Je het zo gek niet bedenken of de combinatie is in een potje babyvoeding te koop. Wintergroentenmix en fruitsaladepuree, prakjes met amarant, quinoa of boekweit, ze staan volop in de schappen. Ze sluiten aan bij trends die de ouders kennen en daarom kopen. Fabrikanten spelen daar handig op in.

Elke groente apart aanbieden
Het is alleen de vraag of de kinderen er wel baat bij hebben. Volgens de Franse researcher Sophie Nicklaus pakken de combinatiepotjes ongunstig uit voor het kind. Tijdens de conferentie Méditerranée à Déguster in Montpellier vertelde ze dat het juist voor een kind belangrijk is om elke groente apart te proeven om die te leren eten. Door de gemixte groentenpurees kunnen kinderen geen onderscheid maken tussen smaken. Dit betekent dat ze de smaak van individuele groenten, zoals bijvoorbeeld broccoli, niet leren waarderen.

Onderzoek van biopsycholoog Marion Hetherington ondersteunt dit. Het werd gepubliceerd in Appetite Journal en laat zien dat als je baby’s geleidelijk aan puree van één groentesoort per keer aanbiedt, ze later meer open staan om andere groenten te proberen.

Wennen aan groenten
Bij de mixen meng je groenten of maskeer je ze door andere smaken. Baby’s wennen hierdoor niet aan de geur, smaak, textuur en visuele eigenschappen van individuele groenten, zegt Hetherington. Potjes laten een baby wel 'groenten' binnenkrijgen, maar leiden niet tot het leren leuk vinden, eten en herkennen ervan.

Instelling van de ouders
Nicklaus ging tevens in op twee andere factoren die de eetgewoonten van een baby beïnvloeden. Ouders die aandacht besteden aan de herkomst, versheid en kwaliteit van de babyvoeding, bleken baby’s te hebben die meer open te staan voor nieuwe smaken; ze bleken geen moeilijke eters. Daarnaast ontdekte ze dat ouders die de de focus te leggen op de voeding zelf en niet op het moeten eten, beter etende kinderen hebben. Dat zou komen omdat het kind dan zelf kan kiezen hoeveel het eet. Rosie Dodds, senior beleidsadviseur bij NCT (een Britse charity voor ouders), bevestigt, ondersteund door zowel ouders als wetenschappers, dat de afwezigheid van moeten kinderen makkelijker laat eten.

Fotocredits: ‘Eating’ Christopher, Tania and Isabelle Luna
Dit artikel afdrukken