In 2009 telde België nog 4.096 slagerijen. In 2014 was het aantal gedaald tot 3.694. Dat meldt Vilt op basis van cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Alleen al supermarkt Colruyt heeft jaarlijks 200 vacatures in zijn 'beenhouwerij', terwijl er maar 150 slagers afstuderen
Voor een deel komt dit door toenemende concurrentie van supermarkten. Dat is echter niet de enige oorzaak, zegt de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België; er is een tekort aan jongeren die slager willen worden. Steeds minder jongeren kiezen voor de vakopleiding. Ook de supers hebben daar last van; alleen al supermarkt Colruyt heeft jaarlijks 200 vacatures in zijn 'beenhouwerij', terwijl er maar 150 slagers afstuderen.

Concurrentiekracht vergroten
Ondanks het dalend aantal slagers, blijft de verkoop constant, zegt Jean-Luc Pottier, voorzitter van de Landsbond. Slagers verkopen nog steeds 30 procent van alle vlees in België. De overblijvende slagers verkopen dus meer.
Pottier waarschuwt dat slagers niet op hun lauweren kunnen rusten. Ze moeten zich onderscheidend positioneren tegenover supermarkten om hun positie te versterken, vindt hij. "Ze moeten verscheidene producten aanbieden en de klanten advies geven, anders kunnen ze hun concurrentiekracht verliezen", zegt hij. Slagers zouden volgens hem bijvoorbeeld meer moeten inzetten op kant-en-klare maaltijden.

Nederland
In Nederland daalt het aantal slagerijen ook. Ons land telt echter nu al beduidend minder slagerijen dan België. De afgelopen 2 jaar nam bij ons het aantal slagerijen/poeliers af met 8% tot 2.422.

Fotocredits: Franklin Heijnen
Dit artikel afdrukken