De wetenschappers wilden weten of dit forse verschil te maken kan hebben met wat mensen eten. Om dat uit te zoeken lieten ze twee groepen van 20 vrijwilligers 2 weken lang van dieet wisselen, in een gecontroleerde studie. Het effect op darmkankerrisico gingen de onderzoekers na door darmwandmonsters te nemen. Bovendien keken ze naar de darmbacteriën en het ‘metaboloom’, de stoffen die de proefpersonen uitscheidden.
'Flabbergasted'
De onderzoekers waren 'flabbergasted'. Twee weken anders eten verandert het risico op darmkanker reeds totaal. Bij de Zuid-Afrikanen holde de zogeheten 'saccharolytische fermentatie' achteruit, een omzettingsproces van darmbacteriën waardoor belangrijke nutriënten (short-chain fatty acids) ontstaan en de opname van micronutriënten hoger komt te liggen. De darmbacteriën van Afrikanen produceerden plots stukken minder galzouten, belangrijk voor de afvoer van vetten in lichaam. Daarnaast maakten ze minder butyraat (boterzuur) aan, essentiëel om de darmwandcellen gezond te houden.
Het was toch wel verrassend dat we na twee weken al zo’n groot effect ten gevolge van de dieetverandering zagenMagische ingrediënten?
Wat is er dan zo speciaal aan dat Afrikaanse dieet? Amerikanen krijgen weinig vezels binnen en veel eiwitten en vetten. Het Amerikaanse menu bevatte veel rood vlees en gebakken of gefrituurde producten, zoals pannenkoekjes, gefrituurde ui, roast beef of corned beef met aardappels.
Het menu van de Afrikanen daarentegen is vezelrijk, bevat relatief weinig eiwitten en vetten. Daarbij weegt waarschijnlijk mee dat ze hun eten anders bereiden: meestal koken ze hun voedsel. Het Afrikaanse dieet bestond vooral uit fruit, maïsproducten zoals tortilla’s en pannenkoekjes met vis, bonensoep, viskoekjes en ananas. Niets magisch, maar wel in lijn met de menu-aanbevelingen WHO.
Nederlandse onderzoeker
In Wageningen verzorgde Erwin Zoetendal van de leerstoelgroep Microbiologie het microbiologische werk, meldt EVMI. Hij had zulke resultaten niet vermoed: “Het was toch wel verrassend dat we na twee weken al zo’n groot effect ten gevolge van de dieetverandering zagen”.
Fotocredits: 'Inflatable colon', A Healthier Michigan
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dank voor de info Runa, waar eten ze dan wel vis in zuid-afrika al dat in het artikel staat vraag je je af?
half OT:Ik zie Hottentotten staan en ik schiet daarom in de lach. Urbanus had jaren geleden een sketch over Hottentotten en een liedje, dat liedje zat toevallig in mijn hoofd toen ik wakker aan het worden ws, het zit er nog in, heel iritant, maar nu zie ik het in jouw verhaal staan en ik heb nooit geweten dat een Hottentot echt bestaat/bestaan heeft. Is dat telepathie/vooruitzien of doodgewoon toeval?
Goed punt @Runa #6, ik steigerde over "Eten als een Afrikaan" en dat het dan beperkt was tot stedelijk Zuid-Afrika las ik niet meer. Schuldig aan waar ik over viel, dubbele tunnelvisie.
Wat je zegt over angst voor Ebola klopt inderdaad, vriend van mij organiseert reizen naar Uganda en daar hebben hele groepen gecanceld omdat ze bang waren voor Ebola en voor aanslagen van Al Shabaab. Dank voor je linkjes ook, interessant!!
Hoi Sanne,
Er staat Zuid-Afrika.... dus Noord-Afrika speelt geen rol in deze. Maar afgezien daarvan, Afrika is natuurlijk inderdaad heel groot. Was tijdens de ebola-epidemie ook zo krankzinnig: mensen die niet naar 'Afrika' durfden, en dan hadden ze het over Kenia of Oeganda of zo. Zoiets als zeggen dat je niet naar Zweden durft als er in Zuid-Spanje een epidemie is (en dan schat ik het nog voorzichtig).
Maar Astrid, nee, zwarte Zuid-Afrikanen eten traditioneel inderdaad nauwelijks vis, ook niet in de kustgebieden. De westkust is sowieso een soort halfwoestijn, en oorspronkelijk woonden daar eigenlijk alleen San (Bosjesmannen) en dat waren uitstekende spoorzoekers, maar geen zeevaarders. De zuidkust was ook geen zwart gebied (Khoi, bij ons beter bekend als Hottentotten) En de oostkust heeft een hele sterke stroming en haaien tot vlak voor de kust. Bovendien kwamen de Zoeloes die daar leven, oorspronkelijk uit de binnenlanden van Afrika, het zijn veehouders, geen vissers. Dat geldt trouwens ook voor de Xhosa in de Transkei. De andere zwarte stammen leven allemaal ver van de kust vandaan. Bij deze een beschrijving van de traditionele Zulu-keuken, daar komt het woord vis niet in voor: http://www.ehow.com/info_7881401_list-traditional-zulu-foods.html. De Xhosa-keuken verschilt niet zo heel erg http://www.sa-venues.com/cuisine-african-xhosa.htm
Afrika? Wat is *vloekt binnensmonds* Afrika? Hebben ze wel even gecontroleerd hoe groot Afrika is? En hoe groot de verschillen zijn tussen de Afrikaanse landen en hun respectievelijke keukens? Zij daar in Afrika eten heel veel maïs en pannekoekjes?
En dan nu in beschaafd Nederlands: naar welk Afrikaans dieet hebben ze dan wel gekeken? Het Noord-Afrikaanse, dat vrij veel weg heeft van het mediterrane dieet met veel groente en vis? Of het Ugandese, waar ze ongeveer alles van Matoke bananen maken? Of van die talrijke landen waar Cassave een van de staple foods is? Of eerder die landen waar mais en rijst de boventoon voeren?
Hebben jullie het onderzoek waar het artikel op nature naar verwijs ook echt gelezen of dit artikel alleen gebaseerd op de samenvatting van 50 woorden die op de link waar je naar verwijst staat? Ik zou het veel waard vinden als er hier meer diepgang en nuance zou zijn.
Ik weet niet hoe groot, maar Zuid-Afrika is volgens mij best groot, dus misschien is het ook streekgebonden dat ze dit bekeken hebben? Dat staat er helaas niet bij, er staat alleen Zuid-Afrika, maar ja, waar dan eigenlijk als jouw ervaring is dat ze geen vis aten, in het binnenland kan ik me voorstellen dat ze daar geen vis eten, vis voor dat soort volkeren is meer als ze aan zee wonen, riviervis zijn er misschien maar weinig volkeren bij die dat eten, ligt er ook aan of er wel eetbaar vis in rivieren zit.