Onderzoeken naar de 'beste' afvalprogramma's staan volop in de belangstelling, nu steeds meer mensen iets moeten doen aan hun overgewicht. Ieder programma heeft z'n zelfbenoemde 'perfecte’ hoeveelheid en soort lichaamsbeweging.
Om objectief vast te stellen welke training het beste resultaat biedt, legden Spaanse wetenschappers verschillende trainingen naast elkaar in het kader van het Nutrition and Physical Activity Programs for Obesity Treatment-project.

Wetenschappers van de Technische Universiteit van Madrid en het Universiteitsziekenhuis van La Paz onderzochten 96 obese mensen. Ze volgden een afvalprogramma van 22 weken. De proefpersonen werden opgedeeld in vier verschillende trainingsgroepen. Een groep deed krachttraining, de tweede duurtraining, de derde een combinatie van kracht- en duurtraining en de vierde volgde het aanbevolen afvalprogramma van het ziekenhuis. De eerste drie groepen sportten 3 keer in de week. De vierde groep bewoog 30 tot 60 minuten per dag. Bij dit programma hoorden ook aanbevelingen voor een actievere leefstijl, zoals bijvoorbeeld het nemen van de trap in plaats van de lift. Voor alle groepen berekenden de wetenschappers een dieet waarbij de proefpersonen 30% minder calorieën binnen kregen dan dat ze verbrandden.

Het maakt niet uit hóe je meer beweegt, als je maar beweegt
Beweging is beweging
Na 22 weken hadden alle deelnemers hetzelfde resultaat. Ze waren afgevallen, hadden een lagere BMI en tailleomtrek en minder vet. In tegenstelling tot de verwachtingen was er verder geen verschil tussen de groepen met hun verschillende trainingsprogramma's.

De onderzoekers zeggen op Science Daily dat dit het eerste onderzoek is dat naar het effect van verschillende fysieke activiteiten keek in combinatie met een caloriearm dieet. Ze concluderen dat het niet uit maakt hóe je meer beweegt, als je maar beweegt. De wetenschappers onderstrepen dat het vanuit gezondheidsoverwegingen altijd goed is te bewegen. Anders gezegd: één calorie verbranden is niet hetzelfde als één calorie minder eten. Mensen zijn gemaakt om te bewegen.

Recent kwamen Britse onderzoekers tot de conclusie dat simpelweg minder eten en meer bewegen niet gaat helpen, als je geen rekening houdt met de onderliggende oorzaak waarom mensen te dik worden. Dat zou wel eens een belangrijkere factor kunnen zijn bij hun afvalpogingen dan het kiezen tussen kracht- dan wel duursport en de trap nemen.

Het Spaanse onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology.

Fotocredits: 'Edenderry Tri Club 5 Mile Challenge', Peter Mooney
Dit artikel afdrukken