Naast mieren telen ook termieten al tientallen miljoenen jaren schimmels. Daar zijn ze zelfs heel succesvol in. De oogst van een kolonie blijft decennialang op hoog niveau. Evolutiebioloog Duur Aanen denkt dat de symbiose tussen de schimmels en termieten de sleutel kan zijn voor hogere landbouwopbrengsten.

De grote vraag is hoe termieten die langdurig hoge voedselopbrengst realiseren. Aanen zegt dat wanneer mensen de monocultuur van schimmels proberen na te bootsen, de oogst binnen enkele generaties sterk daalt. Wat de termieten anders doen, probeert Aanen de komende vijf jaar te ontdekken met een nieuwe onderzoeksgroep die hij dankzij een beurs van 1,5 miljoen euro kan samenstellen. Het onderzoek heeft voornamelijk een fundamenteel karakter.

Praktische toepassing onderzoeksresultaten
Aanen denkt dat de opgedane kennis van zijn onderzoek ook de weg naar de praktijk zal vinden, schrijft Wageningen UR. Schimmels worden steeds vaker gebruikt door de industrie, bijvoorbeeld voor de productie van enzymen. Daarnaast zijn schimmels, in de vorm van paddenstoelen, een zeer smakelijke en eiwitrijke voedselbron. Aanen zegt: “Bij beide toepassingen zien we soms een sterke daling van de productiviteit, die waarschijnlijk te maken heeft met onbewuste selectie. Het is voor bedrijven zeer interessant om te zien hoe je die productiviteit, net als termieten, wel op niveau zou kunnen houden.”

Fotocredits: 'Schimmels van termieten', Wageningen UR
Dit artikel afdrukken