Van der Goot is universitair hoofddocent levensmiddelenprocestechnologie aan Wageningen UR. Tijdens de recente Leniger-lezing legde hij uit waarom hij van inzicht veranderd is, meldt Boerderij.*

het valt in de praktijk niet mee efficiënter te zijn dan kip
"Het is iets waar ik zelf ook lange tijd ingetrapt ben. We hebben vlees misschien wel te zwart gemaakt; het valt in de praktijk niet mee efficiënter te zijn dan kip", zei hij tijdens zijn lezing. Goede vleeskuikenhouders kunnen inmiddels met 1,15 kilo voer een kilo kippenvlees maken, schrijft Boerderij. Dat is dan wel een plofkip, maar het is echt vlees en geen vleesvervanger.

Bewerkingsprocessen
Veel vleesvervangers vragen namelijk om uitgebreide bewerkingsprocessen. "Fabrikanten vermalen bijvoorbeeld erwten of sojabonen en zetten deze met processen om tot zuivere stoffen, als oliën en eiwitten. Hieruit maken ze vervolgens hun producten. De benodigde scheidings-, was- en droogstappen kosten veel energie en water. Bovendien gaan daarbij veel grondstoffen verloren", zei Van der Goot tijdens zijn lezing.

Van der Goot is voorstander van een andere aanpak, waarbij ingrediënten niet meer uit elkaar getrokken worden tot olie, eiwit en vezels, maar met veel mildere processen tot mengsels worden gemaakt, waarmee fabrikanten hun producten kunnen maken. Hij ontwikkelde zelf een energiezuinige machine hiervoor, de shear cell. De machine gebruikt maar 10% van het energie die de nu gangbare extruder-machines (waarmee een vezelstructuur gemaakt wordt) nodig hebben.

* (toegevoegd 4 december 2015) Volgens Van der Goot is het citaat van Boerderij incorrect weergegeven. Karlijn Remmers sprak uitgebreid met hem in een nieuw artikel op Foodlog over de plantaardige biefstuk.

Fotocredits: Vleesvervanger of echt vlees? In deze 'tavuk göğsü' ('kipfilet'), een Turks toetje, gaat behalve melk en suiker ook echt kippenvlees. a 1 u c a r d
Dit artikel afdrukken