Tevens werden twee bizons gedood en gevoerd aan de grote katten van het dierenpark. Het voorval dateert uit maart en komt naar buiten omdat een dierentuinmedewerker er uit onvrede mee naar GAIA stapte. De organisatie zal geen klacht indienen, maar hoopt dat het lawaai dat er in de media over is ontstaan de dierentuin leert dit beleid te staken.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, waartoe Planckendael behoort, zegt op HLN.be dat het euthanaseren van dieren deel uitmaakt van het beleid rond 'surplusdieren': beesten die 'op overschot' zijn en die ook niet in andere Europese parken terechtkunnen. "We proberen er daar zo weinig mogelijk van te hebben, door waar nodig aan geboortebeperking te doen", zegt de KMDA. "Voor sommige diersoorten betekent dat castratie. Euthanasie is het laatste middel waar we naar willen grijpen. Maar soms gaat het niet anders."

Marius
Het voorval heeft impact in de Belgische media. Het lijkt een volledige herhaling van de affaire Marius rond een jonge giraffe in een Deense dierentuin. In Denemarken was het doden, slachten en voeren van surplusdieren echter maatschappelijk geaccepteerd, tot er internationale protesten kwamen. Vanuit het oogpunt van populatiebeheer moet het beleid echter als verstandig worden beoordeeld. Het voederen van het vlees aan eigen dieren is bovendien duurzamer dan het aankopen van vlees.

Fotocredits: Scimitar Oryx (Algazel), Nov09, Werribee" by Waddey at en.wikipedia. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons.
Dit artikel afdrukken