Biologische groenteboeren lijken er een nieuw argument bij te hebben.
Een beperkt onderzoek legt voor het eerst de link tussen de consumptie van bespoten groenten en fruit en slechter sperma. Dat meldt Harvard News.
Een hele hoop sperma
Onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health deden een studie naar het effect van pesticiden-residuen op groente en fruit. Ze namen de data van 155 mannen uit de Amerikaanse “Environment and Reproductive Health (EARTH)” studie. Tussen 2007 en 2012 leverde die groep mannen 338 spermamonsters in. De onderzoekers relateerden die aan de groente- en fruitconsumptie van de mannen. Ze keken niet naar de consumptie van biologische versus niet-biologische producten, maar het type groente of fruit. Het ene producten bevat nu eenmaal meer residuen van pesticiden dan andere door de vereiste bescherming van het gewas.
Puur door de residuen
Mannen die meer pesticidenrijke groente en fruit aten (meer dan 1,5 portie per dag), hadden 49% minder spermacellen en een 32% lagere hoeveelheid normale spermacellen. Uiteraard corrigeerden de wetenschappers hun resultaten voor factoren die een negatieve impact hebben op spermakwaliteit, zoals roken en te zwaar zijn.
De beste keuze
Voorbeelden van groente en fruit die veel residuen van pesticiden bevatten zijn volgens de Amerikaanse onderzoekers paprika’s, spinazie, aardbeien, appels en peren. Erwtjes, bonen, grapefruits en uien zouden relatief minder tot matige hoeveelheden bevatten. In Nederland rapport de NVWA jaarlijks hoeveel bestrijdingsmiddelen versproducten in Nederland bevatten.
Eerste onderzoek
“Voor zover wij weten is het de eerste keer dat er een verband gelegd wordt tussen het binnenkrijgen van pesticiden-residuen via groenten en fruit, voor de meeste mensen de voornaamste bron, en negatieve gevolgen voor de voortplanting bij mensen", zegt onderzoeker Jorge Chavarro. De relatie tussen pesticiden en zaadwaliteit was nog niet eerder onderwerp van empirisch onderzoek. Bekend was wel dat residuen van pesticiden in urine terug te vinden zijn.
Minder groente en fruit gaan eten is geen goed idee, vinden de onderzoekers. Het eten van groente en fruit heeft te veel positieve gezondheidsaspecten. Toch raden de onderzoekers aan om vaker voor onbespoten - vaak biologisch - te kiezen. Dat zou volgens hen zeker moeten gelden voor mannen met een kinderwens.
Gegeven de beperkte omvang van de studie is nader onderzoek gewenst.
Fotocredits: 'Sperm Graffiti', Grace Hebert
Dit artikel afdrukken
Een hele hoop sperma
Onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health deden een studie naar het effect van pesticiden-residuen op groente en fruit. Ze namen de data van 155 mannen uit de Amerikaanse “Environment and Reproductive Health (EARTH)” studie. Tussen 2007 en 2012 leverde die groep mannen 338 spermamonsters in. De onderzoekers relateerden die aan de groente- en fruitconsumptie van de mannen. Ze keken niet naar de consumptie van biologische versus niet-biologische producten, maar het type groente of fruit. Het ene producten bevat nu eenmaal meer residuen van pesticiden dan andere door de vereiste bescherming van het gewas.
Puur door de residuen
Mannen die meer pesticidenrijke groente en fruit aten (meer dan 1,5 portie per dag), hadden 49% minder spermacellen en een 32% lagere hoeveelheid normale spermacellen. Uiteraard corrigeerden de wetenschappers hun resultaten voor factoren die een negatieve impact hebben op spermakwaliteit, zoals roken en te zwaar zijn.
De beste keuze
Voorbeelden van groente en fruit die veel residuen van pesticiden bevatten zijn volgens de Amerikaanse onderzoekers paprika’s, spinazie, aardbeien, appels en peren. Erwtjes, bonen, grapefruits en uien zouden relatief minder tot matige hoeveelheden bevatten. In Nederland rapport de NVWA jaarlijks hoeveel bestrijdingsmiddelen versproducten in Nederland bevatten.
Eerste onderzoek
“Voor zover wij weten is het de eerste keer dat er een verband gelegd wordt tussen het binnenkrijgen van pesticiden-residuen via groenten en fruit, voor de meeste mensen de voornaamste bron, en negatieve gevolgen voor de voortplanting bij mensen", zegt onderzoeker Jorge Chavarro. De relatie tussen pesticiden en zaadwaliteit was nog niet eerder onderwerp van empirisch onderzoek. Bekend was wel dat residuen van pesticiden in urine terug te vinden zijn.
Minder groente en fruit gaan eten is geen goed idee, vinden de onderzoekers. Het eten van groente en fruit heeft te veel positieve gezondheidsaspecten. Toch raden de onderzoekers aan om vaker voor onbespoten - vaak biologisch - te kiezen. Dat zou volgens hen zeker moeten gelden voor mannen met een kinderwens.
Gegeven de beperkte omvang van de studie is nader onderzoek gewenst.
Fotocredits: 'Sperm Graffiti', Grace Hebert
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ongelofelijk maar waar: en dan wordt er nog niet eens gemonitord op glyfosaatresiduën,
want "safe".
Inmiddels blijken velen dan maar zelf op glyfosaatresiduën te laten testen.
Alle mannen met hun kwakkie en eetlog maandelijks naar het lab? Of toch maar een thuistest?
Ik zie meteen een nwe markt voor me.
Opmerkelijk dat deze studie dus blijkbaar alleen naar pesticiden keek, en dus sowieso al voorbij keek aan residuën van herbiciden als glyfosaat, terwijl die wel mee een rol kunnen spelen.
Ook de NVWA test niet op glyfosaat.
Terwijl reeds in 2007 onderzoek wees op effecten van glyfosaat op de vruchtbaarheid.
Jeetje, extreme uitkomst. Paprika- en appeleters hebben bijna de helft(!) minder levende spermacellen. Dat kun je al bijna anti-conceptiepillen noemen. (De genoemde 32% is trouwens feitelijk 2,4% !)
Ben benieuwd hoe een Nederlandse paprika-teler hiernaar kijkt. (en ook aardbeienteler, boer-zoekt-vrouw-Geert.)
De uitkomst doet terugdenken aan een onderzoek dat zou aantonen dat tuinders meer dochters zouden krijgen vanwege spuitmiddelen.
Bleek (ook) een statistische dwaling.
Dick #1 #3. Prima om naar glyfosaatresiduen te kijken maar die zitten niet op groenten en fruit. Geeft meteen wel de beperking van de studie aan. Waarom alleen naar residuen op groenten en fruit kijken en de residuen in brood en wijn buiten beschouwing laten? Studie kent ook geen controlegroep die biologisch eet en geacht wordt geen residuen binnen te brengen en dat is wel een grote beperking. Maar zoals het een goed onderzoeker betaamt is de voornaamste conclusie dan ook dat er meer onderzoek moet plaatsvinden