De Franse milieuminister Ségolène Royal heeft Italië tegen zich in het harnas gejaagd. Volgens Royal moeten we stoppen met het eten van Nutella. Dat is beter voor het klimaat.
Ségolène Royal deed haar uitspraak in een televisieprogramma op Canal+, waarin ze aandacht besteedde aan de aankomende klimaattop COP21. Die wordt in december in Parijs gehouden en moet nieuwe klimaatakkoorden opleveren.
Royal zei dat er "op grote schaal bomen geplant moeten worden omdat er gigantische ontbossing heeft plaatsgevonden die ook tot opwarming van de aarde leidt", meldt Le Figaro. Om er aan toe te voegen: "We moeten stoppen met het eten van bijvoorbeeld Nutella want palmolie heeft de bomen verdrongen. En dus is er aanzienlijke schade".
Hoewel Fransen dol zijn op Nutella - wereldwijd zijn zij de nummer 1 verbruikers - moeten ze stoppen met het eten van Nutella, aldus de minister. Maker Ferrero, die op het etiket aangeeft dat er tot 20% palmolie in zijn Nutella zit, "moet andere grondstoffen gebruiken", besloot de minister.
Uitglijder
De opmerkingen schoten diverse Italiaanse politici in het verkeerde keelgat. De Italiaanse milieuminister Luca Galletti schoot uit zijn slof en zei dat Royal zich niet met Italiaanse producten moet bemoeien. Daarna verklapte hij wat hij die avond ging eten: brood met Nutella. Een andere politicus eiste om excuses van Franse zijde. Volgens hem had Royal een "ernstige en lelijke uitglijder gemaakt ten opzichte van Italiaanse uitmuntendheid".
Naar verwachting krijgt de Nutella-affaire aanstaande zondag nog een staartje, als de Italiaanse premier, Matteo Renzi, en de Franse president François Hollande elkaar spreken tijdens de Expo in Milaan over het weigeren van migranten aan de Frans-Italiaanse grens. Ferrero is een van de partners van de Expo.
Minister Royal heeft inmiddels haar excuses aangeboden, nadat Italië duidelijk maakte dat Nutella duurzame palmolie gebruikt.
Fotocredits: 'Nutella and bread, what else?', francois schnell
Dit artikel afdrukken
De Italiaanse milieuminister Luca Galletti schoot uit zijn slof en zei dat Royal zich niet met Italiaanse producten moet bemoeienStoppen met Nutella eten
Royal zei dat er "op grote schaal bomen geplant moeten worden omdat er gigantische ontbossing heeft plaatsgevonden die ook tot opwarming van de aarde leidt", meldt Le Figaro. Om er aan toe te voegen: "We moeten stoppen met het eten van bijvoorbeeld Nutella want palmolie heeft de bomen verdrongen. En dus is er aanzienlijke schade".
Hoewel Fransen dol zijn op Nutella - wereldwijd zijn zij de nummer 1 verbruikers - moeten ze stoppen met het eten van Nutella, aldus de minister. Maker Ferrero, die op het etiket aangeeft dat er tot 20% palmolie in zijn Nutella zit, "moet andere grondstoffen gebruiken", besloot de minister.
Uitglijder
De opmerkingen schoten diverse Italiaanse politici in het verkeerde keelgat. De Italiaanse milieuminister Luca Galletti schoot uit zijn slof en zei dat Royal zich niet met Italiaanse producten moet bemoeien. Daarna verklapte hij wat hij die avond ging eten: brood met Nutella. Een andere politicus eiste om excuses van Franse zijde. Volgens hem had Royal een "ernstige en lelijke uitglijder gemaakt ten opzichte van Italiaanse uitmuntendheid".
Naar verwachting krijgt de Nutella-affaire aanstaande zondag nog een staartje, als de Italiaanse premier, Matteo Renzi, en de Franse president François Hollande elkaar spreken tijdens de Expo in Milaan over het weigeren van migranten aan de Frans-Italiaanse grens. Ferrero is een van de partners van de Expo.
Mille excuses pour la polémique sur le #Nutella. D'accord pour mettre en valeur les progrès.
— Ségolène Royal (@RoyalSegolene) June 17, 2015
Minister Royal heeft inmiddels haar excuses aangeboden, nadat Italië duidelijk maakte dat Nutella duurzame palmolie gebruikt.
Fotocredits: 'Nutella and bread, what else?', francois schnell
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het terugkrijgen van het bos is eenvoudig, al gaat het niet snel. Haal de palmoliebomen en alles wat daar ev. mee samenhangt. Wacht vervolgens tot het bos terug groeit. Duurt dus ff.
Certificering draagt misschien(!) bij om nieuwe kap te voorkomen.
Het is wel nogal goedkoop om eerst die kap jaaarenlang op zijn beloop te laten en er je voordeel mee te doen en als er dan genoeg areaal is tot certificering over te gaan en de duurzame groene fabrikant uit te hangen. Het is m.i. een variant van greenwashing.
Hans, ik begrijp niet helemaal wat je bedoeld. Reeds gekapt bos is moeilijk terug te krijgen, ook in Europa is weinig oerbos over. Maar suggereer je dat certificering geen nut heeft om verdere ontbossing tegen te gaan? Zo ja dan ben ik oprecht benieuwd naar een werkbaar alternatief.
Ik ga er vanuit dat Segolene Royal Nutella als voorbeeld heeft gebruikt voor alle fabrikanten die Palmolie gebruiken. Het gaat haar om de ontbossing en dan kun je certificeren wat je wil, alles wat al gekapt is, is gekapt en wordt alleen nog als olieplantage gebruikt. Gecertificeerd en wel. Als deze certificatie al iets inhoudt, dan blijft dat je gewoon een certificaat krijgt op plantages waarvoor in de afgelopen 10-20 jaar oerwoud gekapt is.
De ontbossing wordt er niet mee teruggedrongen en daar was het Segolene Royal volgens mij om te doen.
Wat veel te weinig vermeld wordt is dat Ferrero op dd troepen vooruit loopt met duurzame palmolie en 100% gecertificeerde palmolie gebruikt. Het zou goed zijn als politici, in dit geval Segolene Royal zich beter zou laten informeren alvorens zich af te zetten tegen een bekend merk. Helemaal storend wanneer je gevraagd bent een topoverleg over dit onderwerp te leiden!
Royal had geen excuses moeten aanbieden - en wel hierom.
Op Foodwatch.au staat iets van Catherine Saxelby over Nutella, Ferrero/Nutella belazert (belazerde?) de boel. De ingrediëntendeclaratie klopt(e) niet. Ik kan het niet checken, we hebben al die suikerzooi weggedaan.
CS: I actually had to purchase a jar of the stuff to find out the truth about the Nutella ingredients. Once you're looking at the back of the label, you quickly see - when forced by food law - what the product really is made from:
Sugar, vegetable oil, hazelnuts (13%), cocoa powder (7.4%), non-fat milk solids, emulsifier (soy lecithin), flavour (vanillin).
Its list of ingredients is very revealing. On the label, it MUST show them in descending order by weight from the largest down to the smallest.
So now I know that the first (read main) ingredient is sugar (not hazelnuts), followed by “vegetable oil” (not cocoa), then hazelnuts, then cocoa solids, followed by non-fat milk solids, soy lecithin and vanilla flavour.