De Franse Assemblée nationale besloot gisteravond unaniem tot maatregelen die supermarkten verplichten een goede bestemming te zoeken voor voedsel dat over de datum is, maar nog eetbaar.
Franse supermarkten mogen voedsel dat over de datum is niet meer vernietigen. Het kan vlak voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden afgeprijsd. Voorts kan het worden geschonken aan een voedselbank, worden verwerkt tot diervoeder of worden gecomposteerd. Het mag niet worden weggegooid en met bleekwater overgoten. Dat zou tot op heden vaak gebeuren volgens Guillaume Garot, voormalig minister en initiatiefnemer van de nieuwe anti-verspillingswetgeving.
Gevangenisstraf en boete
Supermarkten met meer dan 400 vierkante meter vloeroppervlak, moeten voor juli volgend jaar een contract sluiten met een goed doel. Mocht er nadien goed voedsel in vuilnisbakken van een super worden aangetroffen, dan riskeren ze een gevangenisstraf van 2 jaar en een boete €75.000.
Supers tegen
De Franse vereniging voor supermarkten is tegen het besluit en wijst op uitvoeringsmoeilijkheden. "Je kunt wel een verbod opleggen, maar dan moet je ook het ophalen organiseren", zegt Michel-Edouard Leclerc, de baas van de grote supermarktketen M. Leclerc. Hij pleit dan ook voor een hulpplan aan voedselbanken en andere charitatieve instellingen. Zij zouden niet in staat zijn om voedselveilig om te gaan met het transport, de opslag en distributie van de hen toevertrouwde producten. Zij zouden aan vrachtwagens, koelingen en personeel moeten worden geholpen om de nieuwe wet uit te kunnen voeren. Volgens de supers is de nieuwe wet in dat geval niet eens meer nodig.
Fotocredits: 'Food Waste', Nick Saltmarsh
Dit artikel afdrukken
Gevangenisstraf en boete
Supermarkten met meer dan 400 vierkante meter vloeroppervlak, moeten voor juli volgend jaar een contract sluiten met een goed doel. Mocht er nadien goed voedsel in vuilnisbakken van een super worden aangetroffen, dan riskeren ze een gevangenisstraf van 2 jaar en een boete €75.000.
Supers tegen
De Franse vereniging voor supermarkten is tegen het besluit en wijst op uitvoeringsmoeilijkheden. "Je kunt wel een verbod opleggen, maar dan moet je ook het ophalen organiseren", zegt Michel-Edouard Leclerc, de baas van de grote supermarktketen M. Leclerc. Hij pleit dan ook voor een hulpplan aan voedselbanken en andere charitatieve instellingen. Zij zouden niet in staat zijn om voedselveilig om te gaan met het transport, de opslag en distributie van de hen toevertrouwde producten. Zij zouden aan vrachtwagens, koelingen en personeel moeten worden geholpen om de nieuwe wet uit te kunnen voeren. Volgens de supers is de nieuwe wet in dat geval niet eens meer nodig.
Fotocredits: 'Food Waste', Nick Saltmarsh
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Verdikkeme, Daar moet toch uit te komen zijn!
De reactie van meneer Leclerc is heel begrijpelijk, en constructief. Het zou heel mooi zijn als er oplossingen komen om al dit bruikbare eten alsnog een goede bestemming te geven. Voedselveiligheidstechnisch zal dit wel een complex project worden, maar ik denk dat hier mooie oplossingen voor kunnen komen. Als er een economisch werkbaar model aan gekoppeld kan worden zal deze ontwikkeling aanzienlijk versneld worden. Denk dat geen mens ter wereld graag ziet dat eten weggegooid wordt...
Wat wordt er het meest weggegooid in supermarkten? Zelf denk ik dan vooral aan groenten/fruit, brood, melkproducten en andere versproducten. Per productgroep zal er dan een 'recycleplan' op maat moeten komen, om het best mogelijke en een gegarandeerd veilig recycleproduct te ontwikkelen.
@Guido, het ligt voor de hand om te denken dat vooral verse producten worden weggegooid. Het beperken van het aanbod van verse producten, en het vergroten van het aanbod van eten in glas en blik is dus duurzamer. In dit kader dient ook het zuivelschap flink beperkt te worden; gesteriliseerde melk heeft duidelijk de voorkeur boven gepasteuriseerde melk mbt duurzaamheid.
Ook diepvriesmaaltijden dienen door glas/blik vervangen te worden, omdat het in stand houden van de koude keten energie kost.
Geef bij de kassa iets weg aan iedere klant die ja graag zegt, dan mogen die kijken of ze het nog kunnen gebruiken.
@Astrid, #4. Het is de vraag of je zo van je voorraden afkomt (zo zijn er s avonds weinig klanten en veel oude voorraden), of het logsitiek praktisch is (meegeven bij de kassa? Dan moeten al die producten dus wel naar de kassa worden gebracht en moet iemand ze uitdelen, wat arbeidsintensief is en ruimte kost),e n of het niet verborgen verspilling (weggooien door klant ipv supermarkt) bevordert.