Dat adviseren de vooraanstaande voedingswetenschappers Dariush Mozzafarian en David Ludwig als basis voor de nieuwe Amerikaanse richtlijnen.
Mozzafarian en Ludwig doen hun uitspraken in een opinie-artikel in JAMA. Zij wijzen erop dat de nadruk op low-fat heeft gezorgd dat zoveel mensen te dik zijn geworden. Eerder deze week werd bekend dat de VS inmiddels meer obesen dan mensen met overgewicht telt.
Omdat de omvang van die ontstane situatie wat hen betreft moeilijk overschat kan worden, komen Mozzafarian en Ludwig tot hun boude advies. Zij vinden bovendien dat het uitgebreid moet worden tot schoolkantines waar in het verleden de volle melk is verdrongen door gezoete magere melk. Dat is wat hen betreft het bewijs voor de kracht van hun stellingname.
Opgemerkt moet worden dat Mozzafarian en Ludwig geen voorstanders zijn van sterk bewerkt voedsel. Veel vet snackvoedsel valt dan ook niet onder hun pro-vet pleidooi.
Fotocredits: Volle melk, een tractatie, The Milk Story
Dit artikel afdrukken
Door de nadruk op vet, is er echter een hele industrie ontstaan die kunstmatig samengestelde producten heeft ontwikkeld waarin het vet is vervangen door koolhydratenVolgens de auteurs is er geen wetenschappelijke reden om een grens te stellen aan het gebruik van vet. Het stellen daarvan heeft bovendien geleid tot verkeerde productontwikkeling van de voedingsmiddelenindustrie en een verkeerde houding onder consumenten. Zij hebben geleerd te vertrouwen op low-fat en krijgen daardoor doorgaans te veel koolhydraten binnen waardoor ze te dik worden. Mozzafarian en Ludwig kiezen liever voor volle melk dan voor magere. Een product is immers meer dan alleen vet; het bevat vele gezonde bestanddelen. Door de nadruk op vet, is er echter een hele industrie ontstaan die kunstmatig samengestelde producten heeft ontwikkeld waarin het vet is vervangen door koolhydraten.
Omdat de omvang van die ontstane situatie wat hen betreft moeilijk overschat kan worden, komen Mozzafarian en Ludwig tot hun boude advies. Zij vinden bovendien dat het uitgebreid moet worden tot schoolkantines waar in het verleden de volle melk is verdrongen door gezoete magere melk. Dat is wat hen betreft het bewijs voor de kracht van hun stellingname.
Opgemerkt moet worden dat Mozzafarian en Ludwig geen voorstanders zijn van sterk bewerkt voedsel. Veel vet snackvoedsel valt dan ook niet onder hun pro-vet pleidooi.
Fotocredits: Volle melk, een tractatie, The Milk Story
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mooi toch, 'eindelijke' breder gehoor aan het nog steeds groeiende probleem van 'laagvet' propaganda en industrie.
Interessant. Gaat vet de eieren achterna? Ook daar was het ooit niet goed om er meer dan twee per week te eten. Wat naderhand werd herroepen.
In deze pro fat bijdrage worden koolhydraten genoemd als "medeschuldige". Gegarandeerd dat hier weer onderzoekers opduiken met feiten en uitkomsten die de andere kant op wijzen.
Opvallend is wel dat in dit artikel sterk bewerkt voedsel wordt afgewezen. Gaan we weer terug naar enkelvoudige basisproducten die we zelf bereiden? Dat sluit prima aan op het tijdsgewricht waarin we nu zitten: herkenbaar, puur, echt, basis.
Marc, als je Mozza heel goed leest, zegt hij inderdaad (net als Peter uit #1): terug naar echt eten. Het is eerder een pro real food dan een pro fat pleidooi. Mag ik dat zo kort samenvatten, Peter?
We zijn het aardig eens. Echt eten voor mij is:
- met vet
- met koolhydraten
- met groenten
- met fruit
- met drinken, zowel met als zonder alcohol.
Veel meer valt er niet te wensen. Gewoon van alles wat en daar mateloos van genieten.
Want dat verdienen die boeren en tuinders.
Van mijn antroposofische diëtiste leerde ik dat je bij iedere maaltijd vet nodig hebt om de vitaminen te binden tijdens het vervoer door het lichaam. Ik eet mede daarom alleen volle en (zo veel mogelijk) onbewerkte producten; dus altijd roomboter op brood en bakken in olie. Zij zegt dat je ogen en je tong al seintjes geven aan de lever over wat hij kan verwachten. En dat de lever weet wat hij daarmee het beste kan doen. Echter, als het seintje is dat er vet aankomt, maar dat komt er niet, raakt de lever danig in de war. De boodschap is niet gelijk aan de levering. En dan gaat de lever zelf iets knutselen.... met alle gevolgen van dien. Dus, volle onbewerkte producten, en alle groente lekker zelf snijden, wassen en klaarmaken.