Die woorden schreef de Nederlandse minister, de latere EU Commissaris en PvdA-prominent Sicco Mansholt in 1975.

Radicale koerswijziging
Op 14 februari 1972 had hij reeds een brief geschreven aan de voorzitter van de Europese Unie. Daarin bepleitte hij een radicale ecologische koerswijziging. Die vond hij nodig om de explosief groeiende wereldbevolking duurzaam en rechtvaardig van eten en een redelijke mate van welvaart te kunnen blijven voorzien. Dit inzicht stond haaks op de plannen voor rationalisering en schaalvergroting van de Europese landbouw. Daarvoor was nog maar zeven jaar eerder de basis gelegd, door Mansholt zelf. Die basis bepaalt deels nog steeds het Europese landbouwbeleid, met dit verschil dat het moderne beleid de boer markt- in plaats van productiegedreven wil laten produceren.

Ruim veertig jaar later, zijn de grenzen waar Mansholt voor waarschuwde tastbaarder geworden
Onbeantwoord
Mansholts brief is altijd onbeantwoord gebleven. Nu, ruim veertig jaar later, zijn de grenzen waar Mansholt voor waarschuwde tastbaarder geworden. Velen denken en bereiken het publiek met de boodschap dat we voor grote maatschappelijke, ecologische en economische crisissen staan. Voor Het Nieuwe Instituut en Slow Food is dat reden om de brief opnieuw te verzenden. Zoals zijzelf zeggen "naar voedselvernieuwers van over de hele wereld om samen met hen tot een nieuwe agenda te komen voor een daadwerkelijke verduurzaming van ons voedselsysteem."

Opnieuw naar voorzitter EC
Op de Expo 2015 in Milaan komen ze samen. Op basis van wat ze daar bedenken schrijven ze een nieuwe brief. Die wordt verstuurd aan zowel de voorzitter van de Europese Commissie als aan de Nederlandse staatssecretaris van EZ en Landbouw met het oog op het aanstaande Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Fotocredits: Sicco Mansholt, Erich Koch, Wikimedia
Dit artikel afdrukken