Het gaat om honderden werknemers die 'uit voorzorg' antivirale middelen aangeboden hebben gekregen, meldt Reuters.

Nog geen besmetting dier-op-mens geconstateerd
Tot op heden is er nog geen geval bekend waarbij het hoogpathogene H5N2 een mens heeft geïnfecteerd. Elf pluimveewerkers die griepachtige verschijnselen ontwikkelden, bleken toch niet besmet met het H5N2-virus. Maar omdat griepvirussen snel muteren, maken de autoriteiten zich wel zorgen dat mensen mogelijk toch ziek worden van het contact met besmette dieren. De aantallen mogelijk besmette dieren zijn inmiddels opgelopen tot boven de 15 miljoen.

Vermoedelijk zullen eventueel zieke mensen, H5N2 onderling niet op elkaar over kunnen dragen. Dr. Alicia Fry, van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft niettemin toch alvast een specifiek H5N2-vaccin voorbereid dat indien nodig ingezet kan worden bij mensen. Tot nu toe wordt met strikte biosecurity-maatregelen gewerkt om eventuele overdracht op de mensen die besmette dieren ruimen te beschermen.

Experts vrezen dat het virus zich wel eens blijvend zou kunnen nestelen in de wilde vogelpopulatie
Tamiflu preventief inzetten
Het CDC is met de federale regering in overleg om te proberen de voorraad Tamiflu van de regering beschikbaar te stellen voor de mensen die temidden van de uitbraak hun werk doen. Dat aantal loopt snel op, nu de gezondheidsautoriteiten meer capaciteit beschikbaar stellen en Wisconsin en Minnesota de noodtoestand hebben uitgeroepen. Dat maakt het inzetten van de National Guard mogelijk om de epidemie te beteugelen.

De snelle verspreiding van de uitbraak verontrust wetenschappers. Inmiddels zijn 13 staten getroffen. Experts vrezen dat het virus zich wel eens blijvend zou kunnen nestelen in de wilde vogelpopulatie. Wat de economische impact op de Amerikaanse pluimveesector zal zijn, is nog niet bekend. In de VS worden jaarlijks zo'n 8,7 miljard vleeskippen geslacht, en 237 miljoen kalkoenen. Alleen al in de staat Iowa leven 60 miljoen legkippen.

Besmettingsroute onbekend
Het is nog altijd niet bekend hoe het virus de pluimveebedrijven binnenkomt. Als mogelijke oorzaken worden genoemd 'stof, wind, wilde vogels, de leeftijd van de vogels die ziek worden en menselijke slordigheden op het gebied van hygiëne.

Fotocredits: 'Tamiflu', Tony Hisgett
Dit artikel afdrukken