De fles wijn heeft een geschatte waarde van £ 10.000 - 20.000 (14.000 - 28.000 euro). Als dat gehaald wordt, zou de fles het record kunnen breken voor de duurste fles wijn die ooit op een veiling verkocht is. De fles dateert uit 1810 en is ongeopend. Het wijnniveau in de fles is inmiddels tot 20 cm onder de kurk gedaald, maar er zit nog altijd wat wijn in, mogelijk een Sherry. De fles wordt samen met zijn rieten mandje ter veiling aangeboden.

Napoleons koets
Maar hoe weten we nu zeker of de wijn echt in de koets gezeten heeft, ten tijde van Waterloo?
Om te beginnen draagt de fles een zegel, op z'n 'schouder', met Napoleons persoonlijke monogram, een bekroonde N in een lauwerkrans. Dan is er de historie van Napoleons koets. Toen Napoleon in 1815 van Waterloo wegvluchtte, was er voor zijn koets door de grote drommen soldaten die hetzelfde deden, geen doorkomen aan. Hij liet de koets achter bij Genappe, waar hij door de Pruissen gevonden werd. Een zekere majoor Von Keller nam de koets en beslag en beschreef hem nauwkeurig. "Het interieur van deze opmerkelijke koets verdient bijzondere aandacht, want het kan dienen als kantoor, slaapkamer, kleedkamer, keuken en eetkamer."

De koets werd aan de Britse Prince Regent (de latere George IV) aangeboden en verkocht aan een beroemde antiquair William Bullock. Na nog verschillende keren van eigenaar te zijn veranderd, ging de originele koets uiteindelijk in 1925 bij een brand verloren.

Parafernalia
Dat gold niet voor de losse items uit de koets. Die waren grotendeels al in andere handen overgegaan. Zo kocht Sir Michael Shaw Stewart, 6th baronet, een van de flessen uit de koets voor zijn bloeiende collectie Napoleon-parafernalia. In 1849 beschreef een bezoeker zijn fraaie collectie, met onder meer een "most splendid portrait" (ook te veilen op 9 juli) en “een ongeopende fles wijn, uit zijn koets te Waterloo. De fles zit in een rieten mandje. Op de zijkant zit de letter N, in een embleem", citeert The Drinks Business.
De familie Shaw Steward brengt dit jaar, 200 jaar na de slag bij Waterloo, een aantal items uit de beroemde collectie naar de veiling.

Fotocredits: Christie's, Twitter
Dit artikel afdrukken