Onderzoekers van de Universiteit van Milaan voerden de studie in vitro uit, oftewel buiten het lichaam. “Eerdere in vitro studies onderzochten pure gluten, maar wij gebruikten echte voedingsmiddelen: brood en pasta”, zegt onderzoeker dr. Milda Stuknytė.

Simulatiedarm
De onderzoekers kochten 2 soorten brood en 4 soorten pasta en bereidden ze volgens de voorschriften. Een kunstmatig model van maag en darmen verteerde het eten. Met het model konden de onderzoekers ook analyseren wat er na de werking van verteringsenzymen van de spijsbrij overbleef.

De Italiaanse wetenschappers verbaasden zich over de hoeveelheden die tijdens de vertering vrijkwamen, met name van de hoeveelheid exorfine C5
Afbraakproducten
De onderzoekers ontdekten dat er specifieke moleculen vrijkwamen tijdens de vertering van gluten. Deze blijven gedurende het verteringsproces intact en kunnen bovendien de darmwand passeren. Dat was nog niet bekend. De gevonden moleculen waren de exorfines A5 en C5. Deze moleculen spelen een rol bij neurologische aandoeningen, zoals autisme en schizofrenie. Daarnaast zijn exorfines familie van de opioïden: stoffen die invloed op de het zenuwstelsel en de hersenen hebben.

De Italiaanse wetenschappers verbaasden zich over de hoeveelheden die tijdens de vertering vrijkwamen, met name de hoeveelheid exorfine C5. Omgerekend kwam er 1 milligram exorfine C5 per portie pasta vrij.

Bioactief?
De vraag is welke invloed deze afbraakproducten precies op het lichaam hebben. De ontdekking dat de darmwand de stoffen naar de bloedbaan transporteert, kan er op wijzen dat ze biologische effecten hebben en ze dus bioactief zijn. Mogelijk spelen de stoffen een rol bij het ontstaan van non-celiac gluten sensitivity (overgevoeligheid voor gluten), een erkende aandoening waarvan de oorzaak nog onvoldoende bekend is.

De wetenschappers willen in een vervolgstudie onderzoeken wat de biologische effecten van de afbraakproducten zijn. Dr Stuknytė: “Mogelijk hebben de hoeveelheden exorfines die vrijkomen na het eten van gluten ook wel typische opioïden-effecten zoals pijnvermindering”.

Het onderzoek verscheen in Food Research International .

Fotocredits: 'Brioche (poor man's)', Nostepinne
Dit artikel afdrukken