Harry Paul, baas van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), gaf de Nederlandse supers er gistermiddag tijdens hun jaarlijkse haringparty in Scheveningen nadrukkelijk van langs. "Het prijsbeleid van supermarkten werkt voedselfraude in de hand."
"Inkopers die onder de kostprijs kopen moeten echt vragen gaan stellen." Volgens inspecteur generaal Harry Paul van de NVWA werkt het prijsbeleid van supermarkten voedselfraude in de hand,
Dat zei hij tijdens de CBL Haringparty, de jaarvergadering van Nederlandse supermarktorganisaties in het Scheveningse Kurhaus. Paul gaf aan een broertje dood te hebben aan zelfgenoegzaamheid en wilde "als toezichthouder op een feestje" de branche waarschuwen.
7.000 medefraudeurs
Supers zetten de voedselveiligheid op het spel door voor de laagste kostprijs te gaan. Ze hebben de keten niet in de hand. Over het paardenvleesschandaal merkte Paul op: "We vonden het vlees van één frauderende middelgrote uitsnijderij uiteindelijk terug bij 7.000 vleesverwerkende bedrijven." De hamburger van "een vleesverwerkende A-merkproducent uit het zuiden van het land" bleek "vlees afkomstig uit 10 slachterijen" te bevatten.
Prijzen onder kostprijs
De NVWA-topman bepleit alertheid aan de kant van supermarktinkopers. "Producten die worden aangeboden onder de kostprijs zijn niet te vertrouwen, een te lage prijs kan niet. Bij de grootste incidenten van de laatste jaren ging het bijna altijd om producten die onder de marktprijs werden aangeboden of aangekocht." Volgens Paul moeten supermarkten beter letten op de betrouwbaarheid van hun toeleveranciers. "Wij troffen bij één handelaar meer dan 900 bv’s aan. Dan ga je toch vragen stellen? Soms zie ik folders van Nederlandse supermarktketen met daarop prijzen waarvan ik denk dat kan niet, dat is onder de kostprijs. Waar is dan hun verantwoordelijkheid? Het prijsbeleid van supermarkten werkt voedselfraude in de hand."
Fotocredits: still, Harry Paul, directeur NVWA, NOS
Dit artikel afdrukken
Dat zei hij tijdens de CBL Haringparty, de jaarvergadering van Nederlandse supermarktorganisaties in het Scheveningse Kurhaus. Paul gaf aan een broertje dood te hebben aan zelfgenoegzaamheid en wilde "als toezichthouder op een feestje" de branche waarschuwen.
7.000 medefraudeurs
Supers zetten de voedselveiligheid op het spel door voor de laagste kostprijs te gaan. Ze hebben de keten niet in de hand. Over het paardenvleesschandaal merkte Paul op: "We vonden het vlees van één frauderende middelgrote uitsnijderij uiteindelijk terug bij 7.000 vleesverwerkende bedrijven." De hamburger van "een vleesverwerkende A-merkproducent uit het zuiden van het land" bleek "vlees afkomstig uit 10 slachterijen" te bevatten.
Wij troffen bij één handelaar meer dan 900 bv’s aan. Dan ga je toch vragen stellen?Harry Paul is niet gerust op de moraliteit van ondermemers in de levensmiddelenindustrie en -verkoop. Dat registreerde Distrifood.
Prijzen onder kostprijs
De NVWA-topman bepleit alertheid aan de kant van supermarktinkopers. "Producten die worden aangeboden onder de kostprijs zijn niet te vertrouwen, een te lage prijs kan niet. Bij de grootste incidenten van de laatste jaren ging het bijna altijd om producten die onder de marktprijs werden aangeboden of aangekocht." Volgens Paul moeten supermarkten beter letten op de betrouwbaarheid van hun toeleveranciers. "Wij troffen bij één handelaar meer dan 900 bv’s aan. Dan ga je toch vragen stellen? Soms zie ik folders van Nederlandse supermarktketen met daarop prijzen waarvan ik denk dat kan niet, dat is onder de kostprijs. Waar is dan hun verantwoordelijkheid? Het prijsbeleid van supermarkten werkt voedselfraude in de hand."
Fotocredits: still, Harry Paul, directeur NVWA, NOS
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dus het systeem deugd niet!
Deugt!
#1 en Arnold, dat ligt niet alleen aan het prijsbeleid van de supers, de inkopers doen wat de directie opdraagt. Algemeen bekend; winst maken is zo goedkoop mogelijk inkopen en zo duur mogelijk verkopen. Alle middelen heiligen het doel. Dat is onze commerciele economie, als je dat systeem niet verandert, gaat het van kwaad tot erger.
Anja, draagt de directie op om naar voedselonveiligheid te streven?
#4 Dag Dick, daar zal de nadruk niet direct op liggen. Hoeveel directieleden verschuilen zich niet achter de mening dat zij toch onmogelijk alles kunnen controleren. Een gewetensvraag dus eigenlijk. Kunnen we nog meer winst maken als we goedkoper inkopen? Bijvoorbeeld door mensen voor de gek te houden door bijvoorbeeld paardevlees te verkopen als rundvlees? Nette en brave mensen worden niet rijk. Alles volgens wetjes en regeltjes uitvoeren en in het gareel lopen, daar maak je geen winst mee. Het een gaat altijd ten koste van een ander. Dat is wat ik denk. Misschien ben ik wel beschadigd door de loop van de jaren dat ik voor diverse directies bij grote bedrijven gewerkt heb. En meestal waren dat toch wel boefjes. Ook al zullen ze dat altijd ontkennen. P.s.; bedrijven met 900 BV'tjes zegt mij genoeg in ieder geval.