Ondanks een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten, room, kaas en wijn, krijgen Fransen relatief weinig te maken met hartziekten. Wetenschappers noemen het 'the French Paradox'. Dachten ze eerst dat het door de wijn kwam, nu lijkt kaas de mogelijke weldoener.
Recent onderzoek door Deense wetenschappers van de Universiteit van Aarhus lijkt er op te wijzen dat juist de kaas in het Franse dieet een goede uitwerking op de hartgezondheid heeft. Fransen zijn de grootste kaaseters ter wereld met meer dan 26 kilo kaas per persoon. Ze laten daarmee ons Nederlanders als notoire kaaskoppen ver achter zich. Wij eten jaarlijks maar 19 kilo kaas per persoon.
Resveratrol in rode wijn
In eerste instantie dachten wetenschappers dat de rode wijn in het Franse dieet, dankzij de antioxidanten - met name resveratrol - een hartbeschermende werking had. De Deense onderzoekers kwamen op een ander spoor. Zij onderzochten de urine- en fecesstalen van 15 gezonde, jonge mannen. Zij kregen 3 verschillende diëten voorgezet. De ene groep dronk dagelijks halfvolle melk, de tweede groep at halfharde kaas en de controlegroep at boter maar geen andere zuivel.
Kaas leidt tot aangepast microbioom
In de fecesmonsters van de kaaseters troffen de onderzoekers veel hogere niveaus aan korte keten vetzuren aan. Ook scheidden de kaaseters meer vetten uit. De onderzoekers vermoeden op basis van hun resultaten dat gefermenteerde zuivelproducten, zoals kaas, de darmflora kunnen beïnvloeden. Ze vonden namelijk ook hogere niveaus aan butyraat. Dat is een stofje dat door de darmbacteriën geproduceerd wordt en dat in verband gebracht is met lagere cholesterolniveaus.
Kaas zou dus een gunstige uitwerking hebben op ons microbioom. "Deze studie voegt toe aan ons begrip van de interactie tussen gefermenteerde melkproducten en het lichaam. Het gekende mechanisme was dat calcium de vetzuren verbindt en ze gewoon door de darmen gespoeld worden. Onze studie geeft aan dat er mogelijk een ander mechanisme bestaat", zeggen de onderzoekers in De Morgen. Dat verdient nog nader onderzoek.
Het onderzoek is verschenen in het Journal of Agricultural and Food Chemistry
Fotocredits: 'French cheeses', cjewell
Dit artikel afdrukken
Resveratrol in rode wijn
In eerste instantie dachten wetenschappers dat de rode wijn in het Franse dieet, dankzij de antioxidanten - met name resveratrol - een hartbeschermende werking had. De Deense onderzoekers kwamen op een ander spoor. Zij onderzochten de urine- en fecesstalen van 15 gezonde, jonge mannen. Zij kregen 3 verschillende diëten voorgezet. De ene groep dronk dagelijks halfvolle melk, de tweede groep at halfharde kaas en de controlegroep at boter maar geen andere zuivel.
Kaas leidt tot aangepast microbioom
In de fecesmonsters van de kaaseters troffen de onderzoekers veel hogere niveaus aan korte keten vetzuren aan. Ook scheidden de kaaseters meer vetten uit. De onderzoekers vermoeden op basis van hun resultaten dat gefermenteerde zuivelproducten, zoals kaas, de darmflora kunnen beïnvloeden. Ze vonden namelijk ook hogere niveaus aan butyraat. Dat is een stofje dat door de darmbacteriën geproduceerd wordt en dat in verband gebracht is met lagere cholesterolniveaus.
Kaas zou dus een gunstige uitwerking hebben op ons microbioomDat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de hartbeschermende werking van het eten van kaas.
Kaas zou dus een gunstige uitwerking hebben op ons microbioom. "Deze studie voegt toe aan ons begrip van de interactie tussen gefermenteerde melkproducten en het lichaam. Het gekende mechanisme was dat calcium de vetzuren verbindt en ze gewoon door de darmen gespoeld worden. Onze studie geeft aan dat er mogelijk een ander mechanisme bestaat", zeggen de onderzoekers in De Morgen. Dat verdient nog nader onderzoek.
Het onderzoek is verschenen in het Journal of Agricultural and Food Chemistry
Fotocredits: 'French cheeses', cjewell
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Altijd al gedacht!
Ben wel even 100% benieuwd naar het ferment in dit onderzoek, zowel in de boter als in de kaas.
Stel dat ze een Old Amsterdam zuursel hadden gebruikt in die kaas, dan was er wellicht geen effect gevonden.
En boterzuursels kunnen ook heel divers zijn, misschien lag het niet aan de boter, maar aan het zuursel. Boter is ook een gefermenteerd zuivelproduct, dus waarom is daar het effect dan niet gevonden?? Ligt dat aan het ontbreken van het eiwit (in kaas zit eiwit, in boter weinig, dat is voornamelijk vet) of ligt het aan het zuursel.
Wat mij betreft mag de bril rondom microbiologie nog wel wat beter opgezet worden.
Ook raar dat er niets gezegd wordt over gepasteuriseerd of rauw, dat heeft natuurlijk ook invloed op de samenstelling van het ferment. Want uit rauwe melk zelf komen ook nog bacteriën. Dus al met al vreemd dat ze een conclusie trekken over fermentatie, maar niet ingaan op de fermentatie die ze gebruikt hebben.
Die halfvolle melk valt inderdaad af, dat lusten Fransen ook niet hoor! Zonder vet en zonder fermentje (het ferment geeft een pallet aan smaken), bah.
Vandaag trouwens symposium Genootschap Melkkunde, over zuursels! Zie twitter #genootschapmelkkunde2015.
Naast tenenkaas hoef je ranzige boter misschien niet meer weg te gooien?
(geen grap)
Boterzuur is een kort keten vetzuur (engels: Short-chain fatty acids, SCFA) met een zeer onaangename geur. Het komt voor in ranzig geworden boter. Het komt ook voor in sterk ruikende kaassoorten en in zweet. Het wordt ook in de dikke darm geproduceerd met anaerobe fermentatie van voedingsvezels door de darmbacteriën.
Boterzuur heeft een beschermend effect op dikkedarmkanker. Het remt en doodt dikke darmkankercellen en stimuleert de groei van gezonde darmcellen.
Er wordt vaak verwezen naar:
Vanhoutvin SA, Troost FJ, Hamer HM, Lindsey PJ, Koek GH, Jonkers DM, Kodde A, Venema K et al. (2009) Butyrate-induced transcriptional changes in human colonic mucosa. PloS one 4 (8): e6759.
En ik maar denken dat de French Paradox van alles te maken heeft met achterhaalde inzichten; hoeveel koolhydraten eten die Fransen eigenlijk?
Vitamine K2 speelt wellicht ook een rol. Vit K2 ontstaat door (darm)flora-micro-organismen-fermentaties. In Frankrijk eet men veel rauwmelkse kaas met natuurlijke rijping en korst. Het vitamine K2 gehalte is vast en zeker hoog. Bovendien mijden Fransen sorbitol in hun voeding. Sorbitol is killing voor darmflora.
Alle hypes en superfoods ten spijt, vitamine K2 krijgt geen aandacht! Waarom niet??? Cees Vermeer vraagt aandacht voor Vit K en krijgt hem niet (Youtube zoeken naar Cees Vermeer). Waar blijven de Hartstichting, de Hersenstichting en de commerciele Foodsupplementenbedrijven? Ik begrijp er niets van.
Mensen: eet gefermenteerde producten en koester uw darmflora!