Om de kilo’s eraf te laten vliegen, werkt een vegetarisch dieet goed. Een veganistisch werkt nog beter. Een voornamelijk plantaardig menu zorgt voor een groter gewichtsverlies dan andere diëten.
Je kunt je overtollige kilo’s het beste bestrijden met een veganistisch dieet. Dat meldt The Guardian naar aanleiding van nieuw onderzoek.
Vegetarisme - veganisme
Het plantaardige menu kent twee varianten. De meest voorkomende vorm is het lacto-ovo vegetarisme, waarbij mensen vlees noch vis eten, maar wel zuivelproducten en eieren. In de volksmond noemen we zulke mensen ‘gewone' vegetariërs. Veganisten gaan een stap verder. Zij eten geen enkel product van dierlijke oorsprong.
Vegetarisme en veganisme zijn een overtuiging, geen manier om af te vallen. Een groep Taiwanese en Amerikaanse onderzoekers wilde weten of een plantaardig menu geschikt is om mensen van hun overtollige kilo's af te helpen.
Meta-analyse
Om het gewichtsverlies van verschillende diëten te vergelijken met een hoofdzakelijk plantaardig menu, voerden zij een meta-analyse uit op 12 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep. Het totaal aantal proefpersonen bedroeg 1151. De verschillende studies duurden tussen de 9 en 96 weken; de gemiddelde looptijd bedroeg 18 weken.
Eerste auteur Ru-Yi Huang claimt dat het de eerste studie is die plantaardige en ‘normale’ diëten vergelijkt op basis van verschillende onafhankelijke studies. De studie is gepubliceerd in het Journal of General Internal Medicine.
Vezels maken het verschil
Uit de analyse kwam een duidelijk verschil naar boven. Vooral het veganistische dieet laat een positief effect op gewichtsverlies zien. Veganisten verloren 2.52 kilo meer dan niet-vegetarische lijners. Mensen die vegetarisch eten, bleven steken op een positief verschil van 1.48 kilo.
Huang denkt het succes van plantaardige diëten zit in hun rijkdom aan vezels. Vegetarische en veganistische menu's bevatten naast meer groente en fruit, ook meer vezelrijke volkoren producten. Vezels zorgen voor een trage lediging van de maag en daarom voor een langer gevoel van verzadiging en uitstel van honger.
Fotocredits: Vegan Cuisine, Tony Webster
Dit artikel afdrukken
Vegetarisme - veganisme
Het plantaardige menu kent twee varianten. De meest voorkomende vorm is het lacto-ovo vegetarisme, waarbij mensen vlees noch vis eten, maar wel zuivelproducten en eieren. In de volksmond noemen we zulke mensen ‘gewone' vegetariërs. Veganisten gaan een stap verder. Zij eten geen enkel product van dierlijke oorsprong.
Vegetarisme en veganisme zijn een overtuiging, geen manier om af te vallen. Een groep Taiwanese en Amerikaanse onderzoekers wilde weten of een plantaardig menu geschikt is om mensen van hun overtollige kilo's af te helpen.
Meta-analyse
Om het gewichtsverlies van verschillende diëten te vergelijken met een hoofdzakelijk plantaardig menu, voerden zij een meta-analyse uit op 12 gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep. Het totaal aantal proefpersonen bedroeg 1151. De verschillende studies duurden tussen de 9 en 96 weken; de gemiddelde looptijd bedroeg 18 weken.
Eerste auteur Ru-Yi Huang claimt dat het de eerste studie is die plantaardige en ‘normale’ diëten vergelijkt op basis van verschillende onafhankelijke studies. De studie is gepubliceerd in het Journal of General Internal Medicine.
Vezels maken het verschil
Uit de analyse kwam een duidelijk verschil naar boven. Vooral het veganistische dieet laat een positief effect op gewichtsverlies zien. Veganisten verloren 2.52 kilo meer dan niet-vegetarische lijners. Mensen die vegetarisch eten, bleven steken op een positief verschil van 1.48 kilo.
Huang denkt het succes van plantaardige diëten zit in hun rijkdom aan vezels. Vegetarische en veganistische menu's bevatten naast meer groente en fruit, ook meer vezelrijke volkoren producten. Vezels zorgen voor een trage lediging van de maag en daarom voor een langer gevoel van verzadiging en uitstel van honger.
Fotocredits: Vegan Cuisine, Tony Webster
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nu nog een veganistische landbouw en we vallen nog meer af!
En probeer maar eens 2.000 Kcal aan groenten naar binnen te werken... Dat is meer dan 7 kg :-)
Ik heb alleen de samenvatting van het onderzoek gezien en vraag me af hoe het zit met de vetvrije massa. Met een veganistisch dieet zou je zo maar meer vetvrije massa kunnen verliezen dan met en voeding met meer en 'beter' eiwit. Weet iemand of ze dat onderscheid ook hebben onderzocht?
Ik heb ooit 2 weken lang alleen onbewerkt plantaardig gegeten. Heel probaat: ik was al niet vet, maar verloor nog eens 8 kilo. Veganisme vergt echt bewerkt voedsel.
Wie het boek “Justine of de tegenslag der deugzaamheid” van de illustere Markies D.A.F. de Sade (goede Ned. vertaling door Gemma Pappot) las, weet dat ‘betere eiwitten’ (ref. #3) in de vorm van kapoenen, hammen, fazanten, foie en dat in stevige hoeveelheden, en dat tevens tijdens één maaltijd, zoals in de indrukwekkende film “La Grande Bouffe met Marcello Mastroianni en Michel Picolli, aan Mijnheer Germande een potentie verschafte die indrukwekkend was…
Terwijl de afval-fysiek van veganisten en anorexiapatiënten toch leidt tot verminderde potentie, dan wel bij dames het stoppen van de menstruatie.
Ook bij die drukke mijnheer van DWDD was enige tijd geleden een dame die zwoor bij uitsluitend rauwe groente, op bezoek met een ondervoed bleek ventje dat er maar zwakjes uit zag.
En uit met eigen kring ken ik een veganistische dame die frigide is, maar die ik best zou willen verwennen.
Met een mooie entrecôte dan…
Is het te kortzichtig gesteld dan het uitsluitend in de mond vermalen van peentjes, rauwe bladgroente en noten, de viriliteit en het libido van beide geslachten aantast ?
Zelf durf ik de proef op de som niet te nemen…