The Guardian bericht dat we eieren niet langer beschouwen als een gevaar voor de gezondheid. Ze heten zelfs weer gezond.

Het slechte imago van het ei neemt langzaam af. Jarenlange waarschuwingen houden het publiek voorzichtig. We denken bij het woord ei nog steeds aan ‘cholesterol verhogend’ en ‘salmonella’.

Meer dan twee in de week zou niet best zijn. Maar dat is echt achterhaalde volkswijsheid.

Eimago
De ‘ei love you campagne’ maakte het ei in Nederland weer populairder. In 2014 stond het ei op de derde plaats van het lijstje wat consumenten als ‘gezonde producten’ zien. Op 1 en 2 stonden vis en brood. Gemiddeld eten we iets meer dan 2 – voornamelijk scharrel - eieren per persoon per week. Dit getal stijgt licht.

Verschuiving in richtlijnen
Van het Voedingscentrum mogen we inmiddels alweer drie eieren per week eten als onderdeel van een gevarieerde voeding. Volgens The Guardian heeft de Britse Heart Foundation in 2007 het advies om niet meer dan drie eieren per week te eten alweer laten vallen. De Heart Foundation promoot inmiddels zelfs eieren met verschillende recepten.

Ook de nieuwste inzichten van de Dietary Guidelines Advisory Committee (VS) geven aan dat het eten van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte geen significante invloed heeft op het cholesterolgehalte in je bloed. De Amerikanen hebben hun cholesterolrichtlijn in de prullenbak gegooid.

Combineer groenten met ei
ScienceDaily bericht dat een groeiende berg onderzoek aantoont dat het eten van groenten in combinatie met gekookte eieren de carotenoïden absorptie verhoogt. Je lichaam, zet dit om in Vitamine A. De onderzoekers raden ons dan ook aan vooral een ei in je salade te verwerken.

Ei, ei, ei, met Pasen alle supermarkten blij
Pasen is dé tijd van het jaar dat we de meeste eieren eten. We eten dan er zo’n 32 miljoen, gemiddeld twee per persoon. Een derde en zelfs een vierde zijn waarschijnlijk beter dan veel van het andere dat we naar binnen werken.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel verwacht een paasomzet die 2,5 procent hoger is dan vorig jaar. Uit onderzoek van bureau Q&A Research & Consultancy komt naar voren dat de bestedingen ongeveer 7 procent hoger liggen dan vorig jaar. We grijpen de paasdagen aan om het weer massaal op een eten te zetten. Daar horen ook chocolade paaseitjes bij. Volgens het CBL zijn dit jaar alle huismerk chocolade-eitjes van de Nederlandse supermarkten gemaakt van duurzame cacao. Dat zorgt er helaas niet voor dat er minder suiker in zit.

Neem maar liever een ei, zegt ook Marqt, de hippe boer-uit-de-buurt super die er Eetsprookjesschrijver Huib Stam een stukje over vroeg te schrijven.



Wie doorklikt ontdekt dat Stam kwarteleieren nóg voedzamer noemt. Dat zal Marqt hem wel gevraagd hebben voor de broodnodige commerciële variatie in eieren.

Wakker Dier attendeert ons erop dat we goed moeten letten op welke eieren in onze winkelwagens belanden. Ze waarschuwen om ook bij gekleurde eieren goed op de eiercodes te letten. 0 = biologisch; 1 = vrije uitloop naar buiten; 2 = scharrel (binnen); 3 = kooien.

Om het echt leuk te maken bouwt eierboer Gussinklo een eiberg die de Alpe d'Huez moet laten verbleken.



Volgens de Telegraaf verstoppen we liever paas- dan al die witte of bruine kippeneieren. De krant vraagt zich zich dan ook af of wij nog wel eieren schilderen.

Vertel: ben jij alweer aan het ei of eet je het alleen geschilderd en verstopt met Pasen?

NB: vergelijk nog even hoe in Amerika eieren weer sexy en eetwaardig worden gemaakt met Kevin Bacon, terwijl wij het moeten doen met een sniffend weerbericht.






Fotocredits: ‘Easter eggs on the ground’, Georgi Kirichkov
Dit artikel afdrukken