Naar aanleiding van de high level conference over voedselverspilling die vandaag in Den Haag van start ging, schrijft Joris Lohman op de site van Trouw dat we alle aandacht uit laten gaan naar voedselverspilling, maar niet letten op de overproductie die voedsel veel te goedkoop maakt. Dat is volgens hem een veel belangrijker onderwerp.

'Productieleugen'
Lohman baseert zich op Jonathan Latham die beweert dat de wereld dom wordt gehouden met 'de productieleugen'. Lohman noteert: als gevolg van deze overproductie, blijven prijzen laag, wordt voedsel waardeloos, en wordt het systeem van verspilling in de benen gehouden. Latham stelt dat de 'productieleugen' ('we moeten méér voedsel produceren!) is bedacht en uitgevoerd wordt door de agro-industrie en aanverwante bedrijven: als je naar de websites en pr-uitingen van 'big food and agriculture' kijkt, zie je ditzelfde mantra steeds voorbij komen. Latham ziet dit als een uitgekiende PR strategie die mensen doet geloven dat meer voedsel nodig is, en dat het de grote voedselbedrijven zijn, die dit kunnen leveren.




Wie legt onze lezer uit wat Lohman kan bedoelen?

Fotocredits: Mieren eten de weggegooide donut op, Rowan Peter
Dit artikel afdrukken