De voorstanders van het zogenaamde High Fat Low Carb dieet (LCHF) zullen even schrikken. Hun geheim om slank te worden en blijven, lijkt de spierstofwisseling in de war te schoppen. Bovendien zou het insulineresistentie in de hand werken.
Een hoog aandeel vet in je eten is niet goed voor je gezondheid. Muizen die een high fat dieet (HFD) voorgezet krijgen, ontwikkelen in snel tempo overgewicht, diabetes en obesitas. Geldt dat ook voor mensen? Een kleinschalig onderzoek lijkt te bevestigen dat zelfs een een kort overstapje van een week naar een voedingspatroon met veel vet een gezond mens geen goed doet. Het onderzoek van de Amerikaan Matt Hulver is gepubliceerd in het vakblad Obesity.
55% vet
Tijdens het onderzoek kregen 12 gezonde proefpersonen gedurende een week een normaal dieet voorgezet. Dat bestond voor 55% uit koolhydraten, 15% uit eiwitten en 30% uit vet. Daarna kregen ze gedurende 5 dagen een high fat diet te eten. Dat bestond voor 30% uit koolhydraten, 15% uit eiwitten en 55% uit vet. De proefpersonen kregen evenveel calorieën te eten als ze normaal deden. Geen van de proefpersonen had insulineresistentie. Het gelijkblijvende, maar anders samengestelde aantal calorieën bleek geen gevolgen te hebben voor het gewicht van de deelnemers.
Het experiment bleek wel gevolgen te hebben voor het metabolisme van de spierstofwisseling. De onderzoekers wilden weten of het dieet een effect heeft op de glucoseomzetting in spieren. Bij een normale stofwisseling zetten onze spieren de glucose uit voeding om in bewegingsenergie. Het high fat diet schopte dit systeem al na vijf dagen in de war. De glucose-afbraak verliep moeizamer. Hoewel hij het niet heeft kunnen vaststellen in zijn korte proef, acht Hulver het waarschijnlijk dat hierdoor de insulineresistentie afneemt zodat het high fat dieet moet worden gezien als een risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes en andere ziektes.
’Lichaam reageert eerder dan we dachten’
Volgens Hulver, die werkt aan het College of Agriculture & Life Sciences in Virginia, "toont dit onderzoek aan dat het lichaam sneller reageert op veranderingen in de voeding dan we eerder dachten. Het duurt maar 5 dagen voordat de spieren in het lichaam beginnen te protesteren".
Hulver waarschuwt dat de meeste mensen denken dat een keertje uit de band springen wel meevalt. Zijn onderzoek toont aan dat de spierstofwisseling veel eerder ontregeld raakt dan gedacht. Dat heeft gevolgen voor ons hele metabolisme, ook als we weer gewoon gezond gaan eten.
Hulver wil nu graag weten wat de impact van een kort high fat dieet op lange termijn is en vooral of en hoe snel de veroorzaakte effecten omkeerbaar zijn.
Omdat het High Fat dieet onder afvallers populair is, reageert een aantal mensen onder een artikel over dit onderzoek op de Daily Mail furieus. Wat een flauwekul, zeggen ze. Dit kan niet waar zijn. Volgens de boze reageerders had Hulver ook de koolhydraten weg moeten laten, dan zou hij een heel ander effect hebben gezien.
Wie echter nagenoeg alle koolhydraten weglaat, moet wel erg veel groenten eten om zijn honger te stillen. Fruit is uiteraard uit de boze, want dat bevat veel suiker.
Fotocredits: ‘burger17’ Jim Wall
Dit artikel afdrukken
55% vet
Tijdens het onderzoek kregen 12 gezonde proefpersonen gedurende een week een normaal dieet voorgezet. Dat bestond voor 55% uit koolhydraten, 15% uit eiwitten en 30% uit vet. Daarna kregen ze gedurende 5 dagen een high fat diet te eten. Dat bestond voor 30% uit koolhydraten, 15% uit eiwitten en 55% uit vet. De proefpersonen kregen evenveel calorieën te eten als ze normaal deden. Geen van de proefpersonen had insulineresistentie. Het gelijkblijvende, maar anders samengestelde aantal calorieën bleek geen gevolgen te hebben voor het gewicht van de deelnemers.
Bij een normale stofwisseling zetten onze spieren de glucose uit voeding om in bewegingsenergie. Het high fat diet schopte dit systeem al na vijf dagen in de warSkeletspiermetabolisme in de war
Het experiment bleek wel gevolgen te hebben voor het metabolisme van de spierstofwisseling. De onderzoekers wilden weten of het dieet een effect heeft op de glucoseomzetting in spieren. Bij een normale stofwisseling zetten onze spieren de glucose uit voeding om in bewegingsenergie. Het high fat diet schopte dit systeem al na vijf dagen in de war. De glucose-afbraak verliep moeizamer. Hoewel hij het niet heeft kunnen vaststellen in zijn korte proef, acht Hulver het waarschijnlijk dat hierdoor de insulineresistentie afneemt zodat het high fat dieet moet worden gezien als een risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes en andere ziektes.
’Lichaam reageert eerder dan we dachten’
Volgens Hulver, die werkt aan het College of Agriculture & Life Sciences in Virginia, "toont dit onderzoek aan dat het lichaam sneller reageert op veranderingen in de voeding dan we eerder dachten. Het duurt maar 5 dagen voordat de spieren in het lichaam beginnen te protesteren".
Hulver waarschuwt dat de meeste mensen denken dat een keertje uit de band springen wel meevalt. Zijn onderzoek toont aan dat de spierstofwisseling veel eerder ontregeld raakt dan gedacht. Dat heeft gevolgen voor ons hele metabolisme, ook als we weer gewoon gezond gaan eten.
Hulver wil nu graag weten wat de impact van een kort high fat dieet op lange termijn is en vooral of en hoe snel de veroorzaakte effecten omkeerbaar zijn.
Omdat het High Fat dieet onder afvallers populair is, reageert een aantal mensen onder een artikel over dit onderzoek op de Daily Mail furieus. Wat een flauwekul, zeggen ze. Dit kan niet waar zijn. Volgens de boze reageerders had Hulver ook de koolhydraten weg moeten laten, dan zou hij een heel ander effect hebben gezien.
Wie echter nagenoeg alle koolhydraten weglaat, moet wel erg veel groenten eten om zijn honger te stillen. Fruit is uiteraard uit de boze, want dat bevat veel suiker.
Fotocredits: ‘burger17’ Jim Wall
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik kan niet zeggen dat ik diep onder de indruk. Als je alle ruis weghaalt, zie je twee waarnemingen:
-Een statistisch significante maar niet bijzonder grote verandering in endotoxines (waar komen die endotoxines trouwens vandaan; echte endotoxines zijn van bacteriele herkomst!). Hoe verhoudt zich dit tot veranderingen bij mensen met T2DM?
-Een verandering in p38 expressie waarvan de relevante eveneens onduidelijk is. Wat doet dat eiwit eigenlijk en waarom?
Aanvulling: Een andere interessante vraag is of die 15% eiwit wel optimaal is.
Ik heb de zelfde mening als Martijn, erg dun
1) Iso-calorisch? Hoe veel is dat 2500kcal per dag voor studenten met een BMI van 22? En dan deze opmerking: "Wie echter nagenoeg alle koolhydraten weglaat, moet wel erg veel groenten eten om zijn honger te stillen. Fruit is uiteraard uit de boze, want dat bevat veel suiker."???????????? Denk even verder dan je neus lang is, kcal verzadigen niet, voedingsmiddelen verzadigen, en als je isocalorisch groente tegen 'processed' moet inderdaad veeeeeeeeel eten, maar dat verzadigd ook een stuk sneller. En dan hoog vet met veel 'toegevoegde suikers'....????
2) Praktische ervaring met Endotoxine metingen in diverse studies. Ik vertrouw die metingen van geen meter (of minimeter of zelfs kilometer). Dit is een totaal onbetrouwbare meting al door de bloedafname en waarschijnlijk gebruikte bloedbuizen. Gezien het feit dat ze niet specificeren hoe ze bloed afnemen en de verdere afhandeling er na is de meting "onbetrouwbaar". De Endotoxine experts in de wereld weten dat je dit heel secuur moet omschrijven anders wordt je weggezet.
3) Glucose oxidatie na 5 dagen hoog vet (relatief dan) gaat naar beneden. Euhhhhhhh duhhhhhh er bestaat nog altijd zoiets als "Randle cycle" ondanks dat ie complexer is dan origineel gepostuleerd in 1963 blijft er een interactie, de ene omhoog de andere omlaag. En zoals de conclusie van geciteerde artikel zegt, als bevestiging van Martijn, vlak de aminozuren niet uit.
4) En denk gewoon ook eens 'out of the box', dat je lichaam een aanpassing moet doen is duidelijk bij verandering, over het algemeen duurt dat 2 weken tot ie stabiel is. Acute verandering is niet automatisch een indicatie voor de toekomst. En zeggen dat deze waarnemingen 'voorspellen' dat je dik wordt is lariekoek als je ook maar iets van fysiologie/biochemie begrijpt (excuus voor het oordeel).
Slecht onderzoek dus, zeg je, Peter. Daar gaan we gewoon vanuit. Help ons dan dit te begrijpen:
- hoe komt zo'n man aan zo'n baan?
- waarom heeft hij die nog steeds?
- hoe slaagt hij erin slecht onderzoek gepubliceerd te krijgen?
Mag ik even zeggen dat ik het artikel hier op Foodlog misleidend vind? In de eerste zin wordt genoemd dat LCHF aanhangers zullen schrikken en dan wordt er een onderzoek gepubliceerd waarin de 'low carb' variant van het dieet 30% aan koolhydraten bevat. Dit kun je natuurlijk met de beste wil van de wereld niet lowcarb noemen, althans niet binnen het spectrum van de LCHF-beweging.
#3 Dick. Op je vraag hoe zulke onderzoeken gepubliceerd kunnen worden, hier de beste quote over dit onderwerp, van Drummond Rennie:
"There seems to be no study too fragmented, no hypothesis too trivial, no literature citation too biased or too egotistical, no design too warped, no methodology too bungled, no presentation of results too inaccurate, too obscure, and too contradictory, no analysis too self-serving, no argument too circular, no conclusions too trifling or too unjustified, and no grammar and syntax too offensive for a paper to end up in print."
Alles wat je goed onderbouwt, mag hier altijd gezegd worden.
Het onderzoek is controversieel in de Britse media. Die controverse - met het publiek nota bene - brengen we hier. Hopelijk kunnen we er hier iets van bakken.