Een Zweeds gezin deed een experiment: wat zijn de gevolgen voor je lichaam als je ineens volledig overschakelt op biologisch geteelde voeding?
Het experiment is een initiatief van het Zweedse reclamebureau Forsman & Bodenfors en supermarktketen Coop. Ze voerden het met hulp van het Svenska Miliöinstitutet (IVL) – het Zweedse milieuonderzoeksinstituut – uit, meldt De Morgen. Het gezin Palmberg hield de eerste week van het onderzoek hun niet-biologische eetgewoonten aan. Daarna schakelde het gezin – bestaande uit vader, moeder en 3 kinderen - twee weken lang over op 100 % biologische voeding. Ondertussen onderzocht het IVL elke dag hun urinestalen op twaalf geselecteerde pesticiden.
Pesticiden verdwenen na 2 dagen
Met een experiment van 5 mensen, is dit onderzoek te smal om er wetenschappelijke conclusies uit te trekken. De uitkomst klinkt niettemin spraakmakend. In de eerste week – voor de switch naar biologische voeding – bleken acht van de twaalf pesticiden aanwezig te zijn in hun lichaam. Na de switch waren bijna alle pesticiden na twee dagen verdwenen. Welke pesticiden en de hoeveelheden zijn te lezen in het rapport The Human exposure to Pesticides from Food.
De hoeveelheid pesticides die gevonden waren bij aanvang van het experiment, vallen binnen de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Ze kunnen dan ook niet schadelijk worden genoemd. Het is echter nog onduidelijk wat het effect is als deze stoffen combineren tot een zogenaamd cocktaileffect. Deze tekortkoming is binnen de EU erkend en modellen om de risico’s van dergelijke combinaties te beoordelen zouden onderweg zijn. De onderzoekers stellen dat het mogelijk is dat chemische stoffen met elkaar reageren en hierdoor een sterker of zwakker effect hebben.
Maatschappelijke onrust
Het gebruik van pesticiden wekt al jarenlang discussie op. Nefyto riep daarom vorige maand op tot een brede dialoog over gewasbeschermingsmiddelen. De belangenvereniging voor producenten van gewasbeschermingsmiddelen maakt zich zorgen over de aanhoudende maatschappelijke onrust over landbouwgif. Milieuorganisatie Greenpeace kwam deze maand met een rapport dat een einde wil maken aan ‘giftige chemicaliën’ in de land- en tuinbouw.
Opgemerkt moet worden dat er wetenschappers zijn die zich zorgen maken over de steeds verfijndere meettechnieken waarmee sporen van stoffen kunnen worden gedetecteerd. Dit reclamisch gemotiveerde onderzoek zal die discussie ongetwijfeld verder aanwakkeren.
Fotocredits: ‘Still - The Organic Effect’ CoopSverge
Dit artikel afdrukken
Pesticiden verdwenen na 2 dagen
Met een experiment van 5 mensen, is dit onderzoek te smal om er wetenschappelijke conclusies uit te trekken. De uitkomst klinkt niettemin spraakmakend. In de eerste week – voor de switch naar biologische voeding – bleken acht van de twaalf pesticiden aanwezig te zijn in hun lichaam. Na de switch waren bijna alle pesticiden na twee dagen verdwenen. Welke pesticiden en de hoeveelheden zijn te lezen in het rapport The Human exposure to Pesticides from Food.
Het is echter nog onduidelijk wat het effect is als deze stoffen combineren tot een zogenaamd cocktaileffectAanvaardbare dagelijkse inname
De hoeveelheid pesticides die gevonden waren bij aanvang van het experiment, vallen binnen de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Ze kunnen dan ook niet schadelijk worden genoemd. Het is echter nog onduidelijk wat het effect is als deze stoffen combineren tot een zogenaamd cocktaileffect. Deze tekortkoming is binnen de EU erkend en modellen om de risico’s van dergelijke combinaties te beoordelen zouden onderweg zijn. De onderzoekers stellen dat het mogelijk is dat chemische stoffen met elkaar reageren en hierdoor een sterker of zwakker effect hebben.
Maatschappelijke onrust
Het gebruik van pesticiden wekt al jarenlang discussie op. Nefyto riep daarom vorige maand op tot een brede dialoog over gewasbeschermingsmiddelen. De belangenvereniging voor producenten van gewasbeschermingsmiddelen maakt zich zorgen over de aanhoudende maatschappelijke onrust over landbouwgif. Milieuorganisatie Greenpeace kwam deze maand met een rapport dat een einde wil maken aan ‘giftige chemicaliën’ in de land- en tuinbouw.
Opgemerkt moet worden dat er wetenschappers zijn die zich zorgen maken over de steeds verfijndere meettechnieken waarmee sporen van stoffen kunnen worden gedetecteerd. Dit reclamisch gemotiveerde onderzoek zal die discussie ongetwijfeld verder aanwakkeren.
Fotocredits: ‘Still - The Organic Effect’ CoopSverge
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik kom net terug uit de Spaanse Pyreneeën. Daar heb je - nog - de bergkudde's op 2200 meter hoogte (schitterend gezicht) en lokaal geproduceerde kazen (en vólle melk). Het mooiste en lekkerste dat er is - zou ik haast zeggen.... maar er is meer moois op aarde.
Niks gecertificeerd biologisch aan... maar biologischer kan niet.... zolang het nog duurt want de kinderen van de bergboeren hebben hier geen zin meer in. En die kazen? Die kun je hier niet krijgen. Mijn kaasboer heeft gelukkig wel regelmatig mooie bergkazen uit Frankrijk (al vind ik rauwmelkse biologische belegen Texel kaas van Novalishoeve ook een summum).
Dirk # 37, mooi teruggeleid naar het thema: Bio! Ik vond dit prachtige filmpje, en volgens mij zijn het geen van allen echte boeren, vooral die deerne niet; maar ik vind het heel aandoenlijk (en weet niet of het allemaal ironisch bedoeld is, maar wat maakt het uit, leuk toch!)
Genoeg diversiteit van Patrick, Lourens , Tedje en Dick hierzo, mooi hoor! Ik kan me daar alles bij voorstellen, zowel bij de voldoening om een mooi strak perceel kuilgras, als bij de spijt van Patrick en Tedje om het verlies van de bonte wei. In Duitsland hebben ze 2 aparte woorden voor die twee soorten: Weide (om te grazen, dus vers gras voor de koe) en Wiese (de bonte wei als hooiland vroeger), het is/was er dus gewoonweg allebei, naast elkaar.In bergstreken heb je trouwens iets nog mooiers; de kleurrijke bonte Almen (of Matten) met bergvee en natuurzuivere, smakelijke zuivel, waarmee op TV schaamteloos reclame gemaakt wordt voor het goede leven, compleet met sexy randje eromheen, want komt die verleidelijke Almhofmilch wel van een Alm of een Hof? Welnee, ben je gek, natuurlijk niet! Zelfs die deerne in Dirndl is niet eens een echte boerenmeid!!
Ook in Nederland en andere landen wordt vrijwel alle stro in grote balen geperst, Dirk. Dat kan uiteraard zonder folie eromheen omdat het stro droog genoeg is. Indien het stro op transport moet, kiest men het liefst voor rechthoekige pakken. Hier een willekeurige fouragehandel, met strobalen.
Het is essentieel dat het ingekuilde gras (ongeacht of in balen of in grote hopen) minimaal een paar weken luchtdicht blijft verpakt. Inderdaad feitelijk net als zuurkool. Alleen dán zorgen de melkzuurbacteriën voor de juiste conservering. Wel grappig eigenlijk dat je er naar vraagt, Frank, want in het algemeen wordt er vrijwel niet over nagedacht, noch door burgers (onbekend) noch door veehouders (ingebakken kennis).
Voor de aardigheid haalde ik een oud 'Handboek voor de Rundveehouderij' (editie 1988) uit de kast. Daarin ongeveer 10 pagina's gebruiksaanwijzing hoe men het best kan gras kan maaien, drogen, conserveren (hooi of inkuilen), o.a.:
-Streef naar gelijkmatig produkt met 40% d.s. (in 1-3 dagen bij goed weer)
-Laat het zo kort (qua tijd) mogelijk op het land
-Indien nog te nat, gebruik dan een conserveermiddel (suikerhoudend, zuur, zout, etc)
-Werk zo snel mogelijk, en sluit luchtdicht af
-Maak de grootte zodanig dat de voersnelheid minimaal 2 m. per week wordt.
Eigenlijk is er in 30 jaar weinig aan veranderd. (En nog steeds kan de kwaliteit van conservering nog verbeteren door zorgvuldiger werken.)
.....................
Nee, absoluut niet cynisch. Als melkveehouder vond ik bijna niets mooier dan een flink perceel gras maaien (van binnen naar buiten en goed opletten voor verstopte weidevogels, hazen of reetjes), vervolgens 2-3 dagen schudden, en inkuilen. 's Winters heerlijke geur, gretig vretende koeien en een melkgift die eerdere analyse uit 't lab bevestigt. Probeer het maar eens in te denken hoe dat voelt.
Uiteraard vind ik een bloemige weide met grazende koeien ook mooi. Prikkeldraad is trouwens tegenwoordig alleen nog iets voor natuurgebieden, lijkt me. Als boer ga je daar toch geen risico mee willen lopen.