Omdat duurzamere kip niet zomaar mag van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zet de Noord-Hollandse supermarktorganisatie Deen zijn betere basiskip mogelijk stop.
Dat meldt vandaag Distrifood. Directeur Leendert van Eck liet het vakblad weten zijn duurzame basiskip in heroverweging te nemen ‘na de teleurstellende uitspraak van de ACM’. Ook supermarktketen PLUS zou inmiddels overwegen de zogenaamde Kip van Morgen aan zijn winkels voorbij te laten te gaan.
De Nederlandse supermarkten besloten hun basiskip te verduurzamen, maar ontmoetten weerstand van de Mededingingsautoriteit ACM.
De ACM oordeelt dat het verhogen van de basisnormen in ons land in de wet moet worden verankerd. Zolang dat niet gebeurt en supermarkten consumenten geen andere keuzen laten, moet het Mededingsrecht over het ophogen van de ondernorm van het kipaanbod beoordelen als een ontoelaatbare vorm van gedwongen nering.
Albert Heijn en Jumbo kozen voor een duurzamer basiskip en voeren de uitrol daarvan wel verder uit.
Toevoeging, 20 mei, 11:30h:
Supermarkt Plus liet ons vanmorgen weten in het geheel niet van plan te zijn de Kip van Morgen te staken: PLUS maakt binnen afzienbare tijd de overstap van regulier kippenvlees naar de Kip van Morgen. PLUS blijft zich daarnaast actief inzetten om meer consumenten de overstap te laten maken naar de Hollandse Beter Leven kip en biologisch kippenvlees. We zien dat de verkopen van deze producten ieder jaar stijgen. Het aandeel Beter Leven kip is inmiddels gestegen van 10 naar 15 procent en we streven naar 20 procent eind 2015. In onze weekfolder en diverse magazines besteden we steeds meer aandacht aan de diervriendelijkere vleesproducten om de consument hier continu op te attenderen.
Deen liet weten:
Fotocredits: witte kip, Kiity Terwolbeck
Dit artikel afdrukken
De Nederlandse supermarkten besloten hun basiskip te verduurzamen, maar ontmoetten weerstand van de Mededingingsautoriteit ACM.
De ACM oordeelt dat het verhogen van de basisnormen in ons land in de wet moet worden verankerd. Zolang dat niet gebeurt en supermarkten consumenten geen andere keuzen laten, moet het Mededingsrecht over het ophogen van de ondernorm van het kipaanbod beoordelen als een ontoelaatbare vorm van gedwongen nering.
Albert Heijn en Jumbo kozen voor een duurzamer basiskip en voeren de uitrol daarvan wel verder uit.
Toevoeging, 20 mei, 11:30h:
Supermarkt Plus liet ons vanmorgen weten in het geheel niet van plan te zijn de Kip van Morgen te staken: PLUS maakt binnen afzienbare tijd de overstap van regulier kippenvlees naar de Kip van Morgen. PLUS blijft zich daarnaast actief inzetten om meer consumenten de overstap te laten maken naar de Hollandse Beter Leven kip en biologisch kippenvlees. We zien dat de verkopen van deze producten ieder jaar stijgen. Het aandeel Beter Leven kip is inmiddels gestegen van 10 naar 15 procent en we streven naar 20 procent eind 2015. In onze weekfolder en diverse magazines besteden we steeds meer aandacht aan de diervriendelijkere vleesproducten om de consument hier continu op te attenderen.
Deen liet weten:
@foodlog_nl Ook wij blijven altijd op zoek naar duurzame alternatieven voor de basiskip ^L
— Deen Supermarkten (@DeenWinkels) May 20, 2015
Fotocredits: witte kip, Kiity Terwolbeck
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Filosofische noot: ik signaleer hier dat het utilitarisme van Jeremy Bentham en Stuart Mill de neiging heeft zijn zich uit te breiden naar het dierenrijk, in concreto het huisdierenpark. Maar daarbij vrees ik wel dat het quantificeringsbeginsel (zoveel meer welzijn bij 11 cm2 meer ruimte, of 3 speelkettingen in het varkenshok) ons niet erg gaan helpen. Een doorgefokte plofkip is met extra centimeters , scharrelruimte of zelfs extra slaapstokken niet meer te redden, ze missen alle fut of neiging om daar hun slaapinstinct op uit te leven bij invallende duisternis (zelfs bij 3 uur extra nacht, of echt daglicht bij het krieken van de dag). Dierwelzijn eist wel iets meer, ook in vleeskosten natuurlijk.
De supermarkt kiest dus voor wetenschappelijk duurzamer tot het haalbare niveau en voegt daar de het stuk emotie van de dierwelzijn aan toe om het verkoopbaar te maken. Het stukje om de koper het goede gevoel te geven dat ze iets goeds doen voor de wereld en vervolgens rijden ze met hun Prius die niks uithaalt naar huis.
Zijn de zelfde mensen die 4 loten uit de postcode loterij hebben en daarmee de zogenaamde goede doelen steunen en vervolgens de deur achter zich dicht trekken om dat jaar voor de derde keer naar Schiphol te rijden voor een vakantie of steden tripje, ja we zijn er zo aan toe.
Als het met onze gemoedsrust maar goed zit.
#18 @Dick, ik weet niet wie die cijfers wel heeft, ikzelf heb gezocht maar kan niks vinden. Ik zoek morgen ook nog even verder.
Wellicht dat een van de lezers van deze draad cijfers heeft waar ik in #17 van zeg dat ik die niet heb?
Simone, dank! Die stellingname is belangrijke input voor 3 juni.
Ik heb een vervolgvraag. Je zegt: in de communicerende vaten theorie is er dan per saldo een lagere CO2 footprint. Maar ik heb geen cijfers die dit onderbouwen.
Wie heeft die cijfers wel? En als ze er nog niet zijn, waarom heeft dan nog niemand bedacht dat het een substitutievraagstuk waar aan gerekend moet worden?
#15 #16 @Dick: De mens is een omnivoor, geen carnivoor en geen herbivoor. We kunnen dus zowel vlees eten als plantaardige producten.
Ik vind dat je zowel dierenwelzijn als ecologische duurzaamheid kunt hebben. Het leven is niet zwart-wit en bovendien hoeven we niet direct van de kelder naar de zolder.
Een middenweg zou volgens mij kunnen zijn:
1. We kijken bij onze zorgen over CO2 niet alleen naar de westerse wereld, maar ook naar andere regio's.
2. We eten minder rundvlees en meer kip en ander dierlijk product dat een lagere CO2 Footprint heeft, zoals bijv. eieren en misschien kweekzalm.
3. Minder vlees eten is altijd prima. Er zijn uitstekende vegetarische producten
4. We zorgen dat met onze landbouwkundige kennis de opbrengst van dierlijk product in minder ontwikkelde landen omhoog gaat. Bijv. een hogere melkopbrengst per koe, minder uitval van jongvee, etc.. Datzelfde doen we trouwens bij plantaardige productie. Bijv. efficienter watergebruik, geen uitputting van bodem.
5. Zowel wij als andere regio's passen tegelijkertijd een voor hun omgeving passende vorm van dierenwelzijn toe
In de communicerende vaten theorie is er dan per saldo een lagere CO2 footprint. Maar ik heb geen cijfers die dit onderbouwen.
Wat ik wel weet:
1. We worden in onze regio niet op slag allemaal vegetariër
2. We willen een redelijk dierenwelzijn, ook voor kip
Over twintig jaar zou mijn redenering anders kunnen zijn, maar nu is hij voor de komende tijd zoals ik hem hier beschrijf. Klaas van Egmond hoeft nog niks op te geven. Integendeel: ik omarm zijn visie.
En of vlees betaalbaar blijft? Geen idee.