Dikmakers, zoals snoep en suikerhoudende dranken, moeten zwaarder belast worden, vindt SPD-politica Elvira Dobrinski-Weiss. Dat zegt ze in de Duitse krant Der Westen. Snoep valt in Duitsland - net als in Nederland -onder het laagste btw-tarief. In Duitsland is het tarief 7%; met 6% ligt dat in Nederland een procen lager.

Als het aan de sociaaldemocraten ligt, verhuist snoept naar het hoge Duitse tarief van 19%. ‘Als ik het via de portemonnee speel, kan ik iets veranderen’, zegt parlementslid Dobrinski-Weiss. Liefst ziet zij ook nog een verbod op alle snoepreclame, net als in Scandinavische landen.

De Deense ervaring
In vele landen, waaronder het onze, gaat het keer op keer over de effectiviteit van extra belasting op ongezond eten. Op Foodlog deed een oproep aan het Nederlandse kabinet veel stof opwaaien.
Bij de laatste coalitieonderhandelingen zag premier Rutte daar weinig in. Het zou niet effectief en lastig uitvoerbaar zijn. Zo schaften bijvoorbeeld de Denen hun vettax weer af. Die bleek namelijk 1200 banen en te kosten, voedingsmiddelen duurder te maken, weinig effect te hebben en zowel de voedingsmiddelenindustrie als de non-food omzet te schaden door koopkrachtbeperking. De conclusie lijkt dat het stimuleren van nieuwe voedingspatronen waarop de industrie kan aanhaken effectiever is en economische schade kan omzetten in profijt.

Voorstanders niet in de meerderheid
Het is nog niet zeker of de btw-verhoging in Duitsland er wel komt. Regeringspartij CDU is tegen. Zij vinden dat de consument zelf verantwoordelijk is. De christendemocraten vormen samen met de sociaaldemocraten de coalitie. Met ruim 40% van de stemmen is het CDU groter dan de SPD.

Fotocredits: ‘Artesanal candy shop in Chamonix’ jit bag
Dit artikel afdrukken