De Franse groentenconservenproducent Bonduelle ligt hevig onder vuur nu blijkt dat het bedrijf aroma's van dierlijke oorsprong in zijn groenten verwerkt. Dat blijft het bedrijf overigens gewoon doen.
Begin deze maand kwam het Franse Vegemag met de onthulling. Vegemag publiceerde de brief waarin Bonduelle liet weten dat het bedrijf in 18 van zijn producten (op een totaal van 300 verschillende producten) aroma's van dierlijke oorsprong (kip, rund, varken, schaap) gebruikt. Die staan op de etiketten als 'aroma' of 'natuurlijk aroma' vermeld. Dat is in lijn met de verplichtingen die Franse etiketteringsregels opleggen.
'Veggi-gate'
Maar voor vegetariërs, veganisten en mensen die uit religieuze overtuiging bepaalde diersoorten niet mogen eten, is het een onaangename verrassing. Op de sociale media stak een storm op. Die verergerde nog eens nadat de Franse kranten het verhaal oppikten. Al snel kwam aan het licht dat ook andere merken, zoals Cassegrain en huismerken van de grote supermarktketens die door Bonduelle gemaakt worden, de vlees-aroma's bevatten.
Vegemag ontdekte zelfs dat Bonduelle op zijn site een recept had staan voor een 'vegetarische Provencaals stoofpotje'. Mét gebruikmaking van een van de gewraakte 18 producten. Het recept is inmiddels verwijderd.
Transparantie
Bonduelle gaat voor volledige transparantie. Het bedrijf komt met twee maatregelen:
- op de site www.bonduelle.fr is de informatie bij de betreffende producten inmiddels aangepast
- op korte termijn worden de etiketten aangepast, zodat de informatie ook voor de klant in de winkel toegankelijk is.
De producten worden niet van de markt gehaald. Ook heeft Bonduelle geen plannen om de receptuur aan te passen.
In Nederland gaat het om witte bonen in tomatensaus, die met dierlijke bouillon zijn bereid, schrijft Out-of-Home-Shops op basis van berichtgeving in het AD.
Update (23:59h): Bonduelle Nederland geeft aan 1 product te zullen aanpassen aan de verwachting van vegetariërs.
Fotocredits: Transparante vermelding op de site, www.bonduelle.fr
Dit artikel afdrukken
'Veggi-gate'
Maar voor vegetariërs, veganisten en mensen die uit religieuze overtuiging bepaalde diersoorten niet mogen eten, is het een onaangename verrassing. Op de sociale media stak een storm op. Die verergerde nog eens nadat de Franse kranten het verhaal oppikten. Al snel kwam aan het licht dat ook andere merken, zoals Cassegrain en huismerken van de grote supermarktketens die door Bonduelle gemaakt worden, de vlees-aroma's bevatten.
Vegemag ontdekte zelfs dat Bonduelle op zijn site een recept had staan voor een 'vegetarische Provencaals stoofpotje'. Mét gebruikmaking van een van de gewraakte 18 producten. Het recept is inmiddels verwijderd.
Transparantie
Bonduelle gaat voor volledige transparantie. Het bedrijf komt met twee maatregelen:
- op de site www.bonduelle.fr is de informatie bij de betreffende producten inmiddels aangepast
- op korte termijn worden de etiketten aangepast, zodat de informatie ook voor de klant in de winkel toegankelijk is.
De producten worden niet van de markt gehaald. Ook heeft Bonduelle geen plannen om de receptuur aan te passen.
In Nederland gaat het om witte bonen in tomatensaus, die met dierlijke bouillon zijn bereid, schrijft Out-of-Home-Shops op basis van berichtgeving in het AD.
Update (23:59h): Bonduelle Nederland geeft aan 1 product te zullen aanpassen aan de verwachting van vegetariërs.
Fotocredits: Transparante vermelding op de site, www.bonduelle.fr
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het persbericht van Bonduelle Nederland doet toch vermoeden dat Bonduelle haar recepten gaat aanpassen. Hieronder dat persbericht:
------------------------
Je hebt misschien gezien dat er publiciteit is over het gebruik van dierlijke aroma’s in onze producten. Wij willen benadrukken dat Bonduelle in Nederland één product verkoopt waarbij dat het geval is. Daarbij gaat het om onze Witte bonen in tomatensaus in blik, waarin gerookte varkensbouillon is verwerkt.
Naar aanleiding van consumentenfeedback zullen wij de receptuur van dit product aanpassen waardoor het ook geschikt wordt voor vegetariërs. Verder passen we de informatie op het etiket aan, zodat deze nog verder gaat dan de wettelijke voorschriften op dit gebied. We houden jullie op de hoogte van onze voortgang.
Voor veganisten gelden andere dieetwensen. Ons diepvriesassortiment in Nederland bevat drie producten die dierlijke melkproteïnen bevatten (Thaise curry, Indiase curry en Spinazie à la crème) en een product waarin honing is verwerkt (Orientaalse Tajine). Deze ingrediënten maken dat deze producten niet geschikt zijn voor veganisten. Alle overige producten, zowel blik als diepvries, zijn geschikt voor vegetarisch, dan wel veganistisch gebruik.
#1 thnx!
Echter, volgens Foodwatch, zit ook in groene kidneybonen kippenvleesbouillon in! Daar zeggen ze dan niets over.
Foodwatch bericht
Deze case laat zien hoe verschillend culturen zijn en hoe een merk in verschillende culturen anders opereert. Op zijn Facebookpagina van het Nederlandse Bonduelle is dit te lezen:
" Beetje jammer dat er eerst ophef over moet ontstaan... Ik vind dit best wel shocking als vegetariër. Gaan jullie je etiketten en receptuur nu ook in andere landen aanpassen? Lijkt me wel zo prettig voor de vegetariërs, veganisten e.d. in die landen...
In ieder geval fijn dat de verpakkingen en receptuur in NL aan worden gepast, al koop ik dus geen producten van jullie meer. Jammer dit.
Like · Reply · 7 · May 20 at 9:38pm
Bonduelle Nederland Dankjewel voor je bericht, Peter. De Bonduelle landen opereren onafhankelijk van elkaar, aangezien de noden en wensen van consumenten in elk land anders zijn. Wij kunnen dus geen uitspraak doen over de plan van aanpak van de overige landen. We zijn wel door Frankrijk op de hoogte gesteld dat ook zij de etiketten zullen wijzigen. Mocht je nog vragen hebben dan horen we het graag. Vriendelijke groet, Bonduelle.
In Frankrijk legde Bonduelle op TV uit hoe het zit: op de verpakkingen mag niet staan dat er vlees in de producten zit omdat er veel te weinig in zit. Dáárom blijft het er 'vlees' in stoppen en gaat het bovenwettelijk aangeven dat producten 'niet geschikt zijn voor vegetariërs'.
In de Franse media is het een 'ontdekking' dat de regels zo werken én (zo ontdekte Envoyé spécial) dat dierlijke producten in van alles en nog wat verwerkt zijn. Zo bevatten bijvoorbeeld operatiesponsjes en zelfs het remstel van treinen ook 'varkensvlees'; operatiesponsjes zelfs heel veel; snoepjes barsten naast de suiker ook van het 'vlees' en zeep en shampoo zijn al evenmin zomaar geschikt voor vegetariërs). Mensen spreken er schande van, terwijl het onbegrip is.
Bonduelle gaat niet handig met de affaire om. Het ligt onder vuur en doet of er niets aan de hand is. Hoewel het bedrijf zegt volledig transparant te willen zijn om vegetariers niet tegen hun zin zelfs maar een beetje dierlijk product naar binnen te laten krijgen, vraag Le Parisien of dat wel genoeg is. Nee, zegt de krant, want consumenten weten niet wat er allemaal in samengestelde producten zit. Die zitten dan ook per definitie vol 'affaires'. Vegemag is in de rebound dan ook meedogenloos: Bonduelle zegt nooit beweerd te hebben vegetarische producten te maken. Maar ze hebben wel een vegetarisch recept en een vegetarische week gehad, onthult Vegemag. Het is een feit dat niet te ontkennen valt, al heeft Bonduelle het nooit gedaan om vegetariërs te belazeren. Voor het bedrijf 'is dat gewoon zo' en zit er 'alleen een snufje aroma in' want 'zo doen wat dat altijd al'.
In Frankrijk - waar de 18 producten op de markt zijn - heeft het bedrijf vooralsnog niet voor aanpassing van de recepten gekozen. In Nederland wel. Hier weten de marketeers dat je zo'n strijd niet meer wint in de media. In Frankrijk hebben ze dat gevoel nog niet.
Vraag aan Enno en Julia: vinden jullie ook dat er vegetarische operatiesponsjes moeten komen en dat er treinstellen moeten komen waarop vermeldt staat dat er voor de fabricage van de onderdelen geen cellen zijn gebruikt die afkomstig zijn van een dier?
Dat is nl. eigenlijk het type ontdekking dat Vegemag doet, met dit verschil: Bonduelle stop je in mond en lijf. De trein brengt je van A naar B.
#Dick,
Je schrijft dat voor de productie van treinstellen dierlijke producten worden gebruikt. Kan je dat toelichten? In de techniek heb ik veel gezien, gebruik van dierlijke producten niet. Decennia geleden werden soms nog dierlijke vetten als smeermiddel gebruikt, tegenwoordig alleen nog maar synthetische is mijn ervaring.
Zelfde vraag voor de operatiesponsjes. Heb je een bron voor je bewering dat deze sponsjes van dierlijk materiaal zijn gemaakt? Als in het ontwerp van een product een zeer elastisch materiaal nodig is, dan ken ik het niet anders dan dat technici kiezen uit synthetische schuimen.
De vee-industrie vind ik gewelddadig en onrechtvaardig. Voedsel of producten die door geweld tot stand zijn gekomen, wil ik niet gebruiken, ook niet als het een klein percentage geweld is. Zo leven is zoeken, blijkt op een gegeven moment gemakkelijk. Etenswaren koop ik in de nabijgelegen supermarkten. Dit soort sites helpen bij de keuze voor geheel plantaardig. Schoenen kopen, is wat lastiger. Lidl verkoopt tegenwoordig vaak schoenen van kunstleer. Chique schoenen koop ik hier.
Wat te denken van medicijnen zoals bloedverdunners of gelatine waar weer medicijnen in worden verpakt,omhuld om ze als pil te gebruiken.