Bloedarmoede is het meest voorkomende gevolg van ontoereikende voeding ter wereld. Vooral zwangere vrouwen en kinderen lopen risico. De WHO schat dat ongeveer twee miljard mensen anemie hebben. Dit komt voornamelijk door een ijzertekort door slechte voeding. Vooral mensen uit ontwikkelingslanden, waar het dieet vaak alleen uit witte rijst bestaat, hebben er last van. Geschat wordt dat bijna 50% van de vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden last heeft van bloedarmoede.

Geschat wordt dat bijna 50% van de vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden last heeft van bloedarmoede
IJzerklomp toegankelijker dan staalpillen
Staalpillen, de standaardoplossing bij bloedarmoede, zijn niet voor iedereen beschikbaar of betaalbaar. Daarom zocht de Canadese wetenschapper Christopher Charles een andere oplossing. Uit eerdere onderzoeken was bekend dat eten dat in ijzeren pannen bereid is, een hoger ijzergehalte heeft. Charles bedacht dat het ook mogelijk moet zijn het ijzergehalte te verhogen door een klompje ijzer mee te koken. Hij ontwikkelde een ijzeren vis, de Lucky Iron Fish. De visvorm is vriendelijk en maakt acceptatie gemakkelijk.

De gebruiksaanwijzing is heel simpel. Kook de Lucky Iron Fish minimaal 10 minuten mee in het water of de soep en haal hem eruit voor je gaat eten. Voeg een scheutje citrussap toe, dat zorgt er voor dat het lichaam het ijzer beter opneemt. De Lucky Iron Fish kan op deze manier 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor volwassenen leveren.

Een studie met honderden deelnemers in Cambodja toonde aan dat de helft van de Lucky Iron Fish gebruikers na twaalf maanden geen bloedarmoede meer heeft. Momenteel zijn al meer dan 50.000 mensen met bloedarmoede geholpen. De lachende ijzeren vis is wereldwijd verkrijgbaar en kan uitgroeien tot dé oplossing voor bloedarmoede als gevolg van ijzertekort.

Echt ijzer in je eten is dus zo gek nog niet. Een paar jaar geleden deed de ontdekking dat in cornflakes 'gemalen kinderfietsjes' zaten veel stof opwaaien. Eet ze met sinaasappelsap in plaats van melk, en je hebt geen staalpillen meer nodig. Dat zegt de WHO, dus dan moet het wel waar zijn.

Fotocredits: Lucky Iron Fish
Dit artikel afdrukken