Het wordt lekker warm, dus klinkt een verfrissende duik in zee extra aanlokkelijk. Het Europees Milieuagentschap EEA rapporteerde vorige week echter dat de Europese zeeën 'niet schoon en niet gezond' zijn. Hoe zit dat?
Het Europese Milieuagentschap [EEA] publiceerde vorige week het rapport State of Europe's Seas. In het begeleidende persbericht stelde het EEA dat de Europese zeewateren niet schoon en niet gezond zijn.
Dat lijkt een beetje vreemd, gezien het feit dat hetzelfde EEA vorige maand nog berichtte dat in 2014 95% van de bewaakte badzones in de Europese Unie aan de kwaliteitsnormen voor zwemwater voldeed. Het nieuwe rapport van het EEA doelt echter op de mate van vervuiling en de niet langer gezonde biodiversiteit van de mariene ecosystemen.
Schone, gezonde en productieve zeeën
In 2008 stelde de Europese Unie zich drie doelen: schone, gezonde en productieve zeeën. Uit de huidige inventarisatie blijkt dat de eerste twee doelstellingen niet zijn gehaald.
Met de productiviteit van onze zeeën is het goed gesteld, ze zorgen voor 6,1 miljoen banen en vertegenwoordigen 467 miljard euro aan economische waarde. Op de aspecten vervuiling van het zeewater en mariene diversiteit scoort het Europese zeebeleid echter een dikke onvoldoende, stelt het EEA.
Onze zeeën dienen onder meer als "transportweg, voedselbron, afvalverwerker, plaats voor energiewinning, bron van grondstoffen en toeristische trekpleister", schrijft Vilt naar aanleiding van het rapport.
De ecosystemen in zee staan echter onder grote druk. De visserij beschadigt met sleepnetten de bodem. Overbevissing en exoten verdringen bestaande inheemse soorten en ontwikkelen zich tot plagen. Daarnaast is er sprake van overbemesting door uitgespoelde kunstmest uit de landbouw, vervuiling door riolen en rivieren en rondzwevend plastic. Daar komen dan ook nog eens de stijgende temperaturen en toenemende verzuring als gevolg van de uitstoot van fossiele brandstoffen bij. De zee-ecosystemen hebben nogal wat te verduren en moeten het allemaal maar zien te verwerken.
De veerkracht staat fors onder druk. Tweederde van de onderzochte habitats en een kwart van alle onderzochte soorten zijn verzwakt, blijkt uit EU onderzoeken. Minder dan 10% is nog maar 'onbedreigd'.
'Ecologische grenzen respecteren'
De onderzoekers vrezen dat we dicht tegen de grenzen aan zitten van wat onze zeeën kunnen verdragen. Menselijke activiteiten bereiken niveaus die de productiviteit van onze zeeën en ons welzijn bedreigen. “We moeten de ecologische grenzen van de Europese zeeën respecteren als we willen blijven genieten van de voordelen die we ontvangen”, zegt uitvoerend directeur van het EEA, Hans Bruyninckx.
Fotocredits: Zeehonden, Shetlands, Joanne Goldby
Dit artikel afdrukken
Dat lijkt een beetje vreemd, gezien het feit dat hetzelfde EEA vorige maand nog berichtte dat in 2014 95% van de bewaakte badzones in de Europese Unie aan de kwaliteitsnormen voor zwemwater voldeed. Het nieuwe rapport van het EEA doelt echter op de mate van vervuiling en de niet langer gezonde biodiversiteit van de mariene ecosystemen.
Schone, gezonde en productieve zeeën
In 2008 stelde de Europese Unie zich drie doelen: schone, gezonde en productieve zeeën. Uit de huidige inventarisatie blijkt dat de eerste twee doelstellingen niet zijn gehaald.
Met de productiviteit van onze zeeën is het goed gesteld, ze zorgen voor 6,1 miljoen banen en vertegenwoordigen 467 miljard euro aan economische waarde. Op de aspecten vervuiling van het zeewater en mariene diversiteit scoort het Europese zeebeleid echter een dikke onvoldoende, stelt het EEA.
Tweederde van de onderzochte habitats en een kwart van alle onderzochte soorten zijn verzwakt, blijkt uit EU onderzoeken. Minder dan 10% is nog maar 'onbedreigd'Minder veerkrachtig
Onze zeeën dienen onder meer als "transportweg, voedselbron, afvalverwerker, plaats voor energiewinning, bron van grondstoffen en toeristische trekpleister", schrijft Vilt naar aanleiding van het rapport.
De ecosystemen in zee staan echter onder grote druk. De visserij beschadigt met sleepnetten de bodem. Overbevissing en exoten verdringen bestaande inheemse soorten en ontwikkelen zich tot plagen. Daarnaast is er sprake van overbemesting door uitgespoelde kunstmest uit de landbouw, vervuiling door riolen en rivieren en rondzwevend plastic. Daar komen dan ook nog eens de stijgende temperaturen en toenemende verzuring als gevolg van de uitstoot van fossiele brandstoffen bij. De zee-ecosystemen hebben nogal wat te verduren en moeten het allemaal maar zien te verwerken.
De veerkracht staat fors onder druk. Tweederde van de onderzochte habitats en een kwart van alle onderzochte soorten zijn verzwakt, blijkt uit EU onderzoeken. Minder dan 10% is nog maar 'onbedreigd'.
'Ecologische grenzen respecteren'
De onderzoekers vrezen dat we dicht tegen de grenzen aan zitten van wat onze zeeën kunnen verdragen. Menselijke activiteiten bereiken niveaus die de productiviteit van onze zeeën en ons welzijn bedreigen. “We moeten de ecologische grenzen van de Europese zeeën respecteren als we willen blijven genieten van de voordelen die we ontvangen”, zegt uitvoerend directeur van het EEA, Hans Bruyninckx.
Fotocredits: Zeehonden, Shetlands, Joanne Goldby
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Alle ballen dus op Schoonmaak, Plastic, Slechte emissies, en CO-2 reductie !
Pfft. Als je naar de aarde kijkt is het grotendeels oceaan. Dat onze zooi daar nu zo'n disbalans creeëert, dan moeten er toch wel heel veel mensen een tijd lang heel veel rotzooi hebben lopen maken om dit te bereiken.
Laat ze maar wat meer aan de cola, patat en alcohol gaan. Dan gaan er wat meer mensen dood, dan stopt vervuiling vanzelf.
Euh of toch maar aan de biologische producten an masse. Dat klinkt toch wat vriendelijker. Vers fruit en groenten, gekocht in papieren zakken die je vaak ook nog kan hergebruiken. Geeft minder kunstmest zooi en minder afval.
Bijzonder hoe inconsequent we zijn.
Zodra een boer of een restaurant ook maar een ietsiepietsie smerig, dieronvriendelijk of milieuvervuilend is staat heel het land op z'n kop. Laat staan als er stoffen worden gebruikt die als potentieel toxisch zijn aan te merken. Dan willen burgers niets meer eten wat van een dergelijk bedrijf komt en moet de tent dicht. Kamervragen,Telegraaf, de Smaakpolitie, alles komt langs.
Maar nu hebben we een oceaan vol met rotzooi, toxische stoffen, diervervuilende omgeving etc etc en dan is er geen centje pijn. Eet iedereen braaf het visje, wordt de nieuwe haring binnengehaald alsof het onder de meest milieu en diervriendelijke omstandigheden is gegroeid en viert het hele land feest.
Geen maatregelen die de industriele vervuilling aan banden legt of andere maatregelen die ervoor gaan zorgen dat de oceanen net zo door een ringetje zijn te halen als de restaurants, boerenbedrijven etc. hier in Nederland
Maar het zal wel juist die economische waarde zijn die dat in de weg staat. Wel voor een korte termijn, helaas. Terwijl schoon en gezond de economische waarde verder zou verhogen, zeker op de lange termijn. Triest.
@Richard,
Het zou mooi zijn als mensen gaan betalen voor het meenemen van milieu waarden bij hun aankoopbeleid. Dan heb ik het over consumenten.
Sinds ik weet hoe milieubelastend vleesproductie is (nu 20 jaar) eet ik weinig of geen vlees en alleen biologisch.
En ik ben bang dat oceanen een soort afvalputje zijn geworden, ook omdat er geen juristen en regeringen echt bezig zijn om deze te beschermen. De meeste mensen wonen immers ook aan land.
# 3) Richard , Ik las je eerdere artikel met veel genoegen , daarom gaf ik je een verdiende duim !
Laten we proberen telkens weer, om op niet te agressieve wijze, zoals jij in dat eerdere artikel deed, burgers, mensen, boeren, div koepelorganisaties , politici, banken etc,etc bewuster te maken .
Yes WE CAN ! Denk aan Urgenda , Frapper , frapper toujours gr Jan