Belgen eten ieder weekend een miljoen frikandellen. Dat blijkt zo ongeveer de kurk te zijn waarop Belgische 'frituristen' drijven.
In België heet de uitbater van een snackbar, friettent of frietkot een 'friturist'. Er is zelfs een belangenvereniging, de Navefri. In diverse Belgische media trekt de Navefri aan de bel. Volgens Bernard Lefèvre, de voorzitter van Navefri, 'betalen frituristen zich blauw aan belastingen' over hun standaard aanbod.
Door bescheiden kostprijs ruime marge
Er is echter een uitzondering. De frikandel. Die blijkt zo onwaarschijnlijk goedkoop gemaakt te kunnen worden, dat ook de frituuruitbaters er een grote marge op kunnen maken. De kostprijs van een frikandel bedraagt amper 0,06 euro. De groothandel koopt ze voor 0,17 euro per frikandel in bij de fabrikant. De friturist betaalt 0,50 euro bij de groothandel en de consument legt gemiddeld 1,75 euro neer voor een frikandelletje. Daarmee is het één van de goedkoopste snacks met de ruimste marge in de frituur.
Belgen zijn dol op frikandellen, meldt Het Nieuwsblad. In een weekend gaan er al gauw een miljoen stuks doorheen. Om aan die behoefte te voldoen, produceert frikandellenfabrikant Vanreusel uit het Limburgse Hamont elke dag dertig ton(!) van de populaire snack. Dat zijn zo tussen de 300.000-350.000 frikandellen. 'Een hallucinante hoeveelheid', besluit de krant.
Fotocredits: Vanreusel
Dit artikel afdrukken
Door bescheiden kostprijs ruime marge
Er is echter een uitzondering. De frikandel. Die blijkt zo onwaarschijnlijk goedkoop gemaakt te kunnen worden, dat ook de frituuruitbaters er een grote marge op kunnen maken. De kostprijs van een frikandel bedraagt amper 0,06 euro. De groothandel koopt ze voor 0,17 euro per frikandel in bij de fabrikant. De friturist betaalt 0,50 euro bij de groothandel en de consument legt gemiddeld 1,75 euro neer voor een frikandelletje. Daarmee is het één van de goedkoopste snacks met de ruimste marge in de frituur.
In een weekend gaan er al gauw een miljoen stuks doorheenDertig ton frikandellen per dag
Belgen zijn dol op frikandellen, meldt Het Nieuwsblad. In een weekend gaan er al gauw een miljoen stuks doorheen. Om aan die behoefte te voldoen, produceert frikandellenfabrikant Vanreusel uit het Limburgse Hamont elke dag dertig ton(!) van de populaire snack. Dat zijn zo tussen de 300.000-350.000 frikandellen. 'Een hallucinante hoeveelheid', besluit de krant.
Fotocredits: Vanreusel
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als een frikandel een vleesproduct is, waar komt dat vlees dan vandaan en hoeveel krijgt de boer van die 1,75 euro?
De groothandel kan die frikandellen goedkoper bij bijv. AH bestellen: nog geen 11 cent per stuk!
Joep, het "vlees" in een frikandel is separator + tarwegluten en soya.
Die 0,06 euro is per frikandel á 85 gr = 0,70 euro de kilo. Ik schat in dat een boer daar nagenoeg niets voor krijgt want die 0,70 euro lijken mij de kosten om de laatste beetjes vlees van de beenderen te separeren en er een frikandel van te maken.
Maar laat ik een gok doen 0,20 euro de kilo = +/- 1,5 cent per frikandel.
Ik at die dingen nog nooit, lijkt me junkfood. En dan nog maar afwachten wat ze er bij consumptie nog opsmeren ..brrr
Het eerste antwoord wat ik bedacht toen ik de kop las is "een heleboel van je gezondheid". Overigens heb ik geleerd dat het frikadel is, zonder n ertussen, is dat niet meer zo?