minder vet, maar er zit bijna net zoveel suiker in. In een yoghurtijsje zitten maar 40 calorieën minder dan in een gewoon vanille-ijsje. Dat is evenveel calorieën als een kleine perzik, niet een hele Mars! Daar komt bij de de meeste yoghurtijsverkopers ook toppings aanbieden, zoals krokante kruimels, chocola of sprinkels, zodat je een vetarm ijsje bedelft onder de suikerrijke toppings."

7. Glutenvrij
Dr. Ian Marber, auteur van How not to get Fat trapt nooit in de 'glutenvrij-val'. "Als je coeliakie hebt, moet je noodzakelijkerwijs alle gluten vermijden - maar als je niet aan die ziekte lijdt, is er geen enkel gezondheidsvoordeel waarom je gluten zou dumpen. Mensen denken dat gluten de oorzaak van alles is, van een opgeblazen gevoel tot aankomen en ontstekingen in de darm - waardoor ze gevoelig zouden worden voor ander eten - maar dat is onzin. Daar komt bij dat er in glutenvrije levensmiddelen niet minder suiker of vet zit.
Vaak voegen producenten juist extra vulmiddelen, hulpstoffen, suikers en bindmiddelen toe zodat ze op producten lijken die wel gluten bevatten. Het 'glutenvrije' schap barst van de ongezonde producten, zoals geraffineerde koolhydraten, suikerrijke koekjes en vette cake. Glutenvrij witbrood is al net zo slecht voor je als een gewoon witbrood, zo niet slechter. Als je geen gluten mag eten, kies dan voor producten die van nature glutenvrij zijn, zoals bruine rijst, havermout, aardappel, quinoa en polenta."

8. Groentechips
Voedingsdeskundige Amanda Hamilton koopt geen chips. "Chips van biet, pastinaak en wortel bevatten minder additieven dan een standaardzak chips maar zijn net zo calorierijk. Dus als je op gewicht probeert te blijven of af wilt vallen, zijn ze slecht voor je. En voordat je nu naar de boerenkoolchips grijpt: 25 gram daarvan bevat net 2 calorieën minder dan groentenchips.
Je kunt beter een portie edamame boontjes eten - daar zitten eiwitten in, vezels, vitamine C en een beetje ijzer. Bestrooi ze met chilivlokken in plaats van zout. Chilivlokken zijn licht thermogeen, dus die helpen de calorieën weer te verbranden."

9. Vetvrije dressings
Dale Pinnock, TV-voedingsdeskundige en bekend door zijn boek The Medicinal Chef, heeft het volgende op zijn lever bij vetvrije sladressings. “Als je 'vetvrij' ziet staan, denk dan 'chemische zooi'. Als je het vet uit een voedingsmiddel haalt, smaakt het vies, dus wordt er verdikkingsmiddel, vulmiddel en suiker aan toegevoegd voor de smaak. Er is geen reden om vet te mijden - goede vetten uit vette vis, avocado, noten en zaden zijn belangrijk voor onze gezondheid.
Suiker is een grote boosdoener. Suiker wordt omgezet in vet dat we maar moeilijk weer kwijtraken omdat het in cellen opgeslagen wordt. Maak dus je eigen dressing met yoghurt, verkruimelde blauwe kaas, een beetje zwarte pper en wat citroensap."

10. Rijstwafels
Elizabeth Peyton-Jones, specialist in natuurvoeding en auteur van Eat Yourself Young, koopt nooit rijstwafels. "Rijstwafels hebben dan wel weinig calorieën, maar een hele hoge glycemische index. Dat betekent dat ze een snelle piek veroorzaken in je bloedsuiker, de insulineniveaus omhoog jagen en je daarna al snel weer een hongergevoel opleveren. Er zit bijna geen vezel in en, behalve een beetje mangaan (goed voor je botten) ook nauwelijks voedingswaarde.
Je kunt beter een stukje fruit eten, zoals ananas die rijk is aan mangaan, met een handje amandelen (lage GI). Dat levert weliswaar wat meer calorieën op, maar ook meer vezels, een verzadigder gevoel en ze worden gemakkelijk verteerd."

Wie overtuigt je? Vraag aan wetenschappers: klopt wat de dames en heren zeggen?

Fotocredits: 'Rice cakes', Arria Belli
Dit artikel afdrukken