Een Duits vleesbedrijf komt met een vegetarisch assortiment. Om de wereld een beetje te verbeteren én om niets te missen van de nieuwe markt. De bakens verschuiven.
Het traditionele Duitse vleesbedrijf Rügenwalder Mühle stapt in de vegetarische producten. "Ons merk staat er goed voor, maar de vleesindustrie niet", zegt directeur Christian Rauffus in een interview met Spiegel Online.
Het imago van vlees staat onder druk. De intensieve dierhouderij is dier- en milieuonvriendelijk, vleesproductie is inefficiënt en kostbaar en veel vlees eten is bovendien ook nog eens slecht voor de gezondheid. Rauffus gaat zelfs zo ver dat hij 'worst zelfs de sigaret van de toekomst' noemt, aldus RetailDetail.
Consumenten kiezen in toenemende mate voor geen vlees, minder vlees of een alternatief voor vlees. Op die trend speelt Rügenwalder Mühle, de grootste Duitse worst en gehaktballetjesmaker, in door een eigen assortiment vegetarische producten op de markt te brengen. "Het maken van vegetarische producten is dus slechts een logische stap voor ons."
De verwachtingen waren hooggespannen. In 2020 zou het vleesbedrijf 30% van zijn omzet uit vegetarische producten willen halen. De werkelijkheid blijkt de verwachtingen echter ver te overtreffen. Vier van de 10 best verkopende producten van het bedrijf zijn vegetarisch. De 30% doelstelling wordt waarschijnlijk al volgend jaar gehaald.
Vegetarische kippeneieren
Gaat Rügenwalder Mühle 'onze' Vegetarische Slager beconcurreren? Dat bedrijf heeft zich ten doel gesteld de grootste vegetarische slager ter wereld te worden, op basis van louter plantaardige producten die in smaak en textuur niet van 'echt' vlees te onderscheiden zijn. Rügenwalder Mühle maakt zijn vegetarische worsten met eiwit van vrije uitloop kippeneieren, raapolie en gebruikt voor de balletjes ook soja. De Duitse vegetariërsbond ondersteunt die keuze.
Fotocredits: still uit video Rügenwalder Mühle, via facebook
Dit artikel afdrukken
Het imago van vlees staat onder druk. De intensieve dierhouderij is dier- en milieuonvriendelijk, vleesproductie is inefficiënt en kostbaar en veel vlees eten is bovendien ook nog eens slecht voor de gezondheid. Rauffus gaat zelfs zo ver dat hij 'worst zelfs de sigaret van de toekomst' noemt, aldus RetailDetail.
Rügenwalder Mühle is de grootste Duitse worst en gehaktballetjesmakerVerwachtingen vegetarische omzet ver overtroffen
Consumenten kiezen in toenemende mate voor geen vlees, minder vlees of een alternatief voor vlees. Op die trend speelt Rügenwalder Mühle, de grootste Duitse worst en gehaktballetjesmaker, in door een eigen assortiment vegetarische producten op de markt te brengen. "Het maken van vegetarische producten is dus slechts een logische stap voor ons."
De verwachtingen waren hooggespannen. In 2020 zou het vleesbedrijf 30% van zijn omzet uit vegetarische producten willen halen. De werkelijkheid blijkt de verwachtingen echter ver te overtreffen. Vier van de 10 best verkopende producten van het bedrijf zijn vegetarisch. De 30% doelstelling wordt waarschijnlijk al volgend jaar gehaald.
Vegetarische kippeneieren
Gaat Rügenwalder Mühle 'onze' Vegetarische Slager beconcurreren? Dat bedrijf heeft zich ten doel gesteld de grootste vegetarische slager ter wereld te worden, op basis van louter plantaardige producten die in smaak en textuur niet van 'echt' vlees te onderscheiden zijn. Rügenwalder Mühle maakt zijn vegetarische worsten met eiwit van vrije uitloop kippeneieren, raapolie en gebruikt voor de balletjes ook soja. De Duitse vegetariërsbond ondersteunt die keuze.
Fotocredits: still uit video Rügenwalder Mühle, via facebook
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De laatst alinea is wel erg verwarrend!
"Vegetarische kippeneieren
Gaat Rügenwalder Mühle 'onze' Vegetarische Slager beconcurreren? Dat bedrijf heeft zich ten doel gesteld de grootste vegetarische slager ter wereld te worden, op basis van louter plantaardige producten die in smaak en textuur niet van 'echt' vlees te onderscheiden zijn. Rügenwalder Mühle maakt zijn vegetarische worsten met eiwit van vrije uitloop kippeneieren, raapolie en gebruikt voor de balletjes ook soja. De Duitse vegetariërsbond ondersteunt die keuze."
Kan het product wel het predicaat vegetarisch krijgen als er ei-eiwit in verwerkt wordt?
Bovendien ook het godzalige vrije-uitloopkip zal een keer naar de slachtbank gaan, of krijgen die een speciale behandeling en mogen ze op het eind van hun productieve carrière naar een soort van bejaardenhuis voor kippen?
Raapolie heeft als bijproduct uitstekend diervoeder, waar daar nu mee heen? De vergister wellicht of vindt een voedselmultinational er een raffinage manier uit dat dit schroot opgewaardeerd kan worden tot humaan voedsel?
En voor de als laatst genoemde balletjes hoop ik toch dat het rtrs gecertificeerde soya is!
Btw, waarom moet het elke keer weer de "bite" en "textuur" van vlees hebben?
Wellicht omdat een consument anders niet te overtuigen is?
@Jarno stiekem missen de vegetariërs de lekkere smaak van vlees.
Jarno #1, dat staat er toch: de vegetariersbond heeft geen probleem met eieren. Deze zijn ook nog eens Freiland en toch krijg je er meer namaakvlees van, dan je van een plofkip krijgt. Da's toch winst. Je hebt hier vast al over Chipotle gelezen. Die kan niet meer verder omdat er niet genoeg OK-vlees is.
Jarno, je legt de vinger op de zere plek.
Precies de reden waarom we deze alinea opgenomen hebben. Bij de Vegetarische Slager weten we het zeker, die denken na over hun producten en wat ze er mee willen.
Bij Rügenwalder Mühle vraag ik het me af.
Dick, waar kan ik de criteria vinden waaraan OK vlees moet voldoen?