Martha Clare Morris, wetenschapper aan het Rush University Medical Center (Chicago), zegt op Australian Food News: “Het verliezen van je geheugen of cognitieve vaardigheden is een van de grootste angsten voor mensen die ouder worden. Het lijkt erop dat wie meer groene bladgroenten eet, zijn hersenen gemakkelijk en goedkoop beschermt tegen Alzheimer en dementie.”

11 jaar jongere hersenen
Tijdens de jaarbijeenkomst van de American Society for Nutrition eind vorige maand presenteerden de wetenschappers de resultaten van een onderzoek, waarvoor ze gemiddeld vijf jaar lang het dieet en cognitieve vaardigheden van 954 personen volgden. De respondenten waren gemiddeld 81 jaar oud.

Ouderen die een of twee porties bladgroenten per dag aten hadden de cognitieve vaardigheden van een 11 jaar jonger persoon in vergelijking met mensen die de groenten niet aten
Aan het begin van de studie kregen de respondenten een vragenlijst met 144 vragen om hun dagelijkse voedings- en drankinname in kaart te brengen. Hieruit berekenden de wetenschappers de nutriënten die zij dagelijks binnengekregen. De deelnemers werden tussen de 2 en 10 jaar gevolgd. Jaarlijks werden hun cognitieve vaardigheden getest. Om de invloed van zogenaamde confounders (mogelijke effecten van onbenoemde omgevingsfactoren) op de relatie voeding/cognitie uit te sluiten, corrigeerden de wetenschappers hun resultaten voor leeftijd, geslacht, opleiding, roken, genetische aanleg voor Alzheimer en lichamelijke beweging.

De onderzoekers vonden bij de respondenten die een grotere hoeveelheid groene bladgroenten consumeerden een verminderde cognitieve afname. Ouderen die een of twee porties bladgroenten per dag aten hadden de cognitieve vaardigheden van een 11 jaar jonger persoon in vergelijking met mensen die de groenten niet aten.

Vitamine K
De onderzoekers vermoeden dat vitamine K, luteïne, foliumzuur en bètacaroteen verantwoordelijk zijn voor de gevonden hersenjeugd. Volgens Morris bevestigt dit onderzoek eerdere bevindingen en levert dit onderzoek de aanwijzing dat ook vitamine K een rol speelt.

Morris zegt dat de grote vergrijzende groep babyboomers graag wil weten hoe ze door leefstijlaanpassingen geheugenverlies en andere cognitieve achteruitgang tegen kunnen gaan. Dit onderzoek suggereert dat voeding die ruim voorziet in vitamine K, luteïne, foliumzuur en bètacaroteen kan helpen bij het behouden van gezonde hersenen. Hoe het werkt, weten ze niet. Dat het werkt, is inmiddels een stevig onderbouwd vermoeden.

Fotocredits: '97th Street GreenMarket December 28, 2012', Charles Smith
Dit artikel afdrukken