Rundvlees brengt zijn kostprijs niet op. Franse boeren blokkeren slachthuizen door het hele land. De vraag in de wereld neemt toe, toch brengt een Europese koe niet genoeg op. Hoe kan dat?
Door geheel Frankrijk, een van de grootste rundvleesproducenten van Europa, protesteren boeren met vleeskoeien tegen de te lage prijzen die zij voor hun dieren ontvangen. Ze keren zich tegen de abattoirs die hen te weinig naar hun zin betalen. Dat meldt Le Point.
Overaanbod
Wij vroegen een vleeshandelaar wat er aan de hand is. Op conditie dat hij anoniem zou kunnen blijven, wilde hij ons zijn gedachten daarover toevertrouwen. De paardenvleescrisis zorgde ervoor dat de wereld geen Europees gemalen rundvlees meer wilde kopen. Het werd gewantrouwd. Dat drukte met name de waarde van de zogenaamde trimmings, vlees dat voor gehakt wordt gebruikt. Ongeveer de helft van de koe eten we gemalen, in de vorm van hamburgers en andere gehaktproducten. Met name de voorvoet van het dier wordt vermalen; dat vlees was gevoelig voor bijmening met 5 tot 10% goedkoop en eveneens vermalen paardenvlees. Toen echter de fraudes de kop in waren gedrukt en de vleeswereld zelf zijn maatregelen had genomen door voorvoeten niet meer in slecht te traceren gemalen, maar in hele delen te verhandelen, gingen boeren onmiddellijk extra jongvee aanhouden. Daardoor zitten ze nu alweer met een overaanbod aan jonge slachtdieren in nota bene een groeimarkt. Dát, zegt mijn wereldwijze contact, is de meest logische verklaring voor de te lage prijzen.
Koppig dom
Als die theorie klopt, laat het zien hoe koppig en zelfs dom boeren zijn. Ze weten zich niet zo te organiseren dat ze met z'n allen net een beetje te weinig maken - zodat ze goud kunnen verdienen - maar altijd voor teveel, zodat ze met z'n allen de straat op moeten gaan en zich keren tegen partijen die hun stommiteit niet kunnen veranderen. In weinig woorden is zo'n simpele uitleg te geven. Boeren trekken zich er niets van aan en maken domweg altijd net teveel. Dom, want je moet net te weinig maken. Het verschil tussen die twee is nl. dat alles geld waard is, of juist niets.
Is er nog reden om medelijden met hen te hebben? Als de handelaar die ik sprak gelijk heeft niet. In dat geval moeten ze eerst de markt maar eens leren begrijpen en zich organiseren om daar mee om te gaan. Het is daarentegen wel reden om ons grote zorgen te maken. Als dit normaal boerengedrag is, blaast de landbouw zichzelf op. Boeren maken altijd teveel zolang niemand hen organiseert tot die ene NV De Boer die zichzelf wél beschermt tegen prijsbederf.
Fotocredits: Charolais, Gimli_36">Vincent Navillot
Dit artikel afdrukken
Als die theorie klopt, laat het zien hoe koppig en zelfs dom boeren zijn. Ze zorgen nooit voor net een beetje te weinig - zodat ze goud kunnen verdienen - maar altijd voor teveel, zodat ze met z'n allen de straat op moeten en zich moeten keren tegen partijen die hun stommiteit niet kunnen veranderenHet blad vertelt dat de prijzen te laag liggen om de kostprijs van de dieren goed te maken, maar weet niet uit te leggen waarom. Het kan slechts vertellen dat het ministerie van Landbouw de zoveelste Franse boerencrisis moet oplossen.
Overaanbod
Wij vroegen een vleeshandelaar wat er aan de hand is. Op conditie dat hij anoniem zou kunnen blijven, wilde hij ons zijn gedachten daarover toevertrouwen. De paardenvleescrisis zorgde ervoor dat de wereld geen Europees gemalen rundvlees meer wilde kopen. Het werd gewantrouwd. Dat drukte met name de waarde van de zogenaamde trimmings, vlees dat voor gehakt wordt gebruikt. Ongeveer de helft van de koe eten we gemalen, in de vorm van hamburgers en andere gehaktproducten. Met name de voorvoet van het dier wordt vermalen; dat vlees was gevoelig voor bijmening met 5 tot 10% goedkoop en eveneens vermalen paardenvlees. Toen echter de fraudes de kop in waren gedrukt en de vleeswereld zelf zijn maatregelen had genomen door voorvoeten niet meer in slecht te traceren gemalen, maar in hele delen te verhandelen, gingen boeren onmiddellijk extra jongvee aanhouden. Daardoor zitten ze nu alweer met een overaanbod aan jonge slachtdieren in nota bene een groeimarkt. Dát, zegt mijn wereldwijze contact, is de meest logische verklaring voor de te lage prijzen.
Koppig dom
Als die theorie klopt, laat het zien hoe koppig en zelfs dom boeren zijn. Ze weten zich niet zo te organiseren dat ze met z'n allen net een beetje te weinig maken - zodat ze goud kunnen verdienen - maar altijd voor teveel, zodat ze met z'n allen de straat op moeten gaan en zich keren tegen partijen die hun stommiteit niet kunnen veranderen. In weinig woorden is zo'n simpele uitleg te geven. Boeren trekken zich er niets van aan en maken domweg altijd net teveel. Dom, want je moet net te weinig maken. Het verschil tussen die twee is nl. dat alles geld waard is, of juist niets.
Is er nog reden om medelijden met hen te hebben? Als de handelaar die ik sprak gelijk heeft niet. In dat geval moeten ze eerst de markt maar eens leren begrijpen en zich organiseren om daar mee om te gaan. Het is daarentegen wel reden om ons grote zorgen te maken. Als dit normaal boerengedrag is, blaast de landbouw zichzelf op. Boeren maken altijd teveel zolang niemand hen organiseert tot die ene NV De Boer die zichzelf wél beschermt tegen prijsbederf.
Fotocredits: Charolais, Gimli_36">Vincent Navillot
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mijn vader, zelf boerenzoon uit een groot gezin, zei lang geleden het volgende over een boer.
"Weet je waarom iemand boer wordt? Of hij is te dom om te leren of te eigenwijs om voor een baas te werken". Ik ben dat nooit vergeten. En dom zijn ze zeker niet. Eigenwijs? Dikwijls wel. Ze ondernemen en gaan door in de hoop en verwachting dat als de buurman van de buurman stopt omdat die niet investeert, er ruimte komt voor hem. En dat lijkt ijdele hoop. Want een boer kan heel lang door met heel weinig, ook al lijkt dat niet logisch.
Precies Marc, al dat geklaag van die boeren. Allemaal flauwekul. Dat ze er op die ministeries iedere keer weer intrappen is onbegrijpelijk.
Hoezo dom? De zuivel groeit sterk en dat kan alleen met melkkoeien. En meer melkkoeien, die eens geslacht moeten worden inclusief de ook meer vetgemeste nuka`s, betekent ook meer rundvlees op de markt. De zuivel zorgt dan voor overproductie van rundvlees waar de echte rundvleesproducenten de dupe van worden. Maar flink doorgaan met politieke prioriteiten voor de zuivel. Dan komen de andere landbouwsectoren vanzelf in de problemen.
Piet, de Nederlandse boeren melken 5% meer, las ik gisteren. Dat bereiken ze deels door meer beesten (wij veel meer dan de rest van Europa) én het verder uitmelken van de dieren (zeg maar 'opvoeren' van de koe). Denk je dat de groei nu al in de karkasrecycle zit?
Je zou gelijk kunnen hebben; mijn vleesman weet van dit soort dingen en denkt dat je de oorzaak daar niet moet zoeken. Misschien kan Marc, die ook van runderslacht veel verstand heeft, daar meer over vertellen.
Een reactie van Veerle Slegers (voormalig SP Statenlid in Brabant) op Facebook op dit stuk: "Blij dat ook Foodlog zo duidelijk beschrijft wat ik al jaren op politieke podia zeg: Boeren laten zich nog steeds aanpraten dat ze als individueel bedrijf vooral meer en meer moeten gaan produceren omdat ze daar meer mee kunnen verdienen. En concurreren dus elkaar en zichzelf kapot. Verwerkende industrie en supermarkten lachen zich gek. Nooit begrepen waarom zoveel boeren zich zo gewillig en naïef in die enorm kwetsbare positie laten brengen door de concerns en banken die hen exploiteren. Wat als boeren zich eens solidair met elkaar zouden tonen, zich zouden verenigen en afspraken zouden maken zodat ze een eigen marktmacht gaan vormen die tegenwicht kan bieden aan de veel te dominante schakels in de huidige keten? Eigenlijk zouden natuurlijk de boerenbonden als LTO, ZLTO, LLTB, LLTB en NVV daartoe moeten aanzetten. Maar dat zijn allang geen boerenvakbonden meer. Die zijn vooral van het pappen en nathouden."