Babyvoeding gaat mee met de tijd en trends. Het is in alle soorten en smaken verkrijgbaar. Fabrikanten varen er wel bij. Kinderen blijken er echter kieskeurig van te worden.
Je het zo gek niet bedenken of de combinatie is in een potje babyvoeding te koop. Wintergroentenmix en fruitsaladepuree, prakjes met amarant, quinoa of boekweit, ze staan volop in de schappen. Ze sluiten aan bij trends die de ouders kennen en daarom kopen. Fabrikanten spelen daar handig op in.
Elke groente apart aanbieden
Het is alleen de vraag of de kinderen er wel baat bij hebben. Volgens de Franse researcher Sophie Nicklaus pakken de combinatiepotjes ongunstig uit voor het kind. Tijdens de conferentie Méditerranée à Déguster in Montpellier vertelde ze dat het juist voor een kind belangrijk is om elke groente apart te proeven om die te leren eten. Door de gemixte groentenpurees kunnen kinderen geen onderscheid maken tussen smaken. Dit betekent dat ze de smaak van individuele groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli, niet leren waarderen.
Onderzoek van biopsycholoog Marion Hetherington ondersteunt dit. Het werd gepubliceerd in Appetite Journal en laat zien dat als je baby’s geleidelijk aan puree van één groentesoort per keer aanbiedt, ze later meer open staan om andere groenten te proberen.
Wennen aan groenten
Bij de mixen meng je groenten of maskeer je ze door andere smaken. Baby’s wennen hierdoor niet aan de geur, smaak, textuur en visuele eigenschappen van individuele groenten, zegt Hetherington. Potjes laten een baby wel 'groenten' binnenkrijgen, maar leiden niet tot het leren leuk vinden, eten en herkennen ervan.
Instelling van de ouders
Nicklaus ging tevens in op twee andere factoren die de eetgewoonten van een baby beïnvloeden. Ouders die aandacht besteden aan de herkomst, versheid en kwaliteit van de babyvoeding, bleken baby’s te hebben die meer open te staan voor nieuwe smaken; ze bleken geen moeilijke eters. Daarnaast ontdekte ze dat ouders die de de focus te leggen op de voeding zelf en niet op het moeten eten, beter etende kinderen hebben. Dat zou komen omdat het kind dan zelf kan kiezen hoeveel het eet. Rosie Dodds, senior beleidsadviseur bij NCT (een Britse charity voor ouders), bevestigt, ondersteund door zowel ouders als wetenschappers, dat de afwezigheid van moeten kinderen makkelijker laat eten.
Fotocredits: ‘Eating’ Christopher, Tania and Isabelle Luna
Dit artikel afdrukken
Elke groente apart aanbieden
Het is alleen de vraag of de kinderen er wel baat bij hebben. Volgens de Franse researcher Sophie Nicklaus pakken de combinatiepotjes ongunstig uit voor het kind. Tijdens de conferentie Méditerranée à Déguster in Montpellier vertelde ze dat het juist voor een kind belangrijk is om elke groente apart te proeven om die te leren eten. Door de gemixte groentenpurees kunnen kinderen geen onderscheid maken tussen smaken. Dit betekent dat ze de smaak van individuele groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli, niet leren waarderen.
Onderzoek van biopsycholoog Marion Hetherington ondersteunt dit. Het werd gepubliceerd in Appetite Journal en laat zien dat als je baby’s geleidelijk aan puree van één groentesoort per keer aanbiedt, ze later meer open staan om andere groenten te proberen.
Wennen aan groenten
Bij de mixen meng je groenten of maskeer je ze door andere smaken. Baby’s wennen hierdoor niet aan de geur, smaak, textuur en visuele eigenschappen van individuele groenten, zegt Hetherington. Potjes laten een baby wel 'groenten' binnenkrijgen, maar leiden niet tot het leren leuk vinden, eten en herkennen ervan.
Instelling van de ouders
Nicklaus ging tevens in op twee andere factoren die de eetgewoonten van een baby beïnvloeden. Ouders die aandacht besteden aan de herkomst, versheid en kwaliteit van de babyvoeding, bleken baby’s te hebben die meer open te staan voor nieuwe smaken; ze bleken geen moeilijke eters. Daarnaast ontdekte ze dat ouders die de de focus te leggen op de voeding zelf en niet op het moeten eten, beter etende kinderen hebben. Dat zou komen omdat het kind dan zelf kan kiezen hoeveel het eet. Rosie Dodds, senior beleidsadviseur bij NCT (een Britse charity voor ouders), bevestigt, ondersteund door zowel ouders als wetenschappers, dat de afwezigheid van moeten kinderen makkelijker laat eten.
Fotocredits: ‘Eating’ Christopher, Tania and Isabelle Luna
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat werkt alleen als ouders zelf wel weten hoe ze dat maken en ook groente eten. Nee, ik denk niet dat iedereen dat kan. In theorie wel, in praktijk niet. En ja dat is best schokkend maar wel de realiteit.
God Runa, helemaal met je eens, ook al heb ik nooit zelf kinderen gehad. Al die onzin ook. Soms vraag ik me wel eens af, hoe hebben al die generaties het gedaan voor de babyvoedingsindustrie bestond (dat is dus 99,99% van de tijd dat de mensen bestonden en kindertjes hadden), ik denk, eerlijk gezegd,ongeveer hetzelfde, of ietsje beter omdat ze niet steeds onderhevig waren aan allerlei trends!
Het is me sowieso een raadsel waarom een mens geld aan babyvoeding zou uitgeven, behalve misschien op een lange reis. Kook wat groente, pureer die, doe er eventueel wat kruiden bij (handig, als je zelf ook veel kruiden eet, raakt de kleine daar in ieder geval ook aan gewend), en klaar is Kees. Gooi er desnoods een aardappel bij. Kook eventueel meerdere porties en vries een deel in.
Toen onze zoon klein was, liet ik hem vaak met de pot mee eten, wat vooral betekende dat ik het zout pas in een latere fase aan het eten toevoegde. Niet dat hij niet door een fase van 'dit eet ik niet' is gegaan (jaren later bekende hij dat hij dan het door ons verplichte hapje proefde, en dan vaak iets dacht in de geest van 'eigenlijk best lekker, maar ik heb al gezegd dat ik het niet lust' en dus bleef volhouden dat hij het niet lustte), maar door die fase was hij snel heen. En er zijn vast dingen die hij minder lekker vindt, maar hij eet alles.
Als kinderen gewoon met de pot meeeten (zo min mogelijk aangepast dus) groeien ze op met dezelfde smaak als hun ouders en zullen ze dus bijna automatisch 'gewoon meeeten'. Hoe meer potjes, hoe meer afwijking van 'het gewone eten van alle dag'.
Dit is natuurlijk niet echt nieuws, alleen heeft iemand er nu eens een onderzoek tegenaan gegooid. De volgende stap is dat het nu eens voor meer mensen duidelijk wordt dat we die stap van de puree helemaal kunnen overslaan, zoals Liesbeth ook al aangaf. Er is werkelijk geen enkele reden om een kind na en naast melkvoeding puree te geven. Het idee van overgaan op vast voedsel is, nu ja, dat het ''vast'' is. Puree is semi vloeibaar en dat kunnen ze al. De volgende stap is vast voedsel en leren kauwend eten in plaats van zuigend. Het kunnen gaan leren kauwen is een normale lichamelijke ontwikkeling, die vanaf ongeveer 6 maanden stat. Daarvoor heeft het geen zin om met vast voedsel te beginnen, want dan hebben ze nog niet de motorische vermogens om te kauwen. Vandaar dat kinderen die al voor die tijd gevoerd worden met semi-vast voedsel vrijwel alles er met dezelfde vaart weer uitwerken. Ze kunnen gewoon die bewegingen nog niet maken met de tong en de kaken. En weet je wat nu zo leuk is? Je heft daar helemaal geen onderzoek naar te doen, het is gewoon basale biologie/fysiologie.
Tot slot: kinderen die als de tijd daar rijp voor is (dus op zijn vroegst vanaf 6 maanden) eten in herkenbare vorm krijgen en daarvan zelf mogen bepalen of ze er vooralsnog alleen mee spelen of onderzoeken en experimenteren of dat ze het al opeten en hoeveel dan, blijken in de praktijk, door de bank genomen de makkelijkste eters te zijn. Laten we ook niet in de valkuil van het speciale kindereten vallen. Kinderen vinden veel meer lekker dan wij denken. Bied kinderen gewoon het normale gezinsvoedsel aan (met wel enige zoutrestrictie) en ze zullen gewoon met het gezin mee eten.