Die conclusie rijst op uit een marktonderzoek dat Milieucentraal liet uitvoeren naar de gevoelens van consumenten ten aanzien van onder meer het 'condoom' rond komkommers en gezinsverpakkingen.
Via een persbericht laat de voorlichtingsorganisatie weten dat een ruime meerderheid van de consumenten liever kiest voor onverpakte groenten, in plaats van in plastic verpakte. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door Motivaction. Mensen zien verpakkingen als overbodig, terwijl ze vaak een belangrijke functie hebben.
In het persbericht schrijft Milieucentraal:
Consumenten kiezen voor groenten zonder verpakking omdat zij zo beter de hoeveelheid kunnen bepalen en de groenten uitkiezen die er goed uit zien. Zij ergeren zich aan de verpakking van groente en andere voedingsmiddelen. Zo ergert 40 procent zich aan komkommers in plastic en een kwart stoort zich aan portieverpakkingen koekjes of chips.
Verpakking heeft een functie
Toch heeft de verpakking van veel voeding een functie, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen, blijven langer goed in plastic. Portieverpakkingen zijn handig voor kleine huishoudens. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf. Consumenten zien dit anders. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste consumenten de recyclebaarheid en hoeveelheid verpakking zien als het meest bepalend voor de milieubelasting van het product.
Grootverpakking of portieverpakking
Bovendien denkt bijna 60 procent van de consumenten dat grote ‘voordeel’ verpakkingen beter zijn voor het milieu dan portieverpakkingen. Terwijl portieverpakkingen zoals koffiemelk in cups verspilling kunnen voorkomen, en daarmee juist beter kunnen zijn voor het milieu. Dit hangt uiteraard af van de huishoudgrootte en hoe vaak mensen een product gebruiken.
Plastic wel of niet milieuvriendelijk?
Plastic en metaal worden gezien als het minst milieuvriendelijk. Papier en karton zien mensen als het meest milieuvriendelijk. Uit gegevens van Milieu Centraal blijkt echter dat de totale milieubelasting van papier en plastic vergelijkbaar is. Dit heeft ermee te maken dat plastic lichter is, er is dus veel minder van nodig. Voorwaarde is wel dat het plastic gescheiden wordt ingeleverd en niet bij het zwerfafval belandt. Dat geldt natuurlijk voor alle verpakkingsmaterialen.
Het consumentenonderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, onder 1.034 respondenten.
- Onderzoekspopulatie (de ondervraagden): representatief 15 - 70 jarigen
- Methode van dataverzameling: online vragenlijst
- Periode van dataverzameling: 18 - 27 april 2015
Fotocredits: Verpakte komkommers, Videau
Dit artikel afdrukken
In het persbericht schrijft Milieucentraal:
Consumenten kiezen voor groenten zonder verpakking omdat zij zo beter de hoeveelheid kunnen bepalen en de groenten uitkiezen die er goed uit zien. Zij ergeren zich aan de verpakking van groente en andere voedingsmiddelen. Zo ergert 40 procent zich aan komkommers in plastic en een kwart stoort zich aan portieverpakkingen koekjes of chips.
Verpakking heeft een functie
Toch heeft de verpakking van veel voeding een functie, namelijk het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen, blijven langer goed in plastic. Portieverpakkingen zijn handig voor kleine huishoudens. De verpakking voorkomt dan voedselverspilling en levert dus milieuwinst op. De milieubelasting van de verpakking is vaak een stuk kleiner dan de milieubelasting van het product zelf. Consumenten zien dit anders. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste consumenten de recyclebaarheid en hoeveelheid verpakking zien als het meest bepalend voor de milieubelasting van het product.
Grootverpakking of portieverpakking
Bovendien denkt bijna 60 procent van de consumenten dat grote ‘voordeel’ verpakkingen beter zijn voor het milieu dan portieverpakkingen. Terwijl portieverpakkingen zoals koffiemelk in cups verspilling kunnen voorkomen, en daarmee juist beter kunnen zijn voor het milieu. Dit hangt uiteraard af van de huishoudgrootte en hoe vaak mensen een product gebruiken.
Plastic wel of niet milieuvriendelijk?
Plastic en metaal worden gezien als het minst milieuvriendelijk. Papier en karton zien mensen als het meest milieuvriendelijk. Uit gegevens van Milieu Centraal blijkt echter dat de totale milieubelasting van papier en plastic vergelijkbaar is. Dit heeft ermee te maken dat plastic lichter is, er is dus veel minder van nodig. Voorwaarde is wel dat het plastic gescheiden wordt ingeleverd en niet bij het zwerfafval belandt. Dat geldt natuurlijk voor alle verpakkingsmaterialen.
Het consumentenonderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, onder 1.034 respondenten.
- Onderzoekspopulatie (de ondervraagden): representatief 15 - 70 jarigen
- Methode van dataverzameling: online vragenlijst
- Periode van dataverzameling: 18 - 27 april 2015
Fotocredits: Verpakte komkommers, Videau
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Leerzaam onderzoek, ik behoorde tot de mensen die zich ergert aan een overbodige plastic sok om de komkommer. Het zorgt dus voor een kleinere footprint, als ik het goed begrijp.
In het kader van de - stokoude maar nog steeds steengoede - slogan "een beter milieu begint bij jezelf" ga ik wel mijn favoriete terras vragen of de suikerzakjes en verpakte koekjes niet weer gewoon door klontjes/dispenser en onverpakte koekjes vervangen kunnen worden.
Maar komkommers komen toch nooit van verder dan het westland?
Voor mij hoeven groentes niet voorverpakt te worden; een van de redenen waarom ik steeds vaker naar de groenteboer ga.
"Komkommers die van ver komen, blijven langer goed in plastic."
"langer goed" is iets anders dan langer vers. Bij in plastic verpakte groentes denk ik eerder aan een veel te lang logistiek traject, of inkoop van veel teveel groentes die binnen een paar dagen verkocht worden.
Bij de Lidl in Duitsland kocht ik onlangs kleine veldkomkommers (met van die pukkeltjes op de schil), onverpakt, verschillende groottes. Misschien waren het augurken, maar ze smaakten in ieder geval naar komkommer en hadden een veel duidelijker smaak. Ook lagen er kleine courgettes, waar de bloem nog aan zat. Rauw boterzacht. Meteen een kilootje gekocht. Herkomst Duitsland; gingen in z'n geheel op de grill.
Bij de Aldi zijn veel meer groentes in plastic verpakt dan bij de Lidl; alsof ze AH willen nadoen.
Omdat mijn rozemarijnstruik afgelopen winter zijn natte voeten niet had overleefd, kocht ik een plastic blister Rozemarijn takjes bij de Plus. Direct geopend. Begon echter snel te rotten in plaats van te verdrogen. Moest ze weggooien.
Is die consument nu zo dom of is zijn die verpakkers zo slim?
"Portieverpakkingen zijn handig voor kleine huishoudens"
Zou het niet nog veel handiger zijn als die kleine huishoudens zélf konden bepalen hoeveel ze nemen? Gooien ze ook minder weg.
"Komkommers die van ver komen, blijven langer goed in plastic".
Zou het niet beter voor het milieu zijn komkommers van dichtbij te betrekken?
Eerder probeerde de FNLI middels een enquete aan te tonen dat "de consument" geen statiegeld zou willen, wat is dit toch?
Wanneer gaan die lui eindelijk eens gewoon luisteren naar die domme consument?
Misschien vinden wel meer klanten het bijvoorbeeld irritant lastig zo'n condoom van een komkommer af te krijgen. Wie lukt dat zonder hem juist te beschadigen?
Er is wat dat betreft dus nog maar weinig veranderd sinds 1996 (Environmental Assessment of packaging: the consumer point of view; in 'Environmental Management'). Het jaar daarvoor had Kooiman in hetzelfde blad al uitgerekend dat met uitzondering van het energie-vretende aluminium blikje alle verpakkkingsmaterialen ongeveer vergelijkbare milieu-effecten opleveren: wat je links verdient, verlies je rechts - of het nou papier, plastic, ferro-blik, of glas is.
En hoewel de argumenten geweldig lijken heb ik nog steeds mijn twijfels bij die plastic condoompjes om winterpeen, komkommer, broccoli en wat dies meer zij. Kennelijk heben ze de logistiek in Duitsland toch beter voor elkaar want daar lijken dergelijke groentes in de supermarkt steevast verser, langer houdbaar en minder verpakt en vaak komen ze (ook? of wel?) uit het Westland.
Wat zou het verschil toch zijn?