Het microbioom van de moderne mens blijkt veel minder divers dan dat van nog levende 'oermensen'. Is daar mogelijk een oorzaak te vinden van de opkomst van ziekten als astma, allergieën, maar ook diabetes en obesitas?
Ons lichaam werkt samen met vele miljarden 'vreemde beestjes', de micro-organismen die op en in al onze organen en lichaamsprocessen voorkomen. Hoe dat precies werkt, weten we nog lang niet. Wel beginnen we te snappen dat het microbioom - de bacteriële huishouding in en op ons lichaam - onmisbaar is voor onder meer onze spijsvertering en het afweer- en immuunsysteem.
Een internationaal team van wetenschappers kreeg de kans het microbioom van moderne mensen te vergelijken met dat van de kleine, geïsoleerd levende Yanomami indianenstam uit het Amazone-oerwoud. De Yanomami werden pas in 2009 ontdekt. Het is een semi-nomadische groep jagers-verzamelaars die leven in een afgelegen, bergachtig gebied. Waarschijnlijk leven de Yanomami al 11.000 jaar zonder contact met andere mensen.
Zorg voor teloorgang
De Yanomami bleken de meest diverse verzameling bacteriën bij zich te dragen die ooit bij mensen gevonden is. Ze hadden zelfs bacteriën die nog nooit eerder bij mensen aangetroffen waren.
Het onderzoek is verschenen in Science Advances. De onderzoekers concluderen: "Ons onderzoek lijkt er op te wijzen dat het pre-moderne menselijk microbioom een grotere variëteit aan bacteriën en bacteriële functies kende in vergelijking met mensen die te maken hebben met moderne verworvenheden, zoals bewerkt voedsel en antibiotica", zegt mede-onderzoeker Gautam Dantas, hoogleraar Pathology and Immunology, op Reuters.
Twee keer zo divers als modern Amerikaans microbioom
De onderzoekers analyseerden microbioom-monsters van 34 van de 54 Yanomami-stamleden. Die vergeleken ze met monsters van een groep Amerikanen, een andere Venezolaanse Indianenstam (de Guahibo) en een groep dorpsbewoners uit Malawi (Afrika). De Yanomami bleken twee keer zoveel verschillende micro-organismen bij zich te dragen als de Amerikanen en 30 tot 40% meer diversiteit te vertonen dan de Malawiërs of Guahibo-stamleden.
Achteruitgang microbioom oorzaak voor allergieën en obesitas?
De afname, of vermindering in diversiteit van het moderne microbioom zou wel eens in een achterliggende oorzaak kunnen zijn van de opkomst van ziekten als astma, allergieën, diabetes en obesitas, denkt Maria Dominguez-Bello, corresponding author van het onderzoek, op Reuters. Maar laat het nogmaals gezegd zijn: we zijn nog niet eens begonnen met het in kaart brengen van de mechanismen die daaraan ten grondslag zouden kunnen liggen.
Fotocredits: 'Yanomami Girl', Sam valadi
Dit artikel afdrukken
Een internationaal team van wetenschappers kreeg de kans het microbioom van moderne mensen te vergelijken met dat van de kleine, geïsoleerd levende Yanomami indianenstam uit het Amazone-oerwoud. De Yanomami werden pas in 2009 ontdekt. Het is een semi-nomadische groep jagers-verzamelaars die leven in een afgelegen, bergachtig gebied. Waarschijnlijk leven de Yanomami al 11.000 jaar zonder contact met andere mensen.
Zorg voor teloorgang
De Yanomami bleken de meest diverse verzameling bacteriën bij zich te dragen die ooit bij mensen gevonden is. Ze hadden zelfs bacteriën die nog nooit eerder bij mensen aangetroffen waren.
De onderzoekers spreken hun zorg uit dat blootstelling aan moderne leefwijzen waardevolle 'oer'-microbiotica kan uitroeienDe onderzoekers deden nog een verrassende ontdekking. In de microbiota van de Yanomami bleken antibiotica-resistente genen te zitten. Dat is verrassend, omdat de leden van de stam nog nooit met antibiotica te maken hebben gehad. Eerder werden ook bij wilde dieren in Midden-Amerika resistentiegenen aangetroffen. De ontwikkeling van antibioticaresistentie kan in de natuur ook zonder (commerciële) antibiotica plaatsvinden. Dat voorspelde Fleming ooit al voorspelde bij zijn ontdekking van penicilline. De onderzoekers spreken hun zorg uit dat blootstelling aan moderne leefwijzen waardevolle 'oer'-microbiotica kan uitroeien nog voordat duidelijk is hoe waardevol deze zijn voor het voorkomen en bestrijden van ziekten.
Het onderzoek is verschenen in Science Advances. De onderzoekers concluderen: "Ons onderzoek lijkt er op te wijzen dat het pre-moderne menselijk microbioom een grotere variëteit aan bacteriën en bacteriële functies kende in vergelijking met mensen die te maken hebben met moderne verworvenheden, zoals bewerkt voedsel en antibiotica", zegt mede-onderzoeker Gautam Dantas, hoogleraar Pathology and Immunology, op Reuters.
Twee keer zo divers als modern Amerikaans microbioom
De onderzoekers analyseerden microbioom-monsters van 34 van de 54 Yanomami-stamleden. Die vergeleken ze met monsters van een groep Amerikanen, een andere Venezolaanse Indianenstam (de Guahibo) en een groep dorpsbewoners uit Malawi (Afrika). De Yanomami bleken twee keer zoveel verschillende micro-organismen bij zich te dragen als de Amerikanen en 30 tot 40% meer diversiteit te vertonen dan de Malawiërs of Guahibo-stamleden.
Achteruitgang microbioom oorzaak voor allergieën en obesitas?
De afname, of vermindering in diversiteit van het moderne microbioom zou wel eens in een achterliggende oorzaak kunnen zijn van de opkomst van ziekten als astma, allergieën, diabetes en obesitas, denkt Maria Dominguez-Bello, corresponding author van het onderzoek, op Reuters. Maar laat het nogmaals gezegd zijn: we zijn nog niet eens begonnen met het in kaart brengen van de mechanismen die daaraan ten grondslag zouden kunnen liggen.
Fotocredits: 'Yanomami Girl', Sam valadi
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik vermoed zo maar dat de antibiotica resistentie een oudig kan komen door het eten van beschimmeld eten of schimmels in de vorm van paddestoelen. Penicelinum, bijvoorbeeld.
Het zou me niet verbazen dat de antibiotica die uit schimmels worden gewonnen zo ook bij deze mensen tot resistentie kunnen leiden.
@Dirk, #28. Dit is precies wat Harris beschrijft in het eerste hoofdstuk van Cows Pigs Wars and Witches; koeien zijn te belangrijk om op te eten. Naast trekkracht produceren ze ook melk en mest.
Ja idd, en waarom is de koe heilig in India? Omdat als dat niet zo was, de mensen in schrale tijden voor de verleiding zouden zwichten om de koe te slachten, zodat hij niet meer voor het ploegen van het graanveld en voortbrengen van ossen voor die ploeg beschikbaar zou zijn(want tractoren is een heel ander verhaal, het verhaal van de rijke bovenlaag waar je als arme donder weinig mee kunt), zou ook best eens uit de pen van Harris kunnen komen, zo leerden wij het in ieder geval in Wageningen al (maar inmiddels allang niet meer want het postkoloniale tijdperk is afgelopen) . Bij ons zou het nu andersom moeten zijn, de koeien een beetje opschuiven voor de weidevogels, waar Wouter voor pleit, maar het lijkt er weinig van te komen, integendeel, ook bij ons is de koe heilig, maar om de verkeerde (en zeer onheilige) reden!
@Dirk, #26. Ik denk dat we het op hoofdlijnen wel eens zijn.
Er zijn twee dingen die me aanspreken aan Harris; ten eerste ziet hij cultuur als iets dat rationeel verklaard kan worden vanuit simpele drijfveren; ten tweede dat hij de rol van (hoogwaardig) voedsel daarin centraal telt. Kortom; waarom zijn de Yanomamo zoals ze zijn? Omdat ze behoefte hebben aan hoogwaardig dierlijk eiwit in een omgeving waarin dat structureel schaars is.
Harris heeft daarmee een ijzersterk verklaringsmodel: Waarom plaagden de Azteken mensenoffers? Omdat ze die geofferde mensen daarna opaten; er waren pre-Columbiaans weinig andere bronnen van 'dierlijk eiwit'. Waarom hebben de Joden een taboe op varkens? Omdat het fokken van varkens in het aride Midden-oosten economisch en ecologisch volkomen waanzin is; je kunt beter geiten fokken.
Als gepensioneerde oude man, kan ik me er niet meer tot in details in begeven Martijn, ik heb het altijd heel erg goed gehad tussen die "wilden", of "oermensen", zoals hierboven betiteld. En het vak antropologie is ernstig op zijn retour, begrijp ik, het echte veldwerk van vroeger was ook vaak alleen maar een bevestiging van allerlei westerse vooroordelen, zoals van Margaret Mead, die ineens vond dat niet de man, maar de vrouw de broek aan had bij de stammen die ze onderzocht (dat paste in het feminisme van haar tijd). Ik heb ooit Harris boek Cannibals and Kings gelezen, en niet het boek dat je aanhaalde, maar wat ik wel van hem begrijp: hij hemelde de steentijdmens en de jager/verzamelaar erg op, en meende dat ze het eigenlijk veel beter hadden toen vergeleken met nu, dat bevalt me wel, ze aten ook beter, en waren toen al gemiddeld 1.80 mt lang, net als nu weer, na enkele k-jaren landbouw. Na duizenden jaren pinaren (te weinig dierlijk eiwit) bereiken we de lengte weer die bij onze soort past.