In België heet de uitbater van een snackbar, friettent of frietkot een 'friturist'. Er is zelfs een belangenvereniging, de Navefri. In diverse Belgische media trekt de Navefri aan de bel. Volgens Bernard Lefèvre, de voorzitter van Navefri, 'betalen frituristen zich blauw aan belastingen' over hun standaard aanbod.

Door bescheiden kostprijs ruime marge
Er is echter een uitzondering. De frikandel. Die blijkt zo onwaarschijnlijk goedkoop gemaakt te kunnen worden, dat ook de frituuruitbaters er een grote marge op kunnen maken. De kostprijs van een frikandel bedraagt amper 0,06 euro. De groothandel koopt ze voor 0,17 euro per frikandel in bij de fabrikant. De friturist betaalt 0,50 euro bij de groothandel en de consument legt gemiddeld 1,75 euro neer voor een frikandelletje. Daarmee is het één van de goedkoopste snacks met de ruimste marge in de frituur.

In een weekend gaan er al gauw een miljoen stuks doorheen
Dertig ton frikandellen per dag
Belgen zijn dol op frikandellen, meldt Het Nieuwsblad. In een weekend gaan er al gauw een miljoen stuks doorheen. Om aan die behoefte te voldoen, produceert frikandellenfabrikant Vanreusel uit het Limburgse Hamont elke dag dertig ton(!) van de populaire snack. Dat zijn zo tussen de 300.000-350.000 frikandellen. 'Een hallucinante hoeveelheid', besluit de krant.

Fotocredits: Vanreusel
Dit artikel afdrukken