In Nederland treedt aanstaande dinsdag het 'Nationaal Hitteplan' in werking, kondigt het RIVM aan. Dat houdt in dat kwetsbare groepen, zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken, (zeer) jonge kinderen én mensen met overgewicht geadviseerd wordt voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning ‘s middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven.

In Frankrijk, waar in 2003 tientallen doden vielen als gevolg van een hittegolf, komt Le Figaro met 7 maatregelen die iedereen kan nemen om de aankomende hittegolf het hoofd te kunnen bieden. Daarvoor hoef je niet tot een risicogroep te behoren.

- Zorg voor een koelte-zone
Dat is een plek waar je een 2 à 3 uur per dag terecht kunt zodat je lichaam kan herstellen van de hitte. Als het in huis te warm is, kun je bijvoorbeeld naar een winkelcentrum of bioscoop met airconditioning gaan. Let op tekenen van vermoeidheid - warmte put uit. Als je slaapkamer onder het dak ligt, kun je maar beter ergens anders gaan slapen want dat is de warmste plek in huis. In 2003 bleek het overlijdensrisico in een warme slaapkamer vier keer zo groot te zijn als op een koelere slaapplaats.

- Bescherm je huis
Geïsoleerde muren, plafonds en ramen (dubbel glas) houden je huis koel. In Frankrijk hebben niet voor niets bijna alle huizen luiken. Door die aan de zonkant dicht te houden en aan de schaduwkant open krijg je een koele luchtstroming door het huis. Die kunt je nog versterken door een vochtige (hand)doek voor het raam te hangen. Na zonsondergang kunnen alle ramen open.

- Let op de kleur van je urine
Een lichtgekleurde urinestraal is prima, maar als de plas donkerder wordt kan dat een teken zijn van beginnende uitdroging. Als het erg warm is, ga je meer transpireren en zul je minder plassen.

- Drink regelmatig
Je hoeft niet te wachten met drinken tot je dorst hebt. Zelfs als je te veel zou drinken, plas je het teveel gewoon weer uit - dat kan bij sommige aandoeningen overigens anders zijn, raadpleeg dan je arts of apotheker. Je drinkt het best gewoon water, eventueel vruchtensap. Maar beter geen bier, alcohol, suikerhoudende frisdranken of koffie.

- Gebruik je gezonde verstand
Ga niet op het heetst van de dag naar buiten en ga dan zeker niet sporten of iets inspannends doen. Draag ruime, luchtige en lichtgekleurde kleren, bij voorkeur van katoen. Alleen al luchtige kleding en regelmatig afkoelen (douchen) brengen het overlijdensrisico met een derde terug.
Om lekker af te koelen kun je een blok ijs of ijsklontjes voor een luchtstroom of ventilator plaatsen. Een plantenspuit kan ook goede diensten bewijzen. Eet bij voorkeur koude gerechten en gebruik de oven of andere warmtebronnen niet.

- Weet waar je terecht kunt
In Frankrijk is een noodnummer ingesteld. Gedurende de zomermaanden kan iedereen van 8 tot 8 bellen met vragen of voor advies naar het 'numéro de canicule' (0800.06.66.66). Ook wordt iedereen opgeroepen er voor te zorgen dat kwetsbare en geïsoleerde mensen bij de gemeente bekend zijn, zodat zij hulp kunnen krijgen als dat nodig is.

- Weet wat je moet doen bij een zonnesteek
Bij sterke uitdroging treden deze verschijnselen op: lusteloosheid, hoofdpijn, duizelingen, kramp etc. Bij een zonnesteek is de huid droog en warm. Hoe warm je lijf het ook heeft, je transpireert niet meer, en hoeft ook niet te plassen. Leg iemand die door de hitte bevangen is zo koel mogelijk neer, ontdoe hem of haar van bovenkleding, besprenkel ze met water en zorg voor een luchtstroom (waaier, krant, wapperen). Je kunt ook een ijszak op de lies- of halsslagader leggen, dat zorgt voor een snelle afkoeling van het hele lichaam. Heb je geen ijszak, dan kan een met koud water bevochtigde doek ook helpen. En vergeet niet de hulpdiensten in te schakelen.

In Nederlandse media is de aankomende Tour de France-start in Utrecht een 'hot topic'. Het kan wel 35 graden worden. De petjes die traditiegetrouw uitgedeeld worden vanuit de Tourkaravaan zullen ongetwijfeld gretig aftrek vinden. Net als de watertappunten waarin de gemeente met vooruitziende blik heeft voorzien.

Fotocredits: 'Cone in the sand', Michael Coghlan
Dit artikel afdrukken