Onderzoekers van de Ohio State University keken naar de darmflora en het gedrag van kinderen tussen de 18 en 27 maanden oud. Ze lieten de ouders van deze 41 jongens en 36 meisjes vragen beantwoorden over de eetgewoontes, verschillende typen gedragsuitingen en het humeur van hun kroost. Daarnaast analyseerden ze monsters van de ontlasting: hoe gevarieerder het genetische profiel van de darmflora, hoe meer soorten bacteriën de darmen van de kinderen bevolkten.

Kinderen die getypeerd werden als “opgewekt” en “extrovert” hadden meer soorten bacteriën in hun darmen
Blije peuters
Wat bleek? Kinderen die getypeerd werden als “opgewekt” en “extrovert” hadden meer soorten bacteriën in hun darmen. Vooral bij jongetjes zagen de onderzoekers duidelijk meer diversiteit. Het type voeding kon het verschil in darmflora niet verklaren.

Mediator darmen en psyche
Dat de gut-brain axis bestaat, is volgens de onderzoekers een feit: “Communicatie tussen de darmbacteriën en de hersenen is er zeker, maar waar het 'gesprek' begonnen is, is onduidelijk”, zegt onderzoeker dr. Michael Bailey. Als mediator tussen het darmbioom en gedrag wijzen de onderzoekers de stresshormonen aan die ook een rol spelen bij het ontstaan van chronische aandoeningen zoals astma, obesitas en angststoornissen. “Het gedrag van jonge kinderen geeft een beeld van hun reactie op stress”, vertelt dr. Lisa Christian. Mogelijk komen er minder stresshormonen vrij bij extraverte kinderen en/of zorgt een gevarieerde darmflora voor minder productie van die stresshormonen en tempert de darm zo het gedrag van kinderen.

Relatie met voeding onvoorspelbaar
Kunnen ouders de driftbui van hun kind voorkomen door ze anders te laten eten? Dat weten de onderzoekers niet. Er leven triljoenen bacteriën in onze darmen en voeding kan de samenstelling daarvan beïnvloeden - maar hoe precies is nog grotendeels onbekend.

Het onderzoek verscheen op Brain, Behavior and Immunity.

Fotocredits:Ben Fitzgerald-O'Connor
Dit artikel afdrukken